Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ευρώπη τιμωρεί τα “παιδιά” της: Παραμένει ουραγός μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Κίνα…Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει την παραμικρή εκτίμηση και σεβασμό στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, είναι γνωστό. Πρόκειται για υπερτιμημένους υπαλλήλους, που δεν έχουν καν τα προσόντα για να κατέχουν τόσο σημαντικές θέσεις.
Βασικά είναι άτομα που προέρχονται από τον νεοφιλελεύθερο χώρο, χωρίς αισθήματα για τους λαούς της Ευρώπης που τους πληρώνουν τους παχυλούς μισθούς τους.

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Αρμόδιοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα και την Κύπρο μου είπαν πως στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε., τα περισσότερα στελέχη είναι καταρτισμένα, γνωρίζουν το αντικείμενο τους, αλλά ξέρουν και ιστορία. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, γνωρίζοντας τον γραφειοκρατικό δράκο των Βρυξελλών.
  • Την περασμένη Τετάρτη υπεγράφη η πρώτη διακρατική συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου για την κατασκευή των υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός έστω και αν δεν παρουσιάστηκε ούτε για ένα δευτερόλεπτο, σε κανένα δελτίο ειδήσεων κάποιου τηλεοπτικού σταθμού. Χώρο για να παρουσιάζουν την κάθε σαχλαμάρα είχαν. Αλλά για να ασχοληθούν με το ενεργειακό παιγνίδι στη Μεσόγειο δεν βρήκαν χρόνο.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει «φαγωθεί» να πείσει όσους τον ακούνε πως η μοναδική λύση για να φτάσει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι ο αγωγός East Med. Είχα ακούσει πως είχε κάνει ειδικό ταξίδι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να παρουσιάσει αυτό το όραμά του. Στις 13 Σεπτεμβρίου συζήτησε ξανά το μείζον αυτό ζήτημα με τους υπουργούς της Ελλάδας και της Κύπρου.
Και αίφνης, η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε., η κ. Anne-Charlotte Bournoville, εξέπληξε τους πάντες που την άκουγαν στην τελετή στη Λευκωσία:
  • «Στηρίζουμε», τόνισε, «και εξαγωγές κυπριακού φυσικού αερίου στην ΕΕ και μέσω Αιγύπτου και μέσω του αγωγού East Med και μέσω τερματικού υγροποίησης στην ΕΕ (δηλαδή στην Κύπρο) όταν έχετε επαρκείς ποσότητες». Η ενωμένη Ευρώπη, τόνισε, αποτελεί πολύ καλό, έτοιμο και ανταγωνιστικό αγοραστή.
Η ίδια η Ευρώπη δεν εκτίμησε ποτέ την αξία της, ούτε τις δυνατότητές των χωρών-μελών της. Αποτέλεσε ισχυρό κτύπημα για την Ε.Ε. το γεγονός ότι η ίδια τιμώρησε τους λαούς της, με αφορμή την οικονομική κρίση χρέους.
Ήταν μία περίοδος ντροπής, αλλά ήταν ταυτόχρονα και ένας μοχλός που αποδυνάμωσε την Ε.Ε. καθιστώντας την ουραγό της Αμερικής, της Ρωσίας και της Κίνας…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Γαλλία “βλέπει” πιο μπροστά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ζήτησε να κλείσει τα οικόπεδα της ιταλικής ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ. Και υποσχέθηκε να προσφέρει προστασία στα πλοία-γεωτρύπανα…

 https://hellasjournal.com