Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Τι περιλαμβάνει η ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν Βόρεια και Νότια Κορέα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε να κλείσει τις εγκαταστάσεις Yongbyon, στις οποίες εκτιμάται ότι έγινε όλη η παραγωγή του πλουτωνίου για τους βαλλιστικούς πυραύλους - Περισσότερα περίμενε η Ουάσιγκτον

Τους βασικούς όρους και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δύο πλευρές, μετά την ιστορική υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι των δύο χωρών. Όροι και δεσμεύσεις που αν εκπληρωθούν, ως έχουν συμφωνηθεί, θα σηματοδοτήσουν ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο και την αρχή του τέλους ενός ζητήματος που εκκρεμούσε για δεκαετίες και που ισοδυναμούσε με απειλή για ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Moon Jae, με τον οποίο συζήτησε τους όρους και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι δύο πλευρές, προκειμένου να επέλθει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. Η αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ και η σταδιακή αποστρατικοποίηση στα σύνορα των δύο χωρών, αποτελούν τη βάση της ιστορικής συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε από τους δύο ηγέτες το πρωί της Τετάρτης.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ανέλαβε τη δέσμευση να προχωρήσει στην οριστική αδρανοποίηση του πυρηνικού συμπλέγματος παραγωγής και εκτόξευσης υπερατλαντικών βαλλιστικών πυραύλων, Yongbyon. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι έχει παραχθεί όλο το πλουτώνιο της Βόρειας Κορέας, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων.

Σε δεύτερο επίπεδο, Βόρεια και Νότια Κορέα δεσμεύτηκαν να διακόψουν τις στρατιωτικές ασκήσεις στα μεταξύ τους σύνορα και να οριστεί μία ουδέτερη ζώνη, στην οποία δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη των δύο χωρών, και την οποία θα μοιράζονται οι δύο πλευρές.
Το βασικό πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας, που ενδέχεται να σημάνει την απαρχή της λήξης του πολέμου που διεξήχθη το 1950-1953, με την εμπλοκή και αμερικανικών δυνάμεων.

Ωστόσο, διαρροές από τον Λευκό Οίκο άφησαν να εννοηθεί ότι περίμεναν σημαντικότερες -σε σημασία και όγκο- δεσμεύσεις από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κυρίως σε ότι αφορά το σχέδιο αποπυρηνικοποίησης. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από ανώνυμη πηγή, «οι εξαγγελίες απέχουν από αυτό που ανέμενε η Ουάσιγκτον».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ωστόσο, δεσμεύτηκε πως σύντομα θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Moon Jae στην Πιονγκγιάνγκ.

Τη Δευτέρα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει προγραμματίσει τηλεφωνικό μπρίφινγκ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ.