Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018

Le Monde: Πληγή για την Ελλάδα το brain drain - Η κρίση εξέθρεψε τον λαϊκισμό στην ΕΕ

Le Monde: Πληγή για την Ελλάδα το brain drain - Η κρίση εξέθρεψε τον λαϊκισμό στην ΕΕ
Σύμφωνα με την Le Monde τα « βάναυσα » μέτρα που λήφθηκαν για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είχαν συνέπειες στα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού
Η κρίση του 2008 έθρεψε τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, τονίζει η Monde σε σχετικό αφιέρωμά της, κάνοντας ειδική αναφορά στη φυγή των χιλιάδων νέων από χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
«Στην Ευρώπη, η αγορά εργασίας φέρει ακόμα τα σημάδια της κρίσης του 2008», τονίζει η γαλλική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ο πολλαπλασιασμός των μικρής διάρκειας εργασιακών συμβάσεων, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η συντριπτική μείωση των μισθών τιμωρούν ιδιαίτερα τους νέους.
Αν και με βάση τα στατιστικά στοιχεία στα τέλη Ιουλίου, η Ευρώπη με 8,2% ποσοστό ανεργίας ξαναβρήκε το επίπεδο που είχε τον Νοέμβριο 2008, η «αιμορραγία» των χρόνων της κρίσης με μέσο όρο ανεργίας πάνω από 12%, έχει αφήσει τα σημάδια της.
Κυρίως, ενέτεινε το χάσμα μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.
Σύμφωνα με την Le Monde τα « βάναυσα » μέτρα που λήφθηκαν για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είχαν συνέπειες στα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού και πολλοί νέοι που βίωσαν την πληθώρα των βραχυχρόνιων εργασιακών συμβάσεων προτίμησαν να φύγουν από τις χώρες τους προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας.
Χιλιάδες νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα και το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Είναι δύσκολο σήμερα να καταγραφούν οι συνέπειες αυτής της «φυγής εγκεφάλων».
Η μακροχρόνια ανεργία σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι αναμφίβολα μία από τις πιο βαριές κληρονομιές της κρίσης.
Ορισμένοι οικονομολόγοι το βλέπουν ως «ένα φαινόμενο υστέρησης»: το ποσοστό της διαρθρωτικής ανεργίας, έχει αυξηθεί τόσο πολύ κατά την τελευταία δεκαετία, ώστε η παγκόσμια ανάκαμψη δεν θα πετύχει να την περιορίσει.
Το ίδιο πρόβλημα βρίσκεται στην παραγωγικότητα,γράφει η γαλλική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr