Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Oι μεγαλύτερες πολεμικές ασκήσεις στην ιστορία της Ρωσίας!!

Στρατιωτικά οχήματα στην περιοχή Chita της ανατολικής Σιβηρίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Ανατολή 2018» Στρατιωτικά οχήματα στην περιοχή Chita της ανατολικής Σιβηρίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Ανατολή 2018» | Russian Defense Ministry Press Service pool photo via AP
Πρόβα για μια «μεγάλης κλίμακας σύρραξη» θεωρεί το ΝΑΤΟ τις στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Ανατολή 2018» που αρχίζουν αύριο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις- με τη συμμετοχή της Κίνας- στην ανατολική Σιβηρία και τη ρωσική Απω Ανατολή, αλλά και μεταξύ άλλων στη θάλασσα του Μπέρινγκ και την Θάλασσα της Ιαπωνίας. Θα συμμετάσχουν περίπου 300.000 στρατιώτες από όλα τα σώματα, 1.000 αεροσκάφη και 80 πλοία.

Ανακοινώνοντας πριν μερικές ημέρες τις ασκήσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού είχε κάνει τη σύγκριση με τις ασκήσεις «Δύση 81» που έγιναν πριν από 40 χρόνια και με τη συμμετοχή 100.000 έως 150.000 στρατιωτών, ήταν οι μεγαλύτερες που είχαν οργανωθεί την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου από την Σοβιετική Ενωση. 
«Οι ασκήσεις θα θυμίζουν λίγο την "Δύση 81"» είπε φανερά ενθουσιασμένος ο Σοϊγκού, «αλλά θα είναι πιο εντυπωσιακές. Φανταστείτε 36.000 πολεμικές μηχανές να κινούνται ταυτόχρονα: τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού και όλα αυτά σε συνθήκες που να θυμίζουν όσο το δυνατόν μάχη»
Λέγεται ότι αυτό το πενθήμερο θα δοκιμαστούν όλα στα σύγχρονα ρωσικά όπλα: ο πύραυλος εδάφους-εδάφους Ισκαντέρ που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή κεφαλές, τα τανκς  T-80 καιT-90 και τα μαχητικά Su-34 και Su-35.  Στη θάλασσα η Μόσχα θα αναπτύξει φρεγάτες με πυραύλους Kalibr που έχουν ήδη δοκιμαστεί στη Συρία. 
Στις προηγούμενες ρωσικές ασκήσεις «Ανατολή 2014», συμμετείχαν 155.000 στρατιώτες, ενώ στη «Δύση 2017» που έγιναν κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα, πήραν μέρος μόνο 12.700 στρατιώτες, σύμφωνα με τη Μόσχα, παρόλο που η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής υποστήριξαν τότε ότι ο αριθμός ήταν αρκετά μεγαλύτερος.

«Ο μελλοντικός παγκόσμιος πόλεμος»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που από σήμερα μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου θα παραβρεθεί στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ μαζί με τον Κινέζο ομόλογο του, θα παρακολουθήσει και μέρος των ασκήσεων. 
«Είναι μια προετοιμασία για ένα μελλοντικό παγκόσμιο πόλεμο, που σύμφωνα με ορισμένους στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο μετά το 2020 και είτε θα είναι παγκόσμιος είτε θα είναι μια σειρά περιφερειακών συρράξεων, με εχθρό τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους» υποστήριξε  ο ειδικός σε θέματα ρωσικής άμυνας Pavel Felgenhauer, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Και σύμφωνα με την άποψη του, η συμμετοχή της Κίνας- παρότι μικρή, μόνο με 3.200 στρατιώτες, είναι παράγοντας- κλειδί στο σκεπτικό της Μόσχας: «Δεν είναι μόνο μια ένδειξη», είπε, «ένα μήνυμα, αλλά προετοιμασία για έναν πραγματικό, μεγάλης κλίμακας πόλεμο».
Το ΝΑΤΟ συμμερίζεται αυτή την άποψη. Σύμφωνα με τη Συμμαχία, οι «Ανατολή 2018» δείχνει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται: «Οι ασκήσεις συνάδουν με την τάση που παρατηρείται εδώ και καιρό: μια πιο επιθετική Ρωσία που αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της και τη στρατιωτική της παρουσία», είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ντίλαν Γουάιτ. 
Των ασκήσεων στην Σιβηρία είχαν προηγηθεί ρωσικών ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 25 πολεμικών πλοίων και περίπου 30 μαχητικών αεροσκαφών.
efsyn.gr