Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Politico: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν τον «γρίφο» της Ουγγαρίας

 
Μετά την πρωτοφανή κίνηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ανάψει το «πράσινο φως» για πολιτικές κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Αυτοί είναι α) οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν στην ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου, β) το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο καλείται να επιλέξει εάν θα αποβάλει ή όχι το Φιντέζ του Βίκτορ Όρμπαν, και γ) η ίδια η κυβέρνηση της Βουδαπέστης.
Το politico παρουσιάζει έναν «οδικό χάρτη» για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σε αυτή την μετωπική σύγκρουση του ενωμένου μπλοκ με την Ουγγαρία.

Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πιθανότατα να μην κάνει πολλά, τουλάχιστον όχι άμεσα. Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 7 από το Ευρωκοινοβούλιο το μπαλάκι πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Όλες οι χώρες της Ε.Ε. (εκτός της Ουγγαρίας προφανώς) θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ της «παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης» για να περάσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα.
Η πρώτη που θα εξετάσει το ζήτημα θα είναι η επιτροπή των εκπροσώπων των κρατών μελών και εκείνοι θα αποφασίσουν πως θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση. Μετά η Ουγγαρία θα βρεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο απαρτίζουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει ότι υπάρχει κίνδυνος ξεκάθαρης ποαραβίασης των αρχών της Ε.Ε. ,όμως δεν διευκρινίζει εάν το Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να φθάσει σε απόφαση ούτε θέτει χρονικά περιθώρια. 
Για να αποφασιστεί εάν υπάρχει παραβίαση των αξιών της Ε.Ε. απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον των τεσσάρων πέμπτων των μελών του Συμβουλίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο αργές είναι οι διαδικασίες είναι εκείνο της Πολωνίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το άρθρο 7 κατά της Βαρσοβίας τον περασμένο Δεκέμβρη, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας για επεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Το Συμβούλιο, πάντως δεν έχει βγάλει ακόμη απόφαση εάν υπάρχει παραβίαση των αξιών της Ε.Ε .
Εφόσον υπάρξει απόφαση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή η Κομισιόν θα μπορούσαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να επιβάλουν απαγόρευση ψήφους στην Ουγγαρία, όμως δεν διαφαίνεται πρόθεση από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να φθάσουν στα άκρα. 
«Το άρθρο 7 στοχεύει στην επανέναρξη του διαλόγου και όχι στην επιβολή κυρώσεων» αναφέρει στο politico χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος χώρας της Δυτικής Ευρώπης. 
Ήδη στην περίπτωση της Πολωνίας η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει το άρθρο 7, ενώ και η Βαρσοβία ανταπέδωσε σήμερα τη στήριξη προς την Ουγγαρία
Το τελικό στάδιο της διαδικασίες είναι η απαγόρευση ψήφου στην Ουγγαρία. Για να περάσει το μέτρο απαιτείται σχετική πλειοψηφία (55% των κρατών-μελών που να αποτελούν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε. ). 

Ποια η θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;

Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται και στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου πολιτικού συνασπισμού εντός Ευρωκοινοβουλίου, καθώς τα κεντρώα στελέχη του θα ήθελαν να δουν το Φιντεζ να εκπαραθυρώνεται από την ομάδα του ΕΛΚ. 
Παρά την ψηφοφορία της Τετάρτη, πάντως, αξιωματούχοι του ΕΛΚ εκτιμούν ότι η ηγεσία του κόμματος δεν δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ κατεβαίνει υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και χρειάζεται να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη για τον πολιτική κούρσα, συνεπώς δεν επιθυμεί μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της παράταξής του. 
Αναφορικά με την ψηφοφορία της Τετάρτης πολλοί από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (ιδιαίτερα από τις χώρες του Βορρά) υποστήριξαν το μέσο, ενώ άλλοι από τον Νότο και την Ανατολική Ευρώπη δεν συμφωνούσαν. Ο ίδιος ο Βέμπερ ψήφισε υπέρ, όμως τα μέλη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης ψήφισαν κατά.
Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα συζητήσουν το ζήτημα του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν την επόμενη εβδομάδα στο Σάλτσμπουργκ στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 28. Για να υπάρξει θέμα αποπομπής του Φιντέζ θα πρέπει επτά κόμματα μέλη από πέντε χώρες να κάνουν την αντίστοιχη πρόταση.
Από την πλευρά του ο Βίκτορ Όρμπαν έχει διαμηνύσει ότι θέλει να παραμείνει εντός του ΕΛΚ, παρά το γεγονός ότι έχει υπαινιχθεί ότι θα μπορούσε να σχηματίσει δική του παράταξη μαζί με άλλα «συγγενικά» κόμματα. 

Και ο Όρμπαν;

Η ουγγρική κυβέρνηση, προς το παρόν, κρατάει στάση αναμονής και περιμένει να περάσει η καταιγίδα. Σε αντίθεση με άλλες αντιπαραθέσεις με τις Βρυξέλλες ο Όρμπαν δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης.
Την Τρίτη, άλλωστε, κατά την ομιλία του εντός του Ευρωκοινοβουλίου φάνηκε ότι δεν έχει διάθεση υποχώρησης. 
Παράλληλα, το Φιντέζ ανακοίνωσε ότι μπορεί να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά του άρθρου 7, υποστηρίζοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν συμπεριέλαβε στην καταμέτρηση των ψήφων τις αποχές, συνεπώς πρέπει να ερευνηθεί εάν όντως συγκεντρώθηκαν τα δύο τρίτα του Ευρωκοινοβουλίου κατά την ψηφοφορία. 
Αξιωματούχοι του κόμματός του, πάντως, επισημαίνουν ότι ενδέχεται να περιμένουν τις επόμενες κινήσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης  και στην Κομισιόν, καθώς εκτιμούν ότι εκεί θα υπάρχει πιο θετική διάθεση απέναντι στη χώρα τους. 
Ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει αυτή την ήττα του στο Στρασβούργο για να ενδυναμώσει τη στήριξη προς την κυβέρνησή του στο εσωτερικό της Ουγγαρίας. Εκτιμούν ότι ίσως να επενδύσει σε «εθνικιστική υστερία», αλλά και να προβεί σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα.