Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Z. Ζάεφ: Το έγγραφο των WikiLeaks ένας ακόμη λόγος για «ναι» στο δημοψήφισμα


Z. Ζάεφ: Το έγγραφο των WikiLeaks ένας ακόμη λόγος για «ναι» στο δημοψήφισμα
Με παραπομπές στα έγγραφα των Wikileaks που αναφέρουν ότι τα Σκόπια συμφωνούσαν στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και διεκδικούσαν «Μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα , ο Ζόραν Ζάεφ καλεί του πολίτες της χώρας του να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Ο Πρωθυπουργός της π ΓΔΜ δείχνει με τον τρόπο αυτό τα κέρδη που απεκόμισε από τη συμφωνία, τα οποία μάλιστα ταυτίζονται και με τις διεκδικήσεις της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.

Ο κ. Ζάεφ κάλεσε επίσης τους πολίτες να ψηφίσουν ενωμένοι τη συμφωνία των Πρεσπών στο επικείμενο δημοψήφισμα ώστε να διασφαλίσουν το μέλλον της «Μακεδονίας» τονίζοντας τόνισε ότι η πρόσφατη διαρροή αμερικανικού τηλεγραφήματος, σύμφωνα με το οποίο η πΓΔΜ δεχόταν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008, συνηγορεί προς τη θέση αυτή.
Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, “MIA”, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πως πολλές κυβερνήσεις της πΓΔΜ επιχείρησαν να βρουν λύση στο ονοματολογικό, περιλαμβανομένης της προηγούμενης (σ.σ. του Νικολά Γκρουέφκι), στην οποία αναφέρεται το επίμαχο τηλεγράφημα που δημοσιοποίησαν τα WikiLeaks.
«Πιστεύω πως αυτά τα στοιχεία (σ.σ του τηλεγραφήματος) είναι ένας ακόμα λόγος να σταθούμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε το μέλλον της Μακεδονίας», προσέθεσε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, που ήταν «σημαντικός στόχος» της Σκοπιανής διαπραγματευτικής ομάδας.
Το ίδιο δημοσίευμα του “MIA” αναφέρει ότι ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως η λύση στο ονοματολογικό περιλαμβάνει και την χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων (erga omnes).


liberal.gr