Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΝΑΤΟ-1/ΠΕΡΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ. ΨΥΧΡΑ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ.ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ...ΜΕΡΟΣ Α


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ 

1)ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ.ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΚΛΕΙΣΤΗ. ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ...ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ.ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΛΑΙΣΙΑ.ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΤΑ 70ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ.ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΟ1994 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ.ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΕΣ.ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 29 ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ/ΠΙΘΑΝΟΤΑ 30 ΑΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η FYRΟM ,TO NATO ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΡΑΤΗ :ΑΡΜΕΝΙΑ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ-ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ-ΦΙΛΑΝΔΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ-ΙΡΛΑΝΔΙΑ-ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ-ΚΙΡΓΙΖΙΑ-ΜΑΛΤΑ-ΜΟΛΔΑΒΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ-ΣΟΥΗΔΙΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΑΛΓΕΡΙΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ-ΙΟΡΔΑΝΙΑ-ΜΑΡΟΚΟ-ΤΥΝΗΣΙΑ-ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ-ΜΠΑΧΡΕΙΝ-ΚΟΥΒΕΙΤ-ΚΑΤΑΡ-ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΙΡΑΚ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ-ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ-ΣΙΓΓΑΠΟΥΡΗ-ΜΟΓΓΟΛΙΑ-ΝΕ ΖΗΛΑΝΔΙΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ-ΝΗΣΟΣ ΤΟΓΚΑ-ΚΟΣΟΒΟΚΑΙ ΜΑΛΑΙΣΙΑ. , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΕ, ΤΟΝ ΟΗΕ, ΤΟΝ ΟΑΣΕ, ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ, ΤΟ ASEAN ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΚΕΜΠ.. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΛΛΑ 41 ΚΡΑΤΗ.ΚΑΙ 7 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΕ 12 ΤΟΜΕΙΣ, ΕΝΩ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ.
2)ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ISAF, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 4000-4500 ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ KFOR ΚΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 1244 ΤΟΥ ΣΑ/ΟΗΕ ΤΟΥ 1999. ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΑΝΟΙΚΤΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΣΟΜΑΛΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ' ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΤΟ 2011 ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ, ΕΝΩ ΣΤΟ ΠΑΕΛΘΟΝ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΤΟ 1995.ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΡΑΝΣΟΥΜ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΟ. ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΕΠΙΤΕΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΣΤΟΣΕΡΑΓΕΒΟ, ΣΤΟ ΚΙΣΕΝΑΟΥ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ,, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΙΑΡΟΒΙΒ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΣΕΡΒΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ.ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΡΧΙΣΕ ΤΟ 2005 ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΣΤΑΜΙΓΙΑ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΝΑΤΟΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 2018 ΕΚ ΝΕΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΝΑΔΟ ΤΑΞΙΑΡΧΟ.
3)ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ BURDEN SHARING , ΔΗΛΑΔΗ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΝΤΑ. ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΚΟΝΤΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.Ο ΤΡΑΜΠ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΕ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΟ 2%. ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΗΠΑ,ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΧΟΥΝΕ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ Η ΕΣΘΟΝΙΑ, Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ Η Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΝΩ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.
4)ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ., Η ΕΣΘΟΝΙΑ, Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΛΕΤΟΝΙΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ.ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ RAND ΤΟΥ 2017 ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ.ΟΥΔΕΝ ΑΝΑΛΗΘΕΣΤΕΡΟΚΑΙ ΣΤΙΣ 3 ΧΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ/ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΛΕΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ.ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ "ΚΕΝΟΥ ΣΟΥΒΑΛΚΙ,' ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ/ΣΕ ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΣΚΩΦ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΘΥΛΑΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ ΣΤΗΝ ΒΑΛΤΙΚΗ
5)ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗΝ ΒΑΛΤΙΚΗ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ/RΕADINESS ΑCTION PLAN/ΕΝΩ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ HIGH REΑDINESS JOINT TASK FORCE ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΛΤΙΚΗ..ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΠΕΡΙΠΟΛΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ, ΜΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΑΠΟ 16 ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΚΡΑΤΗ. ΚΥΚΛΙΚΑ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ.ΧΡΗΣΙΜΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΛΜΠΟΡΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΤΗΣ ΣΙΑΛΟΥΑΙ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ.ΓΕΡΜΑΝΟΙ-ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ/ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΒΑΛΤΙΚΗ.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.