Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

.AΣ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ!!!! ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ. ΟΧΙ ΣΕ ΦΑΝΦΑΡΟΝΟΥΣ-ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ-ΠΑΠΑΓΑΛΙΣΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΑΙΝΕΣ-ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΥΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑΣ. ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣΑν το Τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο πάει στην κυπριακή ΑΟΖ,και ειδικά στ οικόπεδα 1-3-4-5-6-7 τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ δύσκολο γιατί αν κάνουμε κάτι, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως και ανάμιξη σε θέματα κυριαρχίας άλλου κράτους από τους γνωστούς κύκλους(υποχωρητικούς και υπερδιεθνίζοντες)

Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος της ΕΕ, και δεν ξέρω κατά πόσο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχουμε το δικαίωμα να εμπλακούμε σε βάθος στα δικά του θέματα. Βέβαια, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεως συνεχίζουμε να είμαστε εγγυήτρια δύναμη(ο ανεκδιήγητος Κοτζιάς ήθελε να την καταργήσουμε...τόσο μυαλό...), αφού όπως καθορίζεται στη Συνθήκη, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μ.Βρετανία εγγυώνται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια της Κύπρου «ως και την κατάστασιν πραγμάτων την καθιερωθείσα υπό των θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματός της». Παρότι οι συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου του 1959 έχουν πρακτικά καταπέσει, εντούτοις συνεχίζουν να έχουν νομική ισχύ και να καθορίζουν ένα πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Η ύπαρξη τόσων πολεμικών πλοίων διαφόρων κρατών στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατπολική Μεσόγειο δείχνει το πραγματικό διεθνές ενδιαφέρον και τον πραγματικό λόγο γιατί κάποια ξένη δύναμη θα μπορούσε να εμπλακεί στην περιοχή. Πολύ απλά διότι έχει ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Αυτή είναι η μαγική λέξη. Δεν υπάρχουν φιλίες και αγάπες, δεν υπάρχει το «ξανθό γένος» των βαρεμένων και ευφάνταστων πλιατσικολόγων της ύπαρξης της Πουτινικής αρκούδας που θα καθαρίσει για εμάς επειδή είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί.Αν ληφθεί υπόψη και η ενδο-ορθόδοξη κόντρα μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας , ο πρώην αντισυνταγματάρχης της KGB/FSB μόνο με εμάς δεν πρόκειται να ταυτιστεί .Καιρός να ξυπνήσουμε. Κάθε συμμαχία πρέπει να στηρίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα, διαφορετικά δεν είναι ισχυρή. Και αν δεν υπήρχε και δικό μας συμφέρον, ίσως δεν αντιμετωπίζαμε την Κύπρο ως αδέλφια μας, και ίσως να μην είχε συναποφασισθεί το δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου το 1995 . Αλήθεια τι γίνεται με αυτό;Δεν μιλάνε για αυτό εδώ και χρόνια δυστυχώς.Οι ινστρούχτορες της απόλυτης ανεπάρκειας σε όλα και οι αντιγραφάκηδες θεωρητικολόγοι...
Σε αυτό το πλαίσιο, ΑΝ μπορούμε και προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι, κάποιες σκέψεις μου είναι:

1)Παροχή διευρυμένης πολιτικής στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που θα αποφασίσει για την προάσπιση των συμφερόντων της.Εννοώ μυστικές επαφές Αθήνας-Λευκωσίας για εμπεριστατοποίηση όλων των ενδεχόμενων και πιθανών Τουρκικών ενεργειών. Δυστυχώς δεν διαβάζουμε πολλές και καλές Τουρκικές μελέτες των Ακαδημιών Πολέμου.που δεν είναι αντιγραφές των αντιγραφών , αλλά παραγωγική σκέψη...

2) Διεθνής και αμεσότατη προβολή του θέματος της στρατικοποίησης της Κυπριακής ΑΟΖ από ξένη δύναμη και προσπάθεια καταδίκης των Τουρκικών ενεργειών ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ωμή παρέμβαση σε θέματα κυρίαρχου κράτους.

3) Συνεργασία με τα κράτη που έχουν συμφέροντα στην περιοχή (έστω και πλην ΗΠΑ), για τη συγκρότηση διεθνούς στολίσκου με αποστολή την διασφάλιση των συμφερόντων τους.(Ιταλία-Γαλλία κα) και εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς Λευκωσίας , συνδεσμολογικά με την ειρηνευτική δύναμη στον Λίβανο (απόφαση 1701 του ΣΑ/ΟΗΕ)

4)Προσπάθεια ώστε ο στολίσκος αυτός να ενεργεί στο πλαίσιο επιχείρησης της ΕΕ σε στυλ επιχείρησης ATALANTA.. Κάποτε πρέπει να ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι από το λήθαργο τους....Στα λόγια έχουνε μείνει οι Ευρωμάχιμες δυνάμεις κρούσης κα.

5) Τήρηση αντίθετης θέσης από την Τουρκία σε επιτροπές και ομάδες εργασίες του ΝΑΤΟ, ώστε να μην μπορεί να επιτευχθεί ομοφωνία των 29, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με κράτος που δεν σέβεται την κυριαρχία άλλου κράτους και το διεθνές δίκαιο.(ΕΙΔΙΚΆ στοπλαίσιο του Μνημόνιου στρατιωτικών επαφών και συνεργασίών τυ 2018 που υπέγραψαν οι Στόλντεμπεργκ και Μογκερίνι)
6)Επιτάχυνση διαπραγματεύσεων με ξένες χώρες για διεξαγωγή ερευνών και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ. Έχουμε ήδη καθυστερήσει...η πατρίδα μας εμφανίζεται με μειωμένη εθνική κυριαρχία....
.
7)Έξοδος Ελληνικού ερευνητικού πλοίου για διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο (πιθανώς και σε ακόμα «γκρίζες» (υποθετικά)περιοχές, καθώς και στην ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Εννοείται η υποστήριξη του ερευνητικού πλοίου από πολεμικά.
πλοία μας και υποβρύχια ως και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.


8) Έκφραση κοινής πολιτικής βούλησης Ελλάδας – Κύπρου για δυναμική εμπλοκή της Ελλάδας μέχρι και ετοιμότητα για βίαιη ενέργεια κατά του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας ή συναφών ερευνητικών πλοίων , σε περίπτωση που αυτό/αυτά δεν αποσυρθεί/αποσυρθούν άμεσα από την Κυπριακή ΑΟΖ. Ίσως είναι καιρός να ξανακουστεί μια φράση ανάλογη του «Βυθίσατε το Χόρα», και να ξανανιώσουμε μια επιτέλους εθνική ομοψυχία, όπως εκείνη που προκάλεσε η ιστορική δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου, που σε αυτό το θέμα είχε συνεννόηση και με τον μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο, τον Κ. Καραμανλή, καθώς και την πλήρη υποστήριξή του.Δεν μπορεί συνέχεια η 'Αγκυρα να μας χαστουκίζει και εμείς να είμαστε τελείως ανεκτικοί, υποτονικοί και παθητικοί. Υπάρχουν και όρια.

*Το τελευταίο μην το εκλάβετε ως πολεμοχαρές. Τουναντίον. Γιατί από διαφόρους θεωρητικολαλίστατους και ανεδαφικούς τυπάκους στα ΜΜΕ που ποτέ δεν έκαναν μία πρόταση ακούω διάφορα.Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του....Και να βάλει κάτω το μυαλό του.., ενώ συνεκτικά και συγκλισιακά να προετοιμαζόμαστε για μία πολλή αυξημένη πιθανότητα Τουρκικής πολυδιάστατης πρόκλησης στην Ανατολική Μεσόγειο...