Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

Η επίδειξη σημαίας από το Barbaros, τα τουρκικά “τζαρτζαρίσματα” και το αμερικανικό “χαλινάρι” στα λόγια

Τι κάνει από χθες το ερευνητικό σκάφος Barbaros στα δυτικά της Κύπρου;
Πρώτα απ΄ όλα το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό BARBAROS H. PASA έχει εδώ και ώρες κλειστό τον πομπό του AIS, είναι ενδεικτικό το πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ασφάλεια στην θάλασσα.
Το Barbaros δεν έχει ποντίσει καλώδια ερευνών και απλώς κάνει επίδειξη σημαίας. Συνοδεύετε από τρεις φρεγάτες , ένα υποβρύχιο και βοηθητικά πλοία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ επιχείρησαν χθες το μεσημέρι να μεταφέρουν εικόνα πολεμική από την περιοχή. Μετέδιδαν ότι η ελληνική φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ παρενόχλησε το Barbaros! Δεν υπάρχει φυσικά καμία παρενόχληση. Υπάρχει επιβολή της τάξης την οποία η Τουρκία διαταράσσει.
Το πλήρωμα της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ έχει ασφαλώς πολύ δύσκολη αποστολή, έχοντας απέναντί του περισσότερες τουρκικές ναυτικές μονάδες. Η απόφαση της Αθήνας ,μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι να μην στείλει άλλα πλοία στην περιοχή. Πιθανόν αυτό να οφείλεται και στην παρουσία αμερικανικού πολεμικού πλοίου η οποία σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις αλλά και τις παραινέσεις των Αμερικανών για ψυχραιμία, δημιουργούν την αίσθηση ότι η κρίση θα είναι υπό έλεγχο. Η ομιλία του Αμερικανού υφυπουργού των ΗΠΑ. Τ. Μίτσελ είναι επίσης ένα θετικό σημάδι.
Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν πρέπει να προκαλέσει βεβαίως εφησυχασμό. Τα “τζαρτζαρίσματα” της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου θα συνεχιστούν. Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της και δεν πρόκειται μόνο για λόγια.
Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ λένε ότι θα βάλουν “χαλινάρι” στην Τουρκία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντάται με τον Τσαβούσογλου. Η κατάσταση είναι περίεργη και σίγουρα ευμετάβλητη.