Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018

Τι επιδιώκει η Τουρκία με το BARBAROS

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Μόνιμη θα είναι η παρουσία πολεμικού πλοίου της Ελλάδας, όσο θα βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο BARBAROS που συνοδεύεται και από τρία πολεμικά πλοία, σε περιοχή που έχει οριοθετήσει η Τουρκία με NAVTEX και περιλαμβάνει τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το «οικόπεδο» 6 της ΑΟΖ της Κύπρου. Η Φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» αντικατέστησε την Φ/Γ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» με τον Κυβερνήτη της, να έχει την ρητή εντολή από την Πολιτική ηγεσία, να μην επιτρέψει την είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.
Διευκρινίζω ότι, η υφαλοκρηπίδα, είναι μία θαλάσσια περιοχή , που εκτείνεται πέρα από τα χωρικά ύδατα και το παράκτιο κράτος έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του σε αυτή την θαλάσσια περιοχή. Ουσιαστικά πρόκειται για τον βυθό των διεθνών υδάτων, όπου η παράκτια χώρα στην οποία ανήκει η υφαλοκρηπίδα, δεν ασκεί εθνική κυριαρχία, δηλαδή πλήρη και απόλυτη εξουσία, όπως στη ζώνη των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου , αλλά ασκεί ένα συγκεκριμένο δικαίωμα, όπως η εκμετάλλευση του βυθού, το οποίο όμως ασκείται κατ’ αποκλειστικότητα, δηλαδή είναι κυριαρχικό δικαίωμα και όχι πλήρης κυριαρχία. Η επίμαχη περιοχή βρίσκεται 150 ν.μ. νοτιοδυτικά της Κρήτης και εφάπτεται της Κυπριακής ΑΟΖ, νοτιότερα είναι η Αιγυπτιακή και βορειότερα η Τουρκική ΑΟΖ.
Η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός (προς τιμή του πειρατή και αργότερα Οθωμανού ναυάρχου του 16ου αιώνα Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα) για πιθανές έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, έχει ανεβάσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πέρα από την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, χρησιμοποιεί και μεθόδους του υβριδικού πολέμου, που αποτελεί τμήμα της υψηλής στρατιωτικής Στρατηγικής, με σαφή στόχο να «γκριζάρει» την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο τα καθεστωτικά τουρκικά ΜΜΕ, μιλούν για αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων, επειδή η ελληνική Φρεγάτα εμποδίζει τις έρευνες του BARBAROS, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα του το τουρκικό ΠΝ (αριθμός ανακοίνωσης ΒΝ-1487/2018-21 Οκτωβρίου 2018) ανακοινώνεται ότι σε άσκηση του τουρκικού Στόλου στην περιοχή του Καστελόριζου(!), τουρκικό υποβρύχιο έριξε τορπίλη και κατέστρεψε Φρεγάτα!!! Η Τουρκία, πέρα από τον επικοινωνιακό πόλεμο, καταφεύγει στην απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, προκειμένου να ακυρώσει την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου που προβλέπει και την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, δηλαδή μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας, να αποσπάσει πολιτικά οφέλη. Η αντιμετώπιση της δραστηριότητας του BARBAROS, από το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ, στηρίζεται στο δόγμα της Στρατηγικής Ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητας.