Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Πανηγυρισμοί, καταγγελίες, απώλειες και κυβερνητικοί τριγμοί! Οι Πρέσπες έχουν απ΄ όλα!

Η εξασφάλιση των 80 ψήφων για να “περάσει” τις συνταγματικές αλλαγές και επί της ουσίας τη συμφωνία των Πρεσπών, από τον Ζόραν Ζάεφ δεν ήταν το επικρατέστερο σενάριο μέχρι χθες αργά το βράδυ. Με βάση τα όσα δημόσια είχαν ειπωθεί στα Σκόπια κανένας δεν θα μπορούσε να στοιχηματίσει ότι η συμφωνία θα έπαιρνε τη θετική ψήφο των 2/3 των Σκοπιανών βουλευτών. Όμως περισσότερη σημασία όπως αποδείχτηκε έχουν όσα φαίνεται ότι έγιναν στο παρασκήνιο.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων ήταν ασφυκτικές και δεν ήταν μυστικές. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πέρασαν από τα Σκόπια στηρίζοντας δημόσια τη συμφωνία των Πρεσπών. Παρόλα αυτά για να περάσει η συμφωνία φαίνεται ότι συνέβησαν πολλά και διάφορα για τα οποία όμως μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης το VMRO, είδε επτά βουλευτές του να αλλάζουν άποψη και να κινούνται εκτός κομματικής γραμμής. Ψήφισαν ναι και ανακούφισαν των Ζάεφ, όλη τη Δύση. Οι βουλευτές αποπέμφθηκαν και από το VMRO κάνουν καταγγελίες για απόπειρες χρηματισμών και άλλου είδους πιέσεις.
Αυτά σ΄ ότι έχει να κάνει με τα Σκόπια που μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να γίνουν ακόμη δύο ψηφοφορίες στις οποίες απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 της Βουλής. Όλοι έλεγαν ότι η κρίσιμη και σημαντική ήταν η χθεσινοβραδινή.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται τώρα με την Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Ζάεφ και ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος υιοθέτησε τις καταγγελίες για τις “υπόγειες πιέσεις” για τις οποίες μίλησε το VMRO. To “παιχνίδι” πλέον έχει περάσει στο δικό μας τερέν και είναι βέβαιο ότι δεν θα ΄ναι καθόλου εύκολο. Οι θέσεις Τσίπρα-Καμμένου σ΄ αυτό το θέμα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα κάπου να “συναντηθούν”. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βουλή των Σκοπίων αποκλείει κάθε τέτοια περίπτωση.
Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη προκαλέσει μια απώλεια στην Αθήνα, αυτή της παραίτησης Κοτζιά . Αν το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα στη Βουλή των Σκοπίων μπορεί να προκαλέσει τριγμούς τόσο ισχυρούς που να οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης πολύ σύντομα θα φανεί.
Όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη τη στιγμή που η κατάσταση στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά ρευστή , τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε φάση κρίσης, στην Κύπρο οι Τούρκοι κλιμακώνουν την στρατιωτική τους παρουσία και στην Ευρώπη η ιταλική κρίση απειλεί ξανά να προκαλέσει αναταράξεις στο σαθρό οικοδόμημα της ΕΕ. Αναταράξεις που πρώτα απ΄ όλους μπορεί να επηρεάσει χώρες του νότου.
Δεν γνωρίζουμε αν είναι μάταιο να ζητά κάποιος ψυχραιμία. Πολιτική ψυχραιμία πρώτα απ΄ όλα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι είναι αναγκαία.