Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

Ανάλυση: Η Βοσνία μπροστά στην άβυσσο μιας νέας διαίρεσης!!


Στην άκρη του γκρεμού μιας νέας πολιτικής κρίσης που μπορεί να οδηγήσει την χώρα ακόμη και στην άβυσσο μιας νέας διαίρεσης, μπορεί να οδηγήσουν τη Βοσνία τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης. 
Οι Βόσνιοι εκλογείς ψήφισαν την Κυριακή για να αναδείξουν τα τρία μέλη της Προεδρίας, που θα εκπροσωπήσουν τους Ορθοδόξους Σέρβους, τους Καθολικούς Κροάτες και τους Βόσνιους Μουσουλμάνους.  Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο εθνικιστής Milorad Dodik κυριάρχησε στις ψήφους της σερβικής κοινότητας. Ο δεξιός εθνικιστής Ντράγκαν Κόβιτς έχασε την μονομαχία για την προεδρική έδρα της Κροατίας έναντι του μετριοπαθούς αντίπαλού του, Ζέλικο Κομσίτς.

Την Βοσνιακή - μουσουλμανική έδρα κέρδισε ο Σεφίκ Νταφερόβιτς της συντηρητικής SDA. Η συμφωνία του Ντέιτον του 1995 για τον τερματισμό του πολέμου άφησε τη Βοσνία διχασμένη σε εθνικό επίπεδο σε δύο ημι-ανεξάρτητες οντότητες.
Η απειλή με το όνομα Ντόντικ

Σε αντίθεση με το συγκεντρωτικό σύστημα, ο Ντόντικ έχει απειλήσει να διεξαγάγει ψηφοφορία για την απόσχιση της σερβικής οντότητας. Κάτι τέτοιο θα αποκαλύψει τη λεπτή διευθέτηση που διατήρησε την ειρήνη μετά τη σύγκρουση του 1992-1995. Ο Ντόντικ έχει δεσμευθεί να εργαστεί "αποκλειστικά προς το συμφέρον και προς όφελος της Δημοκρατίας Σέρπσκα".

Υποσχέθηκε να εξασφαλίσει "στήριξη μέσω των διπλωματικών επαφών του" - ιδιαίτερα τη Ρωσία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. "Ο Ντόντικ θα αποτελέσει εμπόδιο, αλλά η προεδρία έχει περιορισμένες εξουσίες", δήλωσε ο Florian Bieber, καθηγητής Νοτιοανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία. "Μπορεί να μπλοκάρει, αλλά να μην επιβάλλει αποφάσεις."

Ο Ντόντικ έχει ζητήσει την παύση λειτουργίας του γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου, μιας διεθνούς οντότητας που επιβλέπει την ειρήνη στη χώρα. Θέλει επίσης να απελάσει ξένους βουλευτές του συνταγματικού δικαστηρίου.

Ένας πολιτικός αναλυτής στο Σεράγεβο, ο Ράνκο Μαβράκ, δήλωσε στο AFP, ότι ο Dodik ότι δεν θα μπορέσει να ενεργήσει ως «απόλυτος κυβερνήτης». Ωστόσο, προειδοποίησε: "Το κατά πόσον θα διαχειριστεί με αυτόν τον τρόπο είναι ένα άλλο θέμα, διότι ο Ντόντικ είναι γνωστός ως άνθρωπος που δεν έχει συμβιβαστεί."
Ο εθνικιστής Κόβιτς


Το εθνικιστικό κόμμα HDZ του Κόβιτς απαιτεί επίσης από τους Κροάτες να αποσυρθούν από την ένωση με τους Βόσνιους. Η ήττα του φάνηκε πιθανό να προκαλέσει εντάσεις στην ομοσπονδία, καθώς το Covic και τα Κροατικά μέσα ενημέρωσαν τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους. Ο Τσόβιτς παραπονέθηκε ότι οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν συσπειρωθεί πίσω από τον αντίπαλό του. Οι μουσουλμάνοι "δεν μπορούν να επιλέξουν νόμιμους αντιπροσώπους στους Κροάτες, είναι ένα βήμα προς τα πίσω", ανέφερε ο Κόβιτς.

Ο Κόμσιτς έχει υποσχεθεί να εργαστεί για μια "αστική Βοσνία" πέρα ​​από τις εθνικές διαιρέσεις. Ωστόσο, ο Κόβιτς δήλωσε ότι η νίκη του Κόμσιτς απειλεί να προκαλέσει "μια άνευ προηγουμένου κρίση στη Βοσνία". Η κροατική εφημερίδα Vecernji List ανέφερε σε τίτλο: "Οι μουσουλμάνοι έχουν επιλέξει για τους Κροάτες: την ήττα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης".

"Η HDZ συνήθως επέλεξε κλιμάκωση και σύγκρουση όταν έχασε στις εκλογές", δήλωσε ο Bieber. "Είναι πιθανό ότι θα συμμετάσχουν σε μια παρόμοια στρατηγική" τώρα, πρόσθεσε ο αναλυτής.Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, ένας μέτριος Σέρβος υποψήφιος που νίκησε ο Ντόντικ, πρόβλεψε "σοβαρές αναταράξεις" στην Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία.

Είπε ότι θα επιλυθεί μόνο στο "μακροπρόθεσμο". Ο αναλυτής Mavrak που εδρεύει στο Σεράγεβο δήλωσε ότι δεν αποκλείει ότι οι αντίπαλοι θα καταλήξουν να ενώσουν δυνάμεις σε μια πολυεθνική κυβέρνηση. "Όταν πρόκειται για εξουσία, οι Βόσνιοι πολιτικοί είναι πολύ πιο έτοιμοι να κάνουν συμβιβασμό από ό, τι φαίνεται αρχικά", δήλωσε ο Μαύρακ.

Αλλά οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες, προειδοποίησε.


ΠΗΓΗ: https://www.channelnewsasia.com/, onalert.gr