Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Βγαίνει ο Πορθητής στην ανοιχτή θάλασσα με μεγαλοπρεπή σχέδια για τις γεωτρήσειςΣήμερα ξεκινά το ταξίδι του ο Πορθητής για την πρώτη του γεώτρηση Alanya-1 ανοιχτά της Αττάλειας, όπως μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση TRTHaber.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πάνω από 200 ειδικοί, Τούρκοι και ξένοι, θα αναλάβουν καθήκοντα στον Πορθητή, ενώ η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος Υπουργός είχε δηλώσει ότι “η γεώτρηση θα είναι βάθους 2,500 μέτρα και το τρυπάνι θα πάει 5 με 6 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας”, προσθέτοντας ότι έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες από επιστημονικής άποψης.
Όπως μεταδίδεται, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) συμφώνησε με την αμερικανική εταιρεία Rowan Companies για τη διασφάλιση πλατφόρμας για τις πρώτες δύο γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Η πλατφόρμα Rowan Norway θα διατεθεί για 100-140 μέρες όπως συμφωνήθηκε.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, δεν απέφυγε τους συνηθισμένους λεονταρισμούς. Σε τελετή που έγινε πάνω στον Πορθητή για την αναχώρηση είπε:
“Για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας, αλλά αν μας παρενοχλήσουν, το ναυτικό μας θα κάνει τα απαραίτητα”.

 https://hellasjournal.com