Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018

Τι αποκαλύπτει η επιστολή Κοτζιά στον Τσίπρα - Η σκληρή επίθεση κατά Καμμένου για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα μυστικά κονδύλια

Τι αποκαλύπτει η επιστολή Κοτζιά στον Τσίπρα - Η σκληρή επίθεση κατά Καμμένου για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα μυστικά κονδύλια
Οι δηλώσεις του Καμμένου περί βαλκανικής συμμαχίας έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας 
Αιχμές κατά του Πάνο Καμμένο περιλαμβάνει η εννιασέλιδη περίφημη επιστολή του Νίκου Κοτζιά προς τον Αλέξη Τσίπρα την οποία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ζητούσε απόι το Μέγαρο Μαξίμου να δημοσιοποιήσει μετά την αποχώρησή του κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρνηθεί λέγοντας ότι είναι «αυστηρώς προσωπική».
Σε δημοσίευμα του Έθνους διαρρέουν σήμερα (21/10) αποσπάσματα αυτής της επιστολής όπου ο Νίκος Κοτζιάς ασκεί σκληρή κριτική στον υπουργό Άμυνας και για τις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ.
Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Νίκος Κοτζιάς διευκρινίζει ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί.
Σημειώνεται ότι κυβερνητικά στελέχη αυτή την εβδομάδα με διαδοχικές δηλώσεις επέμεναν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε για λόγους που δεν είναι πολιτικοί.
Κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε, ενώ σημαντικό μέρος της καταλαμβάνει η συμφωνία των Πρεσπών και η γεωστρατηγική πολιτική που ασκήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια όπως την παρουσίασε και κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΞ.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα μυστικά κονδύλια
Αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο και το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Κοτζιάς υποστηρίζει πως «η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα».
Και συμπληρώνει λέγοντας πως οι δηλώσεις του κ. Καμμένου περί «βαλκανικής συμμαχίας» «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας ενώ οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών.
Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή».
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Αμυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφορετικά, στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή.
Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει.
Η στρατηγική που προτάθηκε από τον κ. Καμμένο στον Αμερικανό ομόλογό του, Jim Mattisς, δεν ήταν η πρέπουσα, σημειώνει, ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς σκόπευε να υποβάλει γραπτή παραίτηση την Πέμπτη, όμως οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει» επιτάχυναν τις εξελίξεις.
«Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο μηχανοδηγός της κυβέρνησης και- όπως φάνηκε- υπάρχουν ορισμένοι που κατεβαίνουν από το τρένο και δεν είναι κολλημένοι στις καρέκλες», αναφέρουν στην εφημερίδα πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο της παραίτησης.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που αναμένεται να καταθέσει ο κ. Κοτζιάς για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων, στο στόχαστρο- σύμφωνα με το δημοσίευμα- αναμένεται να μπουν το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης που φέρεται να διαχειρίζεται κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Άμυνας.
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του ΥΠΕΞ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι «είναι το μόνο υπουργείο και η μόνη κυβέρνηση που έχουν περάσει τα κονδύλια από τη Βουλή. Είναι ισοσκελισμένα και σε γνώση όλων των αντιπροέδρων και κατ’ επέκταση των αρχηγών των κομμάτων».
www.bankingnews.gr