Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

πΓΔΜ : Οκτώ χρειαζόντουσαν, οκτώ "Έπεισαν" - Νίκη Ζάεφ στο νήμα

  Ένας ικανός αριθμός της αντιπολίτευσης πείστηκε με διάφορους τρόπους, παρεμβάσεις και παραινέσεις ώστε να αλλάξει γνώμη και να υπερψηφίσει την κυβερνητική θέση.
 Μέχρι και την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα χρειαστούν δύο ακόμη ψηφοφορίες.

  Η δεύτερη χρειάζεται απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών.
  Η τρίτη όμως ψηφοφορία απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή τουλάχιστον 80 βουλευτές. 


Καταγγελίες από την αντιπολίτευση

 Γύρω στις 20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος κυκλοφόρησαν έντονα καταγγελίες από ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης πως υπήρξε προσπάθεια δωροδοκίας βουλευτών με μεγάλα ποσά. 
Ανάλογα με την πηγή της είδησης, τα ποσά αυτά κυμαίνονταν από 250.000 ευρώ ανά βουλευτή, έως και 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO προβαίνει σε καταγγελίες για δωροδοκία βουλευτών του, προκειμένου να ξεφύγουν από την κομματική γραμμή και να ψηφίσουν θετικά.

Συγκεκριμένα, ο γ.γ. του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε στις καταγγελίες κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις, αν και δεν αποκάλυψε ονόματα και δεν παρέθεσε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

Μια νύχτα «χτύπημα» στην Δημοκρατία…

 
Η συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 13:00 το μεσημέρι (σ.σ. ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής, 19.10.2018. Πήρε αναβολή για τις 16:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) και μετά αναβολή… επ’ αόριστον!

Από το απόγευμα κανείς δεν ήξερε πότε και αν θα ξεκινήσει, παρόλο που υπήρχαν πληροφορίες από τα Σκόπια πως ο Ζόραν Ζάεφ είχε βρει τους 80 βουλευτές που χρειάζεται ώστε να συμπληρώσει τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που απαιτείται για να περάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Έπειτα ανακοινώθηκε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 22:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) ωστόσο κι αυτός ο προγραμματισμός πήγε… περίπατο αφού οι «ζυμώσεις» στο παρασκήνιο ήταν «πυρετώδεις».

 Τελικά ξεκίνησε στις 23:20 το βράδυ της Παρασκευής.
Η ψηφοφορία έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ηλεκτρονικά και κάπως έτσι φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα που σήμανε και την λήξη των εργασιών της Βουλής για απόψε.

 Έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας. Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.


Σκοπιανά ΜΜΕ: «Αυτοί είναι οι 8 της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ» - Στοχοποίηση από μερίδα του Τύπου (Photo)

Τις φωτογραφίες των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της πρότασης Ζάεφ δημοσιεύει, με επιθετικά σχόλια, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ republika.mk.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, που χαρακτηρίζει τους βουλευτές «προδότες», πρόκειται για τους Βλαντάνκα Αβιρόβικ, Εμίλια Αλεκσάντροβα, Άλεξ Βασιλέφσκι, Νόρα Ισμαϊλόιβσκα, Σταρόβα Ελιζαμπέτα, Καντσέσκα Μιλέβσκα, Κρστο Μουκόσκι και Λιούντεν Αρνάντοφ.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές βρίσκονται από το τέλος της ψηφοφορίας στο στόχαστρο μερίδας ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, με αναφορές για «αναξιοπρεπείς ανθρώπους που κοστίζουν 2 εκατ. ευρώ», υιοθετώντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.