Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Το νέο ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος που σχεδιάζουν Γαλλία -Γερμανία και η Ελλάδα

Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Ευρώπης που θα αντικαταστήσει το Rafale και το Eurofighter. Τον Ιούνιο Παρίσι και Βερολίνο υπέγραψαν τη σχετική “συμφωνία προθέσεων” με στόχο να έχουν ανανεώσει όλο το εναέριο σύστημα άμυνας μέχρι το 2035 ή το πολύ το 2040. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή τη φορά η Ελλάδα έχει σκοπό να δείξει κάποιο ενδιαφέρον ή αν θα επιμείνει στη λύση του εκσυγχρονισμού των F-16 “εις τους αιώνες των αιώνων”.
Η πρώτη διαφωνία που έχει υπάρξει μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας έχει να κάνει με τις εξαγωγές του μαχητικού αεροσκάφους αλλά και όλων των άλλων συστημάτων εναέριας άμυνας που θα σχεδιαστούν. Η διαφωνία προέκυψε από τη συζήτηση που προέκυψε σχετικά με την εξαγωγή όπλων σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. Πριν καν το νέο μαχητικό αεροσκάφος σχεδιαστεί τέτοιες συζητήσεις είναι μάλλον πρόωρες.
Ωστόσο πριν φθάσουν σ΄ αυτό το θέμα, Παρίσι και Βερολίνο πρέπει να καθορίσουν τι θα κατασκευάσει η κάθε χώρα για το νέο μαχητικό. Dassault και Airbus έχουν πολλά να επιλύσουν. Η Γερμανία επείγεται ίσως περισσότερο αφού θέλει μέχρι το 2025 να αντικαταστήσει τα Tornado.
Πρώτα απ΄ όλα όμως η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει να είναι πραγματικά έτοιμη να προχωρήσει με τη Γαλλία σ΄ αυτό φιλόδοξο αεροναυπηγικό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί κάποιοι στο Βερολίνο θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα να επιλέξουν την “έτοιμη λύση” του F-35. Όχι μόνο επειδή πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήδη το έχουν επιλέξει, αλλά και ως μέσο “προσέγγισης της Γερμανίας με τις ΗΠΑ”. Εξευμενισμός του Τραμπ με άλλα λόγια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για την απροθυμία της Γερμανίας να πληρώνει τις αμυντικές της δαπάνες. Μια καλή παραγγελία στην Lockheed Martin θα τον …ηρεμούσε.
Για να επανέλθουμε όμως στα δικά μας: ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στη συνέντευξή του στο Militaire.gr είχε παραδεχτεί ότι η Ελλάδα μέσα στην επόμενη πενταετία θα πρέπει να αναζητήσει το επόμενο μαχητικό της αεροσκάφος. Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει ήδη επιλέξει το F-35 και με βάση τη κοινή λογική ότι αυτή η απειλή δεν αντιμετωπίζεται με αγορά του ιδίου τύπου από την Ελλάδα, μήπως θα πρέπει να ενδιαφερθούμε πραγματικά για το τι σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι και να “μπούμε” από την αρχή στο πρόγραμμα; Δεν το κάναμε με το F-35, δεν το κάναμε με τα Eurofighter. Ίσως να αποδειχτεί και για καλό, με δεδομένη την πορεία των δύο αεροσκαφών. Αλλά το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο ακούγεται και ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο αν τελικά προχωρήσει.