Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

Νέες απειλές από την Άγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε άλλη παρενόχληση - Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα στο Αιγαίο

Νέες απειλές από την Άγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε άλλη παρενόχληση - Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα στο Αιγαίο
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει άλλη παρενόχληση σε τουρκικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο
Σε κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής της προχωράει η Τουρκία «προειδοποιώντας» την Αθήνα τόσο για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας όσο και για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο.«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εάν ληφθεί απόφαση αντίθετη με τα δικαιώματα της και τα συμφέροντα της στο Αιγαίο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφερόμενος στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια.
«Προτιμάμε να επιλύουμε τις υποθέσεις μας ειρηνικά και μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς οποιοδήποτε είδους σύγκρουσης» πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, ο Akar τόνισε ότι «η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο» και υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει άλλη παρενόχληση σε τουρκικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο».

H διαμάχη για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Εν τω μεταξύ, μία ημέρα πριν (23/10/2018) η Άγκυρα και συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, είχε διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια» προσθέτοντας ότι ισχύσει το casus belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής.
Ακολούθησε η συνάντηση του Έλληνα πρέσβη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αλλά και η «απάντηση» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που διεμήνυσε ότι «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά την Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, έβαλε φρένο στα Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, που -όπως είπε- θα γίνει με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το επεισόδιο με το Barbaros

Tην προηγούμενη εβδομάδα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένταση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου επιχειρεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ ισχυρίζονταν ότι η ελληνική φρεγάτα προσπάθησε να εμποδίσει έρευνες του Barbaros.
Τα τουρκικά μέσα ισχυρίζονται ότι το ελληνικό πλοίο παρεμπόδισε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και υπήρξε αντίδραση από τις τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις.

www.bankingnews.gr