Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018

ΣΚΟΠΙΑ: Κράτος του “σωλήνα” από ΗΠΑ και Ευρωπαίους! Τι έδειξε το δημοψήφισμα και τι πρέπει να καταλάβει η Ελλάδα

“Κράτος με το ζόρι” ή κράτος αμερικανικού -πρωτίστως- και ευρωπαϊκού “σωλήνα” τα Σκόπια… Το χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σοκάρει για έναν και μόνο λόγο: ήταν δημοψήφισμα επιβίωσης όπως οι ίδιοι έλεγαν. Κι όμως μόνο ένας στους τρεις πήγαν να ψηφίσουν!!! Αυτό και μόνο αυτό ακυρώνει από μόνο τα περί “μακεδονικής εθνότητας” και κάποιος θα πρέπει να το πει στον κ.Ζάεφ που σ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας έκανε το ένα “φάουλ” μετά από το άλλο, μιλώντας για “μακεδονικό έθνος”! Απ΄ ότι έδειξε το αποτέλεσμα μόνο ένας στους τρεις πολίτες του κράτους που φιλοδοξεί να φτιάξει…σηκώθηκε από τον καναπέ.

Αυτή η πραγματικότητα καταρρίπτει και τους φόβους περί απώλειας της …Θεσσαλονίκης από τις “ορδές των μακεδόνων”. Το γειτονικό κράτος όπως φαίνεται είναι πολύ εύκολο να “καταληφθεί” από την Ελλάδα και δεν εννοούμε δια των όπλων, αλλά δια της οικονομίας. Δεν εν εννοούμε βεβαίως τις καθημερινές επισκέψεις συμπατριωτών μας στα καζίνο των Σκοπίων, αλλά τη σοβαρή και μεθοδική επιχειρηματική ελληνική διείσδυση που μπορεί εύκολα να γίνει, σε μια χώρα που προσπαθεί ακόμη να δικαιολογήσει την ύπαρξή της.
Παρά το σοκ, ο Ζάεφ λέει πως η διαδικασία προχωρά κανονικά και θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Αν δεν περάσει θα προκηρύξει εκλογές. Θα περάσει από τη Βουλή; Δύσκολο να προβλέψουμε κι αυτό γιατί μπορεί η λογική να λέει όχι αλλά κανένας δεν πρέπει να μην υπολογίσει τις αφόρητες πιέσεις που θα ασκήσει ο διεθνής παράγοντας στους βουλευτές όλων των κομμάτων. Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε από την ιστορία μας ότι συχνά αυτές οι πιέσεις έχουν δυστυχώς το αποτέλεσμα που επιθυμούν οι “άλλοι” κι όχι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Οι ΗΠΑ,κυρίως αλλά και οι Ευρωπαίοι έδειξαν στην προεκλογική περίοδο ότι θέλουν να υπάρξει αυτό το μικρό κράτος, ανάμεσα στ΄ άλλα κράτη των Βαλκανίων. Το θέμα είναι βέβαια να το θέλουν πραγματικά και οι πολίτες του. Δεν φάνηκε αυτό από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Παρόλα αυτά όλα δείχνουν ότι τα Σκόπια θα παραμείνουν “ζωντανά” με “νατοϊκή” και “ευρωπαϊκή” συγκολλητική ουσία” να τα κρατά όπως,όπως “ενωμένα”. Θα είναι ένα κράτος “βάση των Αμερικανών” και των Ευρωπαίων που θέλουν να αποκλείσουν οποιασδήποτε μορφής ρωσικής παρουσίας στην περιοχή.
Το ερώτημα είναι εμείς τι θέλουμε ως Ελλάδα. Όπως φάνηκε το τελευταίο διάστημα, αλλά και με τις ανακοινώσεις των κομμάτων αμέσως μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε! Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση “παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία” που όμως δεν στηρίζεται από την πλειοψηφία των Σκοπιανών και η αντιπολίτευση παραμένει δεσμευμένη στην εμμονή των εκλογών και δεν φαίνεται ικανή να κάνει οποιαδήποτε άλλη ανάλυση πλην αυτής που έχει να κάνει με εκλογές και κυβερνητική αλλαγή! Έτσι δεν πρόκειται να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί και μας αξίζει στην περιοχή και βέβαια δεν πρόκειται τίποτα να κερδίσουμε. Γιατί μπορούμε να κερδίσουμε αν αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ως ευκαιρία κι όχι με τα φοβικά σύνδρομα που μονίμως μας βάζουν σε θέση άμυνας. Ακόμη κι όταν απέναντί μας είναι ένας εξαιρετικά αδύναμος και διχασμένος αντίπαλος , όπως τα Σκόπια.

militaire.gr