Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018

Γερμανικός Τύπος για Βαυαρία: CSU και SPD οι μεγάλοι χαμένοι - Έρχεται το τέλος της Merkel;

Γερμανικός Τύπος για Βαυαρία: CSU και SPD οι μεγάλοι χαμένοι - Έρχεται το τέλος της Merkel;
Η εκλογική τους ήττα θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή της στην κυβέρνηση αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ
Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είναι οι μεγάλοι χαμένοι των χθεσινών εκλογών στη Βαυαρία σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία εκτιμούν ότι η εκλογική τους «ήττα» θα έχει αντίκτυπο και στη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.
Κατά την Süddeutsche Zeitung, «η παλιά CSU πέθανε» αναφέροντας πως ο M. Soeder παρά το γεγονός ότι είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρωθυπουργός στη Γερμανία και παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, είναι τυχερός διότι δεν είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί αλλά θα κληθεί να αποφασίσει για τον επόμενο κυβερνητικό του εταίρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Soeder και Seehofer έχουν ζημιώσει το κόμμα τους, φέροντας ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης για την ήττα.
«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει.
Και το SPD ως λαϊκό κόμμα έχει πάψει να υπάρχει.
Το άλλο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα πρέπει να αντιληφθεί την προειδοποίηση» υποστηρίζει η Bild, προβλέποντας αναταραχές τόσο στους Σοσιαλδημοκράτες όσο και στην CSU.
Το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αλλάξει την Βαυαρία αλλά και τη Γερμανία.
«Ο Horst Seehofer δεν μπορεί πλέον να παραμείνει υπουργός.
Και το SPD δεν μπορεί πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση» τονίζει το Spiegel, υπογραμμίζοντας πως στο εξής η Βαυαρία δεν θα ταυτίζεται με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση και αυτό αποτελεί κυρίως επιτυχία των Πρασίνων, οι οποίοι κατάφεραν αυτό που δεν πέτυχε ποτέ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, να εξελιχθούν σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη.
«Το SPD είναι παραδοσιακά αδύναμο στην Βαυαρία, αλλά το γεγονός ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές έχει χάσει τη μισή του δύναμη και βρίσκεται με ποσοστό κάτω του 10% μόνο στην πέμπτη θέση, δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Το SPD πρέπει να φύγει από τον μεγάλο συνασπισμό όσο ακόμη υφίσταται ως κόμμα.
Το επίκεντρο αυτού του πολιτικού σεισμού βρίσκεται στην Βαυαρία και μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα που θα σαρώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» αναφέρει το Spiegel.
Από την πλευρά της η Welt υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να είναι τέλος της Merkel, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα, τόσο στα κόμματα που απαρτίζουν την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) όσο και στην Ένωση συνολικά».


Deutsche Welle: Θα κρίνει η πανωλεθρία στη Βαυαρία το πολιτικό μέλλον της Merkel;

Θα κρίνει η πανωλεθρία του CSU στη Βαυαρία το πολιτικό μέλλον της Merkel;
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επικαλούμενη πληροφορίες των dpa και Spiegel, οι Χριστιανοκοινωνιστές, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel, διασφαλίζουν 37,2% καταγράφοντας απώλειες δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Παράλληλα όμως χάνουν την αυτοδυναμία και βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου.
Ίσως σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι με το χαμηλότερο ποσοστό τους σε τοπικές εκλογές μεταπολεμικά έκοψαν το νήμα μόλις πέμπτοι. Αντίθετα οι Πράσινοι κατάφεραν να διπλασιάσουν το ποσοστό τους στη Βαυαρία και αναδεικνύονται δεύτερη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε βαυαρικές εκλογές ξεπέρασε το 10%.
Δύο από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες, υπέστησαν πρωτοφανή καθίζηση, η οποία δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Σε μόλις δύο εβδομάδες στις 28 Οκτωβρίου διεξάγονται τοπικές εκλογές στην Έσση, στις οποίες προβλέπεται πύρρειος νίκη για τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες. Με δύο άσχημα εκλογικά αποτελέσματα τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο.
Ήδη ακούγονται φωνές στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών που κάνουν λόγο για «νέα θεμέλια που θα προετοιμάσουν το κόμμα για το μέλλον».

Συντηρητικοί και SPD δεν διασφαλίζουν πλέον πλειοψηφία σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Πιο άμεσες χρονικά επιπτώσεις αναμένονται ωστόσο για την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες.
Μετά την συρρίκνωση του ποσοστού των Σοσιαλδημοκρατών στο μισό στις χθεσινές εκλογές «τρίζει» και η δική της καρέκλα.
Όσο για τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ούτε ότι θα παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, αλλά ούτε καν αν θα παραμείνει επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.
Ίσως τώρα, μετά την συρρίκνωση του ποσοστού των Χριστιανοκοινωνιστών, να είναι η ιδανική στιγμή για την Άγκελα Μέρκελ να «ξεφορτωθεί» τον Χορστ Ζεεχόφερ τώρα που είναι πολιτικά πιο αδύναμος από ποτέ.
Οι τοπικές εκλογές δείχνουν, για μια ακόμα φορά, ότι οι γερμανοί ψηφοφόροι γυρνούν την πλάτη στα μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα. Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες στη Βαυαρία χάνουν μαζί πάνω από 20%. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε παγγερμανικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες δεν διασφαλίζουν πια την πλειοψηφία στην πρόθεση ψήφου.
Από τις αρχές του καλοκαιριού όταν ξέσπασαν οι έριδες, κυρίως για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων τα ποσοστά τους βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Μέχρι στιγμής το 2018 έχει καταγραφεί στην συλλογική συνείδηση των γερμανών πολιτών ως χρονιά διενέξεων και απανωτών κρίσεων για τη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο.
www.bankingnews.gr