Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018

Οι Ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι καθοδήγησαν με Poseidon 8 επιθέσεις με drones σε βάση τους στη Συρία

Ζero Hedge
[ Η απρόοπτη εκρηκτική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμύνης θα αναγνωστεί πιθανότατα, από τους μελετητές του πιεσομέτρου της ρωσικής πολιτικής, ως νέα αντίδραση της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας στην μέχρις παρεξηγήσεως εγκαρτέρηση -στα όρια του ενδοτισμού- της διπλωματίας του Προέδρου Πούτιν, απέναντι στον καταιγισμό επιθετικών προκλήσεων από την Ουάσιγκτον και τα όργανα της ατλαντικής αυτοκρατορίας. Επειδή συμπίπτει:
α)Με την έναρξη των μαζικότερων στρατιωτικών γυμνασίων στη ιστορία του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή και συνεργαζομένων «ουδετέρων» Σκανδιναβών, σε ευρύτατη περίμετρο των ρωσικών συνόρων, με αναφορές επιτελών στον «ρωσικό κίνδυνο».

β) Την αμερικανική ακύρωση της συνθήκης απαγόρευσης πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (500-1500 χιλιομέτρων), που -με εκτοξευτές ΜΚ-41 εγκατεστημένους ήδη στην Ρουμανία και Πολωνία- μπορούν να πλήξουν την Πετρούπολη και την Μόσχα εντός 1,5 και 3,5 λεπτών, αφαιρώντας από την Ρωσία τον χρόνο ανταποδοτικού πλήγματος και καθιστώντας την αναλώσιμη.
γ) Την ενίσχυση του -κυριαρχούμενου από ναζιστικό πυρήνα- ουκρανικού στρατού με τον πιο σύγχρονο αμερικανικό επιθετικό οπλισμό και την εξώθησή του σε προκλητική επιθετικότητα , εναντίον του εντόπιου ρωσικού στοιχείου, με δολοφονίες και βομβαρδισμούς στο Ντόνμπας, εναντίον της παραδοσιακής Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας, της οποίας αρπάζονται και κατάσχονται ναοί και ιστορικά μοναστήρια και εναντίον της ίδιας της Ρωσίας, με πειρατικές ενέργειες και προκλήσεις στην Αζοφική Θάλασσα.
δ) Την συνεχιζόμενη επισώρευση νέων, πάντοτε αναπόδεικτων, κατηγοριών και νέων «κυρώσεων», από την Ουάσιγκτον και Ευρωπαίους, Καναδούς και Αυστραλούς συμμάχους, σε μιαν επιχείρηση δημιουργίας διεθνούς ψυχολογικού κλίματος δικαιολόγησης και αποδοχής σχεδιαζόμενου πολέμου –κατά τα προηγούμενα της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας και με κίνητρο πάντοτε την «άμυνα», την «προαγωγή της δημοκρατίας» και τον «ανθρωπισμό». Η  «ωρολογιακή αποκάλυψη» του ρωσικού υπουργείου Αμύνης θυμίζει αναπόφευκτα την προηγούμενη, για τον ρόλο της ισραηλινής αεροπορίας στην κατάρριψη του ρωσικού αναγνωριστικού αεροπλάνου Ιλιούσιν στα παράλια της Συρίας και τον θάνατο 15 ανδρών του πληρώματος, που παρώθησε σε δραστικές προεδρικές αποφάσεις.]
Παρουσίαση Μιχαήλ Στυλιανού
Κατά τον περασμένο χρόνο, η κύρια ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην Συρία δέχθηκε σποραδικά κύματα επιθέσεων από μικρά εξοπλισμένα ιπτάμενα drones, τα οποία παρουσίαζαν συνεχή τεχνολογική τελειοποίηση.

Επικρατούσα τότε η εντύπωση ότι αυτές οι επιθέσεις ήταν έργο Τζιχαντιστών με έδρα το Ιντλίμπ, οι οποίοι εξαπέλυαν αυτά τα αυτοσχέδια βομβαρδιστικά άνευ πιλότου σε απόπειρες διάτρησης των ρωσικών μέσων προστασίας της βάσης, φθάνοντας μάλιστα στο να στοχοποιήσουν και την ναυτική ρωσική βάση στον συριακό λιμένα Ταρτούς.
Το Κρεμλίνο, στηριζόμενο σε στοιχεία έρευνας των υπηρεσιών του υπουργείου Αμύνης, ανακοίνωσε ότι μια μεγάλη επίθεση του περασμένου Ιανουαρίου κατά της βάσης Χμεϊμίμ συντονιζόταν από ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρυ Πεσκώφ παρουσίασε δηλώσεις που επιβεβαίωναν ότι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υπέβαλαν «μιαν αναμφίβολα εξαιρετικά ανησυχητικήν έκθεση», η οποία αναφέρει ότι ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο Poseidon Ρ-8 υποκρύπτονταν της νυχτερινής επίθεσης της 8ης Ιανουαρίου από 13 ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα (UAV), τα 10 από τα οποία προσέγγισαν το Χμεϊμίμ, ενώ 3 επιχείρησαν μιαν επίθεση στην ναυτική εγκατάσταση της Ταρτούς.
Poseidon Ρ-8 ,φωτο  Boeing Defence
O Ρώσος υφυπουργός Αμύνης, αντιστράτηγος Αλεξάντερ Φόμιν ανακοίνωσε με λεπτομέρειες στην ολομέλεια της συνόδου του Xiangshan Forum στο Πεκίνο την Πέμπτη, ότι « Δεκατρία οπλισμένα drones, ιπτάμενα σε κλασσική διάταξη μάχης, οδηγούντο από ένα και μοναδικό πλήρωμα. Σε όλη αυτήν την διάρκεια ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο Poseidon Ρ-8 περιπολούσε στην περιοχή της Μεσογείου επί 8 ώρες.»
Ανέφερε πως «μόλις η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά αντίμετρα, τα ιπτάμενα ρομπότ πέρασαν σε χειροκίνητο χειρισμό, αλλά πάντα κινούμενα με τρόπο μεθοδικό και υψηλού συντονισμού.
Ο Ρώσος υφυπουργός τόνισε ότι «Η χειροκίνητη λειτουργία πτήσεως γίνεται όχι από κάποιον τζιχαντιστή, αλλά από το Poseidon Ρ-8, το οποίο διαθέτει τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό. «Αυτό παρέλαβε τον χειροκίνητο έλεγχο», τόνισε.
«Όταν αυτά τα 13 ιπτάμενα drones αντιμετώπισαν την δική μας οθόνη ηλεκτρονικού πολέμου απομακρύνθηκαν σε κάποιαν απόσταση, έλαβαν τις προσαρμοσμένες οδηγίες και άρχισαν να οδηγούνται εξ αποστάσεως, βοηθούμενα στο να βρουν τις λεγόμενες τρύπες διείσδυσης. Και τότε καταστράφηκαν», πρόσθεσε ο αντιστράτηγος Φόμιν.
Τα περισσότερα από τα ιπτάμενα drones της επίθεσης του Ιανουαρίου καταστράφηκαν από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά έξη από αυτά οδηγήθηκαν σε αναγκαστική προσγείωση, έχοντας τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο με την χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων.
Οι Ρώσοι στρατιωτικοί δημοσίευσαν τότε φωτογραφίες τους και δήλωσαν πως θα τα μελετήσουν σε αναζήτηση της πηγής προέλευσής τους. Είχαν εκφράσει έκπληξη και αμφιβολίες ότι οι Τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν για πρώτη φορά στον πόλεμο της Συρίας κορυφαίας τεχνολογίας τηλεκατευθυνόμενα όπλα. Το υπουργείο Αμύνης είχε τότε ανακοινώσει ότι ορισμένα στοιχεία ανεπτυγμένης τεχνολογίας εξοπλισμού των Τζιχαντιστών « δεν μπορούσαν παρά να έχουν προέλθει από χώρα διαθέτουσα τόσο ανεπτυγμένη τεχνολογία».
Το υπουργείο είχε αναφέρει επίσης ότι « πρώτη φορά οι τρομοκράτες παρουσίαζαν μιαν μαζική χρήση ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων μάχης, ενός τύπου με δυνατότητες διάνυσης αποστάσεων μεγαλύτερων των 50 χιλιομέτρων και που λειτουργούσαν χρησιμοποιώντας συντεταγμένες πλοήγησης GPS μέσω δορυφόρου». Μια προηγούμενη επίθεση, προ του νέου έτους, είχε πετύχει να πλήξει και να θέσει εκτός μάχης ρωσικά αεριωθούμενα στην βάση.

Τα αυτοσχέδια ιπτάμενα drones  περιελάμβαναν περίτεχνες ηλεκτρικές και επικοινωνιακές συσκευές.
Το Πεντάγωνο είχε τότε αποκρούσει τους ισχυρισμούς, με δήλωση εκπροσώπου του ότι «τέτοιου είδους συσκευές και τεχνολογία είναι εύκολα προσιτές στην ελεύθερη αγορά».
Μια σειρά από παρόμοιες επιθέσεις – αν και μη συγκρίσιμες με την έκταση και την τεχνολογική ποιότητα εκείνων του Ιανουαρίου- σημειώθηκαν σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Μετά την εκρηκτική καταγγελία του ρωσικού υπουργείου την Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ ήσαν πίσω από την επίθεση, τα ρωσικά ΜΜΕ πιθανολόγησαν ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα θέσει το ζήτημα στον Πρόεδρο Τραμπ.