Μεγαλώνουν οι φουρτούνες για την τουρκική οικονομία που πνίγεται στον ωκεανό της κρίσης. Μια κρίσης που έπιασε λιμάνι με έναν ακόμη ένα παγκόσμιο κολοσσό να αποσύρεται από την αγορά της Τουρκίας
Η ολλανδική εταιρία ΑΡΜ-Terminals που είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμανιών στον κόσμο, έγινε γνωστό πως αποφάσισε να αποσυρθεί από την αγορά της Τουρκίας, ρίχνοντας και νέο χαστούκι στον Σουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εταιρία Ντουνιά, η εταιρία AP Moller-Maersk Group που έχει έδρα την Δανία αποφάσισε να αποσυρθεί από την Τουρκία. Η ΑΡΜ που έχει 22.000 εργαζόμενους σε 50διαφορετικε΄ς χώρες, είχε κάνει το πρώτο της βήμα στην Τουρκία το 2012. Θα λειτουργούσε το λιμάνι της Σμύρνης που ανήκει στην Petlim ως το 2040.
Η ΑΡΜ Terminals ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν την SOCAR (που είναι η ιδιοκτήτρια της Petlim) για την παράδοση σε αυτή των ¨περιουσιακών της στοιχείων¨ στην Τουρκία. Εάν υπάρξει συμφωνία η SOCAR-Τουρκίας θα αποκτήσει το 100% της APM – Terminal-Τουρκίας.
Το λιμάνι Petlim της Σμύρνης που διευθύνει η ολλανδική εταιρία είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι τη Τουρκίας σε κοντέινερ.

pentapostagma.gr