Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018

TO NATΟ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΛΓΩ ΡΩΣΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ../.ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΝΑΤΟ/ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ./ΜΕΡΟΣ Β


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
1)ΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 1,3 ΕΚΑΤ ΣΤΙΣ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEADFAST JAZZ KAI STEADFAST JAVELIN TOY 2017 KAI 2018 ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΕΚΠΛΗΣΣΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ.
2)ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΛΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΠΟΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΝΗΣΙ GOTLAND ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ALAND ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ , ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΙΛΑΝΔΙΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ-ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑ.
3)ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΒΑΛΤΙΚΗ ΚΑΙΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ. ΟΠΩΣ ΟΙ BALTOPS-VIKING-NAMEJS. TO NATO ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ NORDECO.
4)H ΔΑΝΙΑ , Η ΛΕΤΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΣΘΟΝΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018 ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΚΑΝΑΔΑΣ, Η Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΙΘΥΑΝΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ. Η ΜΙΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΔΡΑ ΤΟ KARUP ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ADAZI ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 25ΧΛΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΤΗΝ ΡΙΓΑ.
5)ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΒΑΛΤΙΚΗ ΩΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ SABER STRIKE ΤΟΥ
ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 20 ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ.ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ.ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΘΟΝΙΑΣ..
6)ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΑΣΚΗΣΗ "SIIL" /ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΔΙΑ, ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ, ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.
7)Η ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΝΑΤΟΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ TRIDENT JUNCTURE ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΝΟΡΒΗΓΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ, ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.
8)Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ,ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΑΓΚΟΥΡΣΚΟΓΙΕ, ΣΤΟ ΡΟΓΚΑΤΣΕΒΟ, ΣΤΟ ΤΕΜΠ, ΣΤΗΝ ΜΙΣ ΣΜΙΝΤΑ , ΣΤΟ ΣΡΕΝΤΙ ΟΣΤΡΟΒ , ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΙΒΟΝΤΝΙ. ΑΠΟ ΤΟ 2014 Η ΜΟΣΧΑ ΕΧΕΙ ΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ 13 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ.ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΡΜΑΝΣΚ, Η ΜΟΣΧΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕ ΑΝΑΝΤΙΡ, ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΛΑΝΤ, ΠΕΤΣΕΡΓΚΑ, ΡΑΝΓΚΕΛ ΚΑ.
9)ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΧΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΑΡΚΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ.ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑ
ΑΡΚΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΑΝΙΑ, Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΑΔΑΣ..
10)ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΧΕΙ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΙΟΒΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΟΚΑΝΑΔΑΣ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ, Η ΙΣΠΑΝΙΑ, Η ΙΤΑΛΙΑ, Η ΠΟΛΩΝΙΑ, Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΙ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ.
11)Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΧΟΥΝΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ SEA BREEZE, SEA SHIELD , TRIDENT JUUST ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΗΝ ΝOBLE PΑRTNER ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.