Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ:Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ (1991-2018)Η νέα επικαιροποιημένη έκδοση με τίτλο
Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ (1991-2018)
του Γεωργίου Δουδούμη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ (Μαντζάρου 9, Αθήνα) και καλύπτει βήμα-βήμα όλες τις εξελίξεις στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το 1991 μέχρι και τη διαβόητη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο έδαφος που κάλυπτε η πρώην Γιουγκοσλαβία υπάρχουν σήμερα επτά κράτη (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία&Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσσοβο και ΠΓΔΤΜ), όμως η περιοχή παραμένει ένα μη ολοκληρωμένο έργο με χαρακτηριστικά γνωρίσματα την πολιτική αστάθεια και το αβέβαιο μέλλον της.
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας συνέβη σε μία κρίσιμη περίοδο και για τις άλλες βαλκανικές χώρες, οι οποίες διένυαν τα πρώτα χρόνια μιας μεταβατικής περιόδου από το σύστημα της κατευθυνόμενης οικονομίας στο σύστημα της αποκαλούμενης ελεύθερης οικονομίας και ως εκ τούτου ο αντίκτυπος σε αυτές από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν άμεσος και επέδρασε ιδιαίτερα αρνητικά στις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξής τους. Αρνητικές οικονομικές συνέπειες υπήρξαν και για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ευρύτερων αρνητικών πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων σε ολόκληρη τη βαλκανική περιοχή, αλλά και λόγω του ότι η πρώην Γιουγκοσλαβία εξασφάλιζε στα ελληνικά προϊόντα άνετη προσπέλαση στις σημαντικότερες γι’ αυτά αγορές της δυτικής Ευρώπης.
Η πολεμική εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ όχι μόνο έβλαψε οικονομικά το σύνολο των Βαλκανίων, αλλά κατέστρεψε και το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών κρατών, που είχε διαδεχθεί μία μακρά περίοδο απλής ειρηνικής συνύπαρξης. Με τα πολεμικά γεγονότα στην πρώην Γιουγκοσλαβία τα Βαλκάνια έγιναν και πάλι δακτυλοδεικτούμενα και καταδικάστηκαν συνολικά σε οικονομικό μαρασμό.
Στις συνολικά 282 σελίδες του το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης παράρτημα, χρονολόγιο και πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.