Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Υεμένη: Η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία διέταξε παύση του πυρός στο λιμάνι της Χοντάιντα

Υεμένη: Η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία διέταξε παύση του πυρός στο λιμάνι της Χοντάιντα

Η συμμαχία υπό το Ριάντ διέταξε παύση του πυρός στο βασικό λιμάνι της Υεμένης, τη Χοντάιντα, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters.
"Η συμμαχία κάλεσε τις χερσαίες δυνάμεις να παύσουν πυρ εντός της Χοντάιντα", δήλωσε μια στρατιωτική πηγή που πρόσκειται στη συμμαχία.
Μια άλλη στρατιωτική πηγή, που υποστηρίζεται από τη συμμαχία, επιβεβαίωσε την εντολή.
Η απόφαση αυτή ελήφθη την ώρα που βασικοί δυτικοί σύμμαχοι έκαναν έκκληση για εκεχειρία ενόψει των νέων ειρηνευτικών προσπαθειών υπό τα Ηνωμένα Έθνη για τον τερματισμό του πολέμου που μετράει περισσότερα από τρία χρόνια και που έχει ωθήσει την Υεμένη στα πρόθυρα του λιμού.
Μια τρίτη μη στρατιωτική πηγή που γνωρίζει την απόφαση είπε ότι η συμμαχία απαντά έτσι στις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες οι Χούτι.
Ένας εκπρόσωπος της συμμαχίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών M. Grifiths προσπαθεί να περισώσει τις συνομιλίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη έπειτα από την κατάρρευση του τελευταίου γύρου τον Σεπτέμβριο όταν δεν εμφανίστηκαν οι Χούτι.
Η σουνιτική μουσουλμανική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 για να αποκαταστήσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που είχε ανατρέψει το κίνημα των Χούτι το 2014.

www.bankingnews.gr