Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Κι όμως ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίζεται! Τι δείχνει η συμφωνία της Ουάσινγκτον


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η επέτειος της λήξης του Πολέμου εορτάστηκαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, παρουσία όλων των ηγετών στο Παρίσι.
Η συμμετοχή του Ερντογάν στις εκδηλώσεις προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε μερίδα του τουρκικού λαού.  Τον κατηγόρησαν ότι  πανηγύρισε μαζί με τους άλλους την ήττα των Οθωμανών. Προσέβαλε δηλαδή τους Οθωμανούς την στιγμή που θέλει να προβάλλεται ως ο ηγέτης των νέο-Οθωμανών
Οι εκδηλώσεις αυτές έφεραν στο προσκήνιο πολλά ερωτηματικά. Τι κέρδισε , τι κατάλαβε η ανθρωπότητα μετά τους δυο αιμοσταγείς Παγκοσμίους Πολέμους;  Ο Τσώρτσιλ συνήθιζε να ενώνει τους δυο πολέμους και να λέει ότι ο δεύτερος ήταν συνέχεια του Πρώτου, ο οποίος διήρκεσε από το 1914-1945.

Από την στιγμή που όλα τα όνειρα για ειρήνευση, για αλληλεγγύη, για αρμονική συμβίωση , για ανθρώπινα δικαιώματα, για οικουμενικές, πανανθρώπινες αξίες  κλονίζονται  και συνεχίζονται πολεμικές συρράξεις συνάγεται το συμπέρασμα ότι η λήξη των Πολέμων δεν πέτυχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.  Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν έληξε ακόμα ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που συνεχίζεται αμείωτος στην Μέση Ανατολή.
Γιατί λοιπόν πανηγυρίζουν οι ηγέτες;  Εξαιτίας του πάθους τους για την παγκόσμια κυριαρχία το μόνο που  κατάφεραν  είναι η αναβίωση του φασισμού, του άκρατου εθνικισμού….
Συμμαχίες , ενώσεις απειλούνται με διάλυση. Επικρατεί παντού μια αστάθεια , μια ανισορροπία  που ηλεκτρίζει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.
Για παράδειγμα ο Τράμπ επέβαλε εμπάργκο στο Ιράν.  Από αυτό εξαίρεσε οκτώ χώρες, οι οποίες εντελώς συμπτωματικά είναι  αυτές που αγοράζουν περισσότερο πετρέλαιο από το Ιράν. Φρόντισε δηλαδή να μην αυξηθεί διεθνώς η τιμή του πετρελαίου με την πιθανή μείωση της παραγωγής του από την Τεχεράνη. Η απόφαση του  προκάλεσε ρήξη για πρώτη φορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε. Το Ιράν πρότεινε την πώληση πετρελαίου έναντι αγοράς εμπορευμάτων.  Το εμπόριο θα διεξάγεται μέσω μιας ειδικής Τράπεζας  που θα ονομάζεται Special Purpose Vehicle.  Εάν για παράδειγμα η Ιταλία αγοράσει πετρέλαιο θα πιστωθεί ο λογαριασμός του  και η Τεχεράνη θα μπορεί να αγοράζει τα εμπορεύματα που θέλει από άλλη χώρα της Ε.Ε. Δηλαδή θα γίνεται συναλλαγή χωρίς την μεταφορά δολαρίων. Αυτό αναμφισβήτητα θα προκαλέσει κλονισμό στο αμερικανικό νόμισμα .
Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Μέση Ανατολή θα πρέπει να θυμηθεί την αραβο-ισραηλινή συμφωνία που υπεγράφη  στις 4/6/2015 στην Ουάσιγκτον , μετά από διαπραγματεύσεις 17 μηνών μεταξύ του έμπειρου ισραηλινού διπλωμάτη Dore Gold και του Σαουδάραβα συμβούλου Enver Mecit Eksi.
Τα επτά άρθρα της συμφωνίας είναι τα εξής:
1-Σύσταση ειρηνευτικού σχεδίου μεταξύ Ισραήλ και Αράβων.
2-Αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν
3-Δημιουργία κοινού αραβικού Στρατού
4-Ίδρυση κουρδικού κράτους στα σύνορα της Τουρκίας
5-Κοινή δράση των χωρών του Κόλπου
6-Εξασφάλιση της ειρήνης στην Υεμένη.
7-Στήριξη των δημοκρατικών κινημάτων στον αραβικό κόσμο.
Παρόμοιες συμφωνίες έχουν υπογραφεί και με άλλες χώρες. Ο σκοπός τους προφανείς, η κυριαρχία επί των αραβικών εδαφών. Άρα συνεχίζεται  ακόμα ο Πόλεμος που ξεκίνησε το 1914.