Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

Γ. Κατρούγκαλος: Η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία θα γίνει εφόσον υπάρχουν οι όροι να αποδώσει

Γ. Κουμουτσάκος: Το 2018 η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχουν οι όροο να αποδώσει, εφόσον, δηλαδή, υπάρχουν οι όροι να προωθήσει περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε «δείγμα αδυναμίας» την στάση της Άγκυρας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, για «την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα «ατύχημα» από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της κόκκινης γραμμής -όχι ως ενός διαύλου επικοινωνίας Τσίπρα με τον Ερντογάν για συγκροτημένη διπλωματική συζήτηση- αλλά ως τρόπου εκτόνωσης για την αποφυγή «ατυχημάτων».
Play
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:01
Remaining Time -0:00
Stream TypeLIVE
Loaded: 0%
Progress: 0%
0:00
Fullscreen
00:00
Mute
Playback Rate
1
Subtitles
  • subtitles off
Captions
  • captions off
Chapters
  • Chapters
Γ. Κουμουτσάκος: Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα μετά την επίσκεψη Ερντογάν
Ειδικότερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «στέλνει αντιφατικά μηνύματα» την ώρα που η Τουρκία, και με δηλώσεις και κυρίως με ενέργειες, αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας επανειλημμένα, και δημιουργεί μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Όπως παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στις 25 Σεπτεμβρίου, για την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέπεμψε το θετικό μήνυμα πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε ένα καλύτερο επίπεδο, ακολούθησαν «οι δύο χειρότεροι μήνες του χρόνου» σε παραβατική συμπεριφορά και τουρκική προκλητικότητα.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον Οκτώβριο, δηλαδή, μερικές μετά τη συνάντηση, έγιναν 214 παραβάσεις, 381 παραβιάσεις, 25 οπλισμένοι σχηματισμοί και 15 εμπλοκές. Το ίδιο περίπου συνέβη και το μήνα Νοέμβριο. Όπως είπε, είναι χαρακτηριστικό ότι στις 22 Νοεμβρίου πέταξαν 10 οπλισμένα αεροσκάφη και έγιναν 41 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Την ίδια ώρα, συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, γίνονται και δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του κυβερνητικού κόμματος, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, «δηλώσεις οι οποίες δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, είναι επικίνδυνα προκλητικές».
«Πού οφείλεται αυτή λοιπόν η αναντιστοιχία εκτιμήσεων, προβλέψεων; Γιατί εκτιμήσατε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα ενώ πήγαν χειρότερα; Το 2018 είναι η χειρότερη, σε ατμόσφαιρα αλλά και σε ενέργειες, χρονιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η χρονιά που ακολούθησε την επίσκεψη Ερντογάν. Όταν εμείς λέγαμε ότι η επίσκεψη εκείνη, αντί να βελτιώσει, δηλητηρίασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήρθαν τα γεγονότα να το επιβεβαιώσουν», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή ποιοι είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας για τους οποίους μιλάει η κυβέρνηση.
«Πιο απομονωμένη από ποτέ η Τουρκία»
«Είναι πάγιο χαρακτηριστικό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η Τουρκία να εμφανίζεται ως αναθεωρητική δύναμη, που επιδιώκει να αμφισβητήσει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου στην περιοχή, και με ρητορική και με πράξεις. Πάγια είναι όμως και η πολιτική της δικής πλευράς, η Ελλάδα να έχει ως στήριγμα των εθνικών δικαίων, το διεθνές δίκαιο και να μην αφήνει αναπάντητη καμία από τις τακτικές της άλλης πλευράς που αποσκοπούν να γκριζάρουν περιοχές στο Αιγαίο και να δημιουργήσουν τετελεσμένα», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Σημείωσε ακόμη πως σε διπλωματικό επίπεδο η θέση της χώρας μας είναι πιο προωθημένη από ποτέ και η θέση της Τουρκίας «πιο απομονωμένη από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν».
«Η χώρα μας ως δύναμη ειρήνης, νηφαλιότητας, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ως χώρα βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, δεν ακολουθεί τη ρητορική της άλλης πλευράς. Όταν ακούμε στην τουρκική Βουλή απειλές για την επανάληψη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, δεν θα απαντάμε εμείς λέγοντας ότι θα σας στείλουμε στην "κόκκινη μηλιά". Γιατί δεν είναι ο χαρακτήρας της χώρας μας αυτός και δεν είναι πειστικά παρόμοια επιχειρήματα» πρόσθεσε.
Εκτίμησε πάντως πως η παρουσία του «Μπαρμπαρός» δίνει ποιοτικά μια νέα υφή στην τακτική αυτή της Τουρκίας, «απαντήθηκε, όμως, με διάβημα διαμαρτυρίας στις 18 Οκτωβρίου, οπότε και επιδόθηκε σχετική ρηματική διακοίνωση διαμαρτυρίας προς τον εδώ Τούρκο πρέσβη».
Ως προς το ζήτημα των διαύλων επικοινωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως «ενώ έχει σταματήσει ο διάλογος, όχι λόγω δικής μας βούλησης αλλά λόγω ακριβώς των προκλητικών κινήσεων της άλλης πλευράς, φάνηκε μια πρόθεση της τουρκικής πλευράς -που θα δούμε αν θα επαληθευτεί- να ξαναξεκινήσει ο διάλογος, με την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη». Όπως ανέφερε, αυτό είναι ένα θετικό γεγονός, που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. «Προφανώς, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχουν οι όροι να αποδώσει, να προωθήσει δηλαδή περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» πρόσθεσε.
Επισήμανε ακόμη πως πρέπει «να αποφευχθεί το χειρότερο, από ατύχημα, δηλαδή, να μη συμβεί ένα γεγονός στο Αιγαίο και να μη χρειάζεται να προστρέξουμε σε τρίτους». Όπως παρατήρησε, ένα τέτοιο «ατύχημα» δεν θα προέλθει από την ελληνική πλευρά που είναι δύναμη φιλειρηνική.
Γ. Κουμουτσάκος: Το 2018 η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων
«Αντικειμενικά, ποσοτικά και ποιοτικά, η χρονιά του 2018 είναι μια από τις χειρότερες, ίσως η χειρότερη στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και είναι η χρονιά που ακολούθησε την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα», είπε από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος.
Αναφέρθηκε παράλληλα και στην κατάσταση στα Ίμια, επικαλούμενος δημοσίευμα τουρκικού πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο, «έχει σταματήσει οποιαδήποτε ελληνική παρουσία» γύρω από την περιοχή. «Λέει ότι "οι Έλληνες στρατιώτες φαίνεται ότι δεν περνούν από την περιοχή μετά από τη μικρή στρατιωτική βάση που έγινε στο Τσαβούς", ότι "γύρω από τις βραχονησίδες, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κάνει περιπολίες επί 24ωρου βάσεως, εμποδίζοντας τους παράνομους μετανάστες" και ότι "δεν υπάρχει καμία ελληνική παρουσία". Αυτό δεν έχει διαψευστεί επισήμως από την ελληνική πλευρά και επομένως καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι για να μην έχει διαψευστεί έχει αντίστιξη με την πραγματικότητα και αυτό είναι πολύ σοβαρό», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ.
Επισήμανε παράλληλα πως «το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι σαφές: ότι η Ελλάδα, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και εμείς η αξιωματική αντιπολίτευση, είμαστε συστρατευμένοι στο να στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ότι ούτε παραβατική συμπεριφορά είναι δεκτή ούτε προκλητικές δηλώσεις ούτε ενέργειες που διαμορφώνουν προϋποθέσεις αστάθειας, αβεβαιότητας, έντασης, και εν δυνάμει κρίσης στο Αιγαίο».
«Δεν εγκαταλείπουμε ούτε μια σπιθαμή ελληνικού εδάφους»
Απαντώντας ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για δημοσιεύματα «ανάξια κάθε απάντησης». «Πραγματικά απορώ πώς θελήσατε να φέρετε, να αναπαράγετε στη δική μας Βουλή ένα από τα χαμηλότερα δείγματα προπαγάνδας της άλλης πλευράς. Είναι δυνατό ποτέ να εγκαταλείψουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας μια σπιθαμή ελληνικού εδάφους ή δικών μας μερών;» είπε.
Τόνισε στη συνέχεια ότι «οι αντιδράσεις της Τουρκίας δεν είναι δείγμα ισχύος», αλλά «δείγμα αδυναμίας». «Προσπάθησε να ματαιώσει την εφαρμογή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στους ενεργειακούς της πόρους. Απέτυχε. Για πρώτη φορά άκουσε από την Ε.Ε. να στηλιτεύεται η τακτική της στο Αιγαίο» σημείωσε προσθέτοντας ότι αντιθέτως «η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει το στίγμα της ήρεμης δύναμης».
«Εμείς πάντα πρέπει να εκπέμπουμε την εικόνα του ενωμένου μετώπου, σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να απευθυνόμαστε στο εσωτερικό ακροατήριο με όρους πολιτικού κέρδους. Θα γίνει σύγκλιση του ΕΣΕΠ και θα συνεχίζουμε απέναντι στην τουρκική πλευρά να θέλουμε σχέσεις ειρήνης και φιλίας, βασισμένες όμως στο διεθνές δίκαιο και όχι στην αμφισβήτησή του» κατέληξε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ