Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

“Ο στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία” δηλώνει ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς


Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο news 247, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είπε ότι “ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα με την Αλβανία”.

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Αλβανία και το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα είπε: “Κάθε ζωή που χάνεται είναι μεγάλη απώλεια. Η έγκαιρη και προληπτική συνεννόηση μας προστατεύει. Δεν πρέπει στο όνομα αρνητικών γεγονότων να οδηγούμαστε σε όξυνση διμερών σχέσεων. Το πρόβλημά μας είναι εξ ανατολών, ας μην αποπροσανατολιζόμαστε. Ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Ο στρατός πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίσουν τα πρωτόκολλα της Φλωρεντίας και των Παρισίων, της συμφωνίας του Ελσίνκι. Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας προέβλεπε την αυτονομία της βορείου Ηπείρου, σε αυτό παραπέμπουν κάποιες δηλώσεις.”
Τι είπε για την παραίτησή του:
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για το παρασκήνιο της παραίτησής του από την κυβέρνηση και την επόμενη μέρα.
“Το πρωί ξυπνάω χαρούμενος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε “Δεν είχα στήριξη από κανέναν υπουργό. Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ ήταν εναντίον μου. Επειδή δεν μίλαγα; Είμαι ον πολιτικό, όχι πολιτικός καριέρας. Κάποιοι ήθελαν μια πολιτική διαφορά να γίνει προσωπική διαφορά”.

Για το πολυσυζητημένο υπουργικό συμβούλιο και την σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε “Οταν κάποιος υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική πρέπει να υπάρχει δημόσια υπεράσπισή της. Αυτό δεν έγινε στο υπουργικό συμβούλιο μετά το οποίο παραιτήθηκα. Μια σειρά από καμπάνιες για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν έγιναν ποτέ. Επρεπε να γίνει καμπάνια στη Μακεδονία, διακαναλική στη βόρεια Ελλάδα, δεν έγιναν για να μην ενοχληθεί ο κυβερνητικός εταίρος. Σέβομαι την πολιτική διαφωνία αλλά είναι φτηνιάρικο να ανάγονται σε προσωπικές διαμάχες. Ο Πλουμπίδης δεν πήγε στο εκτελεστικό απόσπασμα επειδή κάποιος δεξιός τον έβριζε. Ο πρωθυπουργός με στήριζε μέχρι που ήρθε η σύγκρουση με τον Π. Καμμένο και έκανε τον Πόντιο Πιλάτο. Ζήτησα τα πρακτικά εκείνου του υπουργικού συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης μου είπε ότι δεν γίνεται, κρατιούνται λίγο καιρό μετά γίνεται μια σύνοψη και πάνε στο αρχείο. Μου έκανε εντύπωση ότι μετά το υπουργικό συμβούλιο κανείς δεν έκανε κριτική στον κ. Καμμένο αλλά σε μένα. Τους είπα ότι αν ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον άφηναν να μου επιτεθεί μ αυτό τον τρόπο. Κανείς δεν με υπερασπίστηκε”.
Σχετικά με τα περί Σόρος που ο ίδιος είχε πει ότι ανέφερε ο Πάνος Καμμένος στο υπουργικό, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε: “Για τον Σόρος ο Καμμένος είπε ότι έδωσε 50 εκ για να κάνουμε εξαγορές στα Σκόπια και ότι έχει διασύνδεση με κάποια εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση. Ας κάνουμε έναν καλό έλεγχο σε όλα τα υπουργεία για τα απόρρητα κονδύλια. Θα καταθέσω σχετική πρόταση νόμου. Στο Μακεδονίας-Θράκης δεν έπρεπε να υπάρχουν απόρρητα κονδύλια. Δεν ξέρω ποια ανάγκη εσωτερική υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να πει ότι με ενθάρρυνε να πάω στον εισαγγελέα. Εγώ του ανακοίνωσα ότι θα πάω και μου είπε κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Αυτό δεν είναι εντολή.
Για τις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό και τις απειλές που έχει δεχτεί ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως δεν υπήρξε καμία παρέμβαση εισαγγελέα: “Στις νόμιμες και δημοκρατικά αναγκαίες διαδηλώσεις εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών υπήρχαν συνθήματα, όπως φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στην Ενδιάμεση Συμφωνία, στις σχέσεις καλή γειτονίας. Δεν έπρεπε κάποιος εισαγγελέας να ζητήσει λογαριασμό; Έχω δεχτεί απειλές με σφαίρες, με αίματα, με χώματα. Το έχω καταγγείλει, η έρευνα δεν έχει προχωρήσει. Με απειλές και εκβιασμούς προσπάθησαν να εμποδίσουν την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπάρχει ενιαίο κέντρο. Πιθανώς χρηματοδοτούνται από παρακρατικές δομές, ίσως από κάποιους περίεργους Ελληνοαμερικάνους, από περίεργους επιχειρηματίες, αυτοί που παίρνουν τα λεφτά ξέρουν από πού τα παίρνουν”.

Για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών:
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, για την οποία τόνισε πως ήταν εντολή πρωθυπουργού: “Ήταν εντολή του πρωθυπουργού η απέλαση των Ρώσων διπλωματών, η υπόθεση ξεπερνούσε τη διπλωματία. Υπήρχε ένα περιβάλλον που με έβλεπε με περίεργο τρόπο. Τους ενοχλούσε ότι ήμουν δημοφιλής υπουργός χωρίς να είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο τα υπογράφω αλλά είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά του απέναντί μου. Εγώ ζήτησα μετά την έξοδο από τα μνημόνια να περάσουμε από μια κυβέρνηση σωτηρίας σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο,τι δηλαδή λέει και ο ίδιος στην Ευρώπη”.
“Δέχτηκα απειλητικά μηνύματα”
Ακόμη είπε “Έχω δεχθεί απειλητικά γραπτά μηνύματα στο τηλέφωνο από επώνυμους και ανώνυμους, τους έχω εντοπίσει, βρήκα ονόματα και διευθύνσεις, τα έχω δώσει στις αρχές, δεν έχουν κάνει τίποτα, έναν τον κάλεσαν για συστάσεις, έχω καταθέσει στοιχεία για δύο σε συμβολαιογραφεία.
Για τον κ.Τσίπρα είπε:
“Εκτιμώ τον κ. Τσίπρα γιατί έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Σε ορισμένα πράγματα έχω διαφορετική αντίληψη για την πολιτική. Δεν συμφωνώ ότι είναι όλα οικονομία στην πολιτική, πιστεύω ότι τα ζητήματα ταυτότητας παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, πιστεύω επίσης ότι δεν αρκεί η τακτική πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική.

Ερωτηθείς για τον κ.Μητσοτάκη απάντησε:
“Όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ μου φάνηκε συμπαθητική φυσιογνωμία. Μετά άρχισε να λέει ψέματα, το πρώτο αφορούσε τον δήθεν σύντροφο της κόρης μου και ότι τον επέβαλα σε μια θέση. Από τότε έγινε οπαδός των fake news. Δεν έχει όραμα, μετακινεί το κόμμα του από την κεντροδεξιά στην ακροδεξιά. Προσπαθεί με υποψήφιους στην παλιά παράδοση του life style να δείξει άνοιγμα στο κέντρο. Μια φορά που συνόδευα τον κ. Τσίπρα στην Κίνα του εξηγούσα ότι μια διαφορά ανάμεσα στο κινεζικό κοινοβούλιο και το ελληνικό είναι ότι εκεί η πλειοψηφία είναι μηχανικοί, βιογενετιστές, βιοτεχνολόγοι, εδώ είναι γιατροί δικηγόροι και δημοσιογράφοι. Η ποιότητα των ηγετικών στελεχών έχει μεγάλη σημασία. Χρειάζονται στελέχη με εμπειρία, με όραμα και γνώση ενώ για το ΚΙΝΑΛ είπε “ονειρεύεται το παρελθόν του, είναι φυλακισμένο στην ιστορία του”
Για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης:
“Ο νόμος του 1995 προβλέπει ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης γίνεται με προεδρικό διάταγμα. Ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτό να γίνει με νόμο και ελπίζω ο νόμος που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση στη Βουλή να μην έχει λιγότερα από όσα έχει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος σε σχέση με την επέκταση. Το προεδρικό διάταγμα που είχα προετοιμάσει είχε εγκριθεί έξι μήνες πίσω. “.
Για την Τουρκία: Η Άγκυρα έχει επιθετική εξωτερική πολιτική που πρέπει να την συγκρατείς χωρίς αυτό να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Γι αυτό και διαμορφώσαμε δυο ισχυρές αποτρεπτικές συμμαχίες, Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα και Γαλλία-Αίγυπτος-Ελλάδα. Πρέπει να προστατεύσουμε την Κύπρο και για το σκοπό κάνουμε συμμαχίες ακόμη και με τον διάβολο. Αν οι ΗΠΑ πάρουν πάνω τους τις εξορύξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, θα συνεργαστούμε μαζί τους.