Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

Κόντρα Σκοπίων-Βουδαπέστης για τον Γκρούεφσκι


Η ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα ασύλου από τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά.
«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε αίτημα ασύλου στις αρμόδιες ουγγρικές αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό έχει ήδη υποβληθεί, στο Γραφείο Μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα, ο νυν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε την Ουγγαρία να μην χορηγήσει «καταφύγιο σε εγκληματίες» και να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική». Τα Σκόπια καλούν επίσης την Βουδαπέστη να αποφύγουν να φιλοξενήσουν ένα άτομο, το οποίο έχει  καταδικαστεί σε ένα κράτος δικαίου και σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Από την πλευρά του, το γραφείο του Ορμπάν αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι «με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κύριο Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί». Υπογραμμίζει επίσης ότι «η Μακεδονία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και σημαντικός σύμμαχος της Ουγγαρίας» και διαβεβαιώνει ότι το αίτημα ασύλου του Γκρούεφσκι θα εξεταστεί «σε αμιγώς νομική άποψη».
Ο Όρμπαν πάντως βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά το αίτημα ασύλου του τέως πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, καθώς αυτός τον είχε στηρίξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017.

slpress.gr