Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Η Τουρκία ονόμασε «γαλάζια πατρίδα» την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και απειλεί με πόλεμο


Η Τουρκία ονόμασε «γαλάζια πατρίδα» την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και απειλεί με πόλεμο


Το επικίνδυνο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» προτάσσει η Άγκυρα προκειμένου να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαίο το μπαράζ δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες που προειδοποιούν ότι η Άγκυρα θα απαντήσει ακόμη και στρατιωτικά αν προχωρήσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Οικόπεδο 7 στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Ενδεικτικά ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα απαντήσει με στρατιωτικά μέτρα εάν η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος κάνουν κοινά βήματα στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 7 ανοιχτά της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα «γεράκια» της Τουρκίας στήνουν ένα σκηνικό αμφισβήτησης προκειμένου να ελέγξουν την ευρύτερη περιοχή.
Εδώ έρχεται το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» να βοηθήσει το αφήγημα της Τουρκίας.
Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία μετράει ως πατρίδα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και είναι έτοιμη να τα υπερασπιστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
«Έχουμε μια δική μας θαλάσσια έκταση 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
»Στη γαλάζια πατρίδα μας συνεχίζεται ο αγώνας μας. Ξεκαθαρίζουμε πως στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και οπουδήποτε.
»Υπάρχει η αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και είναι σημαντικό αυτό.
»Θα υπερασπιστούμε όσα δικαιώματα έχουμε βάσει του διεθνούς δικαίου, της ορθότητας και της καλής γειτονίας και δεν θα απεμπολήσουμε κανένα από αυτά», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Στην κεντρική φωτογραφία, με κόκκινο χρώμα, η ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό την προϋπόθεση ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ. Στην κάτω εικόνα η σαφώς μικρότερη τουρκική ΑΟΖ σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, που υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ. Και οι δύο χάρτες είναι της τουρκικής ερντογανικής εφημερίδας YENI SAFAK. Η Τουρκία διεκδικεί ως «γαλάζια πατρίδα» της τη θάλασσα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η διεκδίκηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.

tribune.gr