Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ελπίζει ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ! Δηλώσεις και συστάσεις του Πομπέο

Λίγη ώρα πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας κάνοντας συστάσεις προς την Άγκυρα.
Τι είπε ο Πομπέο:
•Η Τουρκία πρέπει να παραιτηθεί από την εταιρική σχέση που έχει με το Ιράν και να επιδιώξει την ανάπτυξη στενότερωων σχέσεων με τις ΗΠΑ.
•Επεσήμανε την αντιδυτική ρητορική του προέδρου Ερντογάν, την πιθανή αγορά των ρωσικών S-400, την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία και το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

•Απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ απάντησε:
«Ελπίζω όχι…Θα ήταν ατυχές για το ΝΑΤΟ. Θα ήταν ατυχές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και νομίζω ότι θα ήταν ακόμα πιο ατυχές για τον λαό της Τουρκίας, αν αυτό συνέβαινε”.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  παραδέχτηκε ότι υπήρξε μια «έντονη σχέση» κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της θητείας  του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ,με κορύφωση της έντασης να οφείλεται στην υπόθεση Μπράνσον.
Ωστόσο είπε ότι η  η συνεργασία της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία συνεχίζεται παρά τις  διαφωνίες. Ωστόσο πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό θέμα για τις ΗΠΑ είναι αν θα συνεργαστεί η Τουρκία στο θέμα των κυρώσεων κατά του Ιράν.
“Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν θα καταλάβουν ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτερος εταίρος από το Ιράν και ότι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο  είναι να στηρίξει βαθύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ”.