Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018

“Φουλ αντιαμερικανισμός” και “σενάρια συνωμοσίας” τα χαρτιά που παίζει ο Ερντογάν

Το καθεστώς Ερντογάν “παίζει” συστηματικά το χαρτί του “αντιαμερικανισμού”, χρησιμοποιώντας ακόμη και ακραίες θεωρίες συνωμοσίας που φαίνεται ότι στην Τουρκία έχουν πολυπληθές κοινό έτοιμο να τις ακούσει και να τις πιστέψει…
Ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αναφέρεται σε άρθρο του για το πως ο Ερντογάν από τη μία προσπαθεί υποτίθεται να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον και από την άλλη εγκρίνει την…αφήγηση σεναρίων “αμερικανικών επιθέσεων κατά της Τουρκίας”.
Η περίπτωση του Αμερικανού πρεσβευτή Τζον Μπας, που υπηρετούσε στην Άγκυρα το 2016, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, είναι χαρκτηριστική. Ο Μπας δαιμονοποιήθηκε από το καθεστώς Ερντογάν. Σε τέτοιο σημείο έφθασαν οι πιέσεις της Άγκυρας, ώστε τελικά μετατέθηκε στην Καμπούλ! Παρόλα αυτά εξακολούθησε να βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας. Πως;

Σενάριο συνωμοσίας
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου είπε:
“Δεν έχουμε μόνο το πρόβλημα της Συρίας, αλλά και ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο είναι η παράνομη μετανάστευση που προέρχεται από το Αφγανιστάν. Επιτρέψτε μου να σας το πω ξεκάθαρα και ανοιχτά. Εδώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν ένα νέο παιχνίδι εναντίον μας. Ποιος είναι ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Αφγανιστάν; Ήταν πρεσβευτής στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Πότε αυξήθηκε η παραγωγή χασίς στο Αφγανιστάν; Αφού ο Μπας πήγε εκεί. Ακολουθεί μια άλλη ερώτηση: Πότε αυξήθηκε η παράνομη μετανάστευση από το Αφγανιστάν; Η απάντηση είναι ίδια… Η Τουρκία βρίσκεται σε έντονη πίεση από τη μετανάστευση στο ανατολικό μέτωπό της και οι Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από αυτό. Αυτό είναι πολύ σαφές. Ποιος κυβερνά το Αφγανιστάν; Ποιος το διαχειρίζεται; Όλοι γνωρίζουμε ποιος. ”
Ο Τούρκος υπουργός καυχήθηκε που η τουρκική κυβέρνηση κατόρθωσε να εκτοπίσει περίπου 26.000 Αφγανούς μετανάστες, το 2018 και δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες έφτασαν τα 90.334 φέτος, έναντι 45.259 πέρυσι. Τόνισε επίσης στοιχεία για την παραγωγή χασίς στο Αφγανιστάν, η οποία ανήλθε σε 900.000 τόνους το 2017 από 200.000 το 2002, όταν οι Αμερικανοί κατέλαβαν τη χώρα. Η αύξηση μεταξύ του 2016 και του 2017 ήταν 63%, και τη συνέδεσε με την μετάθεση Μπας από την Τουρκία στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λίβανο (ISIL), για να πολεμήσουν εναντίον της Τουρκίας”.
“Το πιο σημαντικό”,γράφει ο Μποζκούρτ είναι ότι “τόσο ο Ερντογάν όσο και οι υπουργοί του πιστεύουν πραγματικά σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας… Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι ψευδείς ιστορίες ενσωματώθηκαν σε κατηγορητήρια και οι δικαστές συχνά δέχονται αβάσιμους ισχυρισμούς στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων”.
Ο Μποζκούρτ σημειώνει ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η παράνοια είναι να αποφασίσει η διοίκηση Τραμπ την επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Ερντογάν.