Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018

Η βαριά κατηγορία του Τσαβούσογλου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ: “Μόνο το χρήμα μετράει”…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, εναντίον του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει πάνω απ’ όλα πανικό και έκδηλη ανησυχία.
Διότι ο πρόεδρος της Αμερικής και η Ε.Ε. τοποθετήθηκαν επί δύο υποθέσεων που η Τουρκία και ο πρόεδρός της Ταγίπ Ερντογάν, επένδυσαν πάρα πολύ, ιδιαίτερα στην άκρως απαράδεκτη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη
  • Η πρώτη υπόθεση αφορά, λοιπόν, αυτή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, η οποία -χωρίς αμφιβολία- διαπράχθηκε από στελέχη του καθεστώτος. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχει το υλικό που αποδεικνύει το φόνο, αλλά ο δημοσιογράφος εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη, και δεν εξήλθε ποτέ. Δεν μπορεί να τον κατάπιε η γη. Το μόνο ερώτημα που έμεινε να απαντηθεί επίσης με στοιχεία είναι ποιος έδωσε την εντολή, που όλοι ορθά υποθέτουμε…
  • Η δεύτερη υπόθεση αφορά τη φυλάκιση του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο ο Ερντογάν φυλάκισε χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς. Οι δικαστές αποφάσισαν να τον καταδικάσουν με εντολή του προέδρου της Τουρκίας, διότι ο Ντεμιρτάς που είναι λαοφιλής θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό του κουρδικού κόμματος στο 15%.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία σε άλλα θέματα, όπως το Κυπριακό, εξυπηρετεί την Τουρκία, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ντεμιρτάς, «θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψη δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Ως γνωστόν ο κ. Ερντογάν γέμισε τις φυλακές με τους αντιπάλους του. Οι αναφορές ομιλούν για χιλιάδες φυλακισμένους.
  • Ο κ. Τσαβούσογλου στράφηκε εναντίον της Αμερικής και της Ε.Ε. βάση σχεδίου ενδυνάμωσης του Ερντογάν στο εξωτερικό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις απώλειας μέρους της λαϊκής του δύναμης μετά την κατάρρευση της οικονομίας, τον περασμένο Αύγουστο. Ταυτόχρονα, ήθελε να δείξει ότι ο μεν κ. Τραμπ τα κάνει όλα για τα χρήματα –«μόνο το χρήμα μετράει», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός- και οι Ευρωπαίοι υποθάλπτουν την τρομοκρατία στη χώρα του. Το δεύτερο σίγουρα δεν συμβαίνει.
  •  
  •  https://hellasjournal.com/