Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018

Τα αναδρομικά των στρατιωτικών και η ανάγκη “απογαλακτισμού” τους από τα κόμματα των μνημονίων

Άρθρο του
Χρήστου Καπούτση

«Στήθηκε » ένα φαντασμαγορικό σόου στο Μέγαρο Μουσικής στην εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ακόμη στη Βουλή στη συζήτηση της τροπολογίας για την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους, για να καλυφτεί μια μεγάλη άπατη. Η κυβέρνηση εξαπάτησε και πάλι τους στρατιωτικούς, τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και τους απόστρατους. Η Κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, περιφρόνησε και απαξίωσε το κύρος των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των στρατιωτικών που αποφάσισε η Κυβερνητική τριανδρία Α. Σαμαρά- Β. Βενιζέλου – Φ. Κουβέλη το 2012 και κρίθηκε αντισυνταγματική με αμετάκλητες αποφάσεις ανωτάτων Δικαστηρίων, παραμένει ανεφάρμοστη από την Κυβέρνηση, που μάλιστα, εμπαίζει , με την συμπαιγνία των μνημονικών κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους φέροντας στολή με εθνόσημο.
Ποια και πόσα είναι τελικά τα αναδρομικά που επιστρέφονται, ποιους αφορούν , πόσα θα πάρουν οι δικαιούχοι και ποιες εκκρεμότητες ή εύλογες απορίες δημιουργούνται :
Έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό ποσό που ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις (φόρους, συμψηφισμούς από οφειλές κ.ά.) διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ.

Αφορούν όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια Στρατιωτικοί, Δικαστικοί, Πανεπιστημιακοί γιατροί του ΕΣΥ.
Ειδικότερα για τους στρατιωτικούς, οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.120 ως και 11.800 ευρώ έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του. Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα γίνει εφάπαξ και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Αυτά όμως είναι μόνο σε επίπεδο θεωρίας, διότι, με διάφορα προσχήματα, θα παρακρατηθεί ένα ποσό που θα φτάνει μέχρι και το 60% , αυτών που δικαιούνται να εισπράξουν, ως παρανόμως παρακρατηθέντα!!
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή, ρητά προβλέπει ότι δεν επηρεάζεται το ύψος των καταβαλλόμενων σήμερα αποδοχών και συντάξεων!! ΔΗΛΑΔΗ, δεν θα αυξηθούν ούτε ένα ΕΥΡΩ οι σημερινές αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών και των συνταξιούχων αποστράτων … ΑΡΑ δεν εφαρμόζεται πλήρως η απόφαση τους ΣτΕ. Γιατί; Τα αναδρομικά δίνονται σε εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012, από την 1η-8-2012 σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει ειδικών μισθολογίων.
Σε όλες τις περιπτώσεις καταβολής αναδρομικών στους εν ενεργεία επαναλαμβάνεται η φράση πως είναι «οι αποδοχές, δεν επηρεάζονται από την καταβολή των αναδρομικών». Και αυτό διότι από το 2016 ισχύει το νέο εδικό μισθολόγιο.
Για τους συνταξιούχους διευκρινίζεται, πως η καταβολή των αναδρομικών δεν επηρεάζει το ύψος καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως αυτές έχουν καθοριστεί με νόμο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ (1-1-2017).
Τα αναδρομικά που επιστέφονται αφορούν ΜΟΝΟ την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους αποστράτους.
Επιπλέον κόβεται οριστικά το δικαίωμα στα δώρα . Και το κυριότερο, ότι δεν επιστρέφουν οι μισθοί των στρατιωτικών και οι συντάξεις των αποστράτων στα επίπεδα τους 2012, ΔΗΛΑΔΗ δεν εφαρμόζεται πλήρως η απόφαση του ΣτΕ, που ρητά προβλέπει την επαναφορά των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα που ήταν στο τέλος Ιουλίου του 2012. Οι μέθοδοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σχετικά με την «επιστροφή» των αναδρομικών, αποδεικνύουν πως οι κυβερνήσεις με διάφορα προσχήματα παρακάμπτουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων καθιστώντας τις, αναποτελεσματικές. Έτσι , οδηγούν τους αποστράτους, σε μακροχρόνιους κύκλους δικαστικών διεκδικήσεων με τα αντίστοιχα έξοδα.
Τα κόμματα εξουσίας «ποντάρουν» στα άδολα πατριωτικά αισθήματα των στρατιωτικών, «πουλώντας» τους ανέξοδο πατριωτισμό, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ψήφο τους στις εκλογές. Αποτελεί πλέον ώριμη πολιτική επιλογή ο απογαλακτισμός των στρατιωτικών, εν ενεργεία και απόστρατων, από τα δεξιά, νεοφιλελεύθερα, μνημονιακά κόμματα….