Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018

Ο Ερντογάν βρυχάται για να κρύψει το μαύρο χάλι της οικονομίας, τη βία και την “εισβολή” από τη Συρία

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ακούμε τους καθημερινούς λεονταρισμούς του σουλτάνου για την δύναμη, την υπεροχή της χώρας του. Παρακολουθούμε τη σχοινοβασία του ανάμεσα σε Δύση – Ανατολή , η οποία παρουσιάζεται ως διπλωματική επιτυχία. Ο λαός αντιμετωπίζει με στωικότητα   την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη δημοκρατίας, την αύξηση του πληθωρισμού, την φτώχεια , την ανεργία και ένα σωρό άλλα κοινωνικά προβλήματα.

Αυτή την εικόνα προβάλει ο Τύπος που ελέγχεται πλήρως από τον Πρόεδρο.  Τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα; Πρώτα απ’ όλα οι πολίτες είναι διχασμένοι ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς και τους Κεμαλιστές. Το χάσμα μεταξύ τους διευρύνεται  με τρομακτικούς ρυθμούς.
Η οικονομική κρίση επιδεινώνει την διαφθορά, την ανηθικότητα και την εγκληματικότητα. Χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα των διεστραμμένων ορέξεων των παιδόφιλων. Η κακοποίηση των γυναικών αποκρύπτεται.
Πριν λίγες μέρες ο υπουργός εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι τα θύματα κακοποίησης τον περασμένο χρόνο ήταν 133.809 γυναίκες , από τα οποία οι 393 έχασαν τη ζωή τους. Το πρώτο επτάμηνο του 2018 ο αριθμός των κακοποιημένων γυναικών έφθασε τις 96.417.
Η Πλατφόρμα Γυναικών για τον Τερματισμό των Δολοφονιών  διέψευσε τα στοιχεία του υπουργού . Σύμφωνα με τις δικές τους καταγραφές τους τελευταίους 19 μήνες γνώρισαν τη βία 514.000 γυναίκες, από τις οποίες οι 652 δολοφονήθηκαν από άνδρες.
Όπως κατήγγειλε στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης η βουλευτής του κουρδικού κόμματος HDP, Αϊσέ Ατζάρ Μπασαράν (1/11/2018) αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι ενός Κούρδου στο Μπάτμαν όπου έμεναν τρία άτομα, πατέρας, μητέρα και παιδί.  “Θα πάρουμε έναν από εσάς, αποφασίστε μεταξύ σας ποιος θα μας ακολουθήσει”. Δεν υπάρχει πιο ανήθικη, πιο παράνομη, πιο απάνθρωπη ενέργεια από όργανο της πολιτείας, να αναγκάζει μια οικογένεια να παραδώσει ένα από τα μέλη της , χωρίς να έχει διαπράξει κανένα αδίκημα, χωρίς να κατηγορείται για κάτι.
Στην ίδια συνεδρίαση ο βουλευτής  του Κόμματος ΙΥΙ  Λουτφί Τουρκάν, αποκάλυψε ότι στο Πανεπιστήμιο του Τσόρουμ (Hitit Universitesi), 30 μέλη του διδακτικού προσωπικού έχουν το ίδιο επώνυμο!  Ολόκληρο Πανεπιστήμιο τσιφλίκι μας οικογένειας.
Κανείς δεν επιτρέπετε να ελέγξει το σύστημα, κανείς δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί.
Η Νομαρχία του Ντιγιάρμπακιρ απαγόρευσε την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων  σε 19 χωριά και 54 συνοικίες στην πόλη Λίτζε.  Μέχρι στιγμής δεν αναφέρεται η διάρκεια της απαγόρευσης. Οι άνθρωποι θα παραμείνουν έγκλειστοι σε καιρό ειρήνης στα σπίτια τους σε μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα!  Αυτή είναι η 192 απαγόρευση που επιβάλλεται στην περιοχή Λίτζε. Γενικότερα οι απαγορεύσεις στο νομό Ντιγιάρμπακιρ αφθονούν. Από τις 16 Αυγούστου 2015 μέχρι σήμερα επιβλήθηκαν 332 απαγορεύσεις σε διάφορες περιοχές του  Νομού που έχει 1.635.480 κατοίκους.
Ο δημοσιογράφος Γιλμάζ Οζντίλ στην τακτική του στήλη επισημαίνει έναν ακόμα κίνδυνο που απειλεί την τουρκική κοινωνία. Πρόκειται για τα εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στους Νοτιοανατολικούς νομούς της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το 1/5 των κατοίκων του Γκαζίαντεπ και το ¼ της Σανλίουρφα είναι Σύριοι. Οι Τούρκοι κάτοικοι αποτελούν την μειοψηφία στην περιοχή του Κιλίς.
Κατά την άποψη του το μεταναστευτικό προκαλεί διασάλευση της έννομης τάξης γιατί αυξάνει την εγκληματικότητα, την πορνεία, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά. Το μείγμα αυτό αποτελεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την χώρα.
Εάν εξετάσει πιθανότητα και την εθνική καταγωγή των προσφύγων ενδεχομένως ο εκλεκτός συνάδελφος να χάσει τον ύπνο του. Μήπως , όμως,  θέλει να επισημάνει εμμέσως πλην σαφώς αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο;