Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

EΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΝΟΙΑ ΠΕΡΙ ΤΑ ΝΑΤΟΙΚΑ-2/Η ΑΣΚΗΣΗ TRIDENT JUNCTURE ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
1)Η ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΑΣΚΗΣΗ TRIDENT JUNCTURE-2018 ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ/ΤΥΠΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.ΣΕ ΑΥΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ 29 ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ , ΚΑΘΩΣ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ,. ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ/ΕΧΟΥΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ , ΣΕ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ/SFOR ,ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ/KFOR ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 1244 ΤΟΥ ΣΑ/ΟΗΕ , ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΑΝ , ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ISAF, ΣΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΣΟΜΑΛΙΑΣ(ΜΕ ΠΛΟΙΑ) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ, ΕΝΩ Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ UNIFIED PROTECTΟR ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ-ΒΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΗΠΑ-ΒΑΛΤΙΚΕΣ-ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ. (ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ-ΑΜΥΝΑΣ)
2)ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ-ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ /ΠΧ ΜΗ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΛΙΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΟΠΩΣ Η ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ, ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ, Η ΜΟΓΓΟΛΙΑ, Η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, Η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ, Η ΙΑΠΩΝΙΑ,Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ , ΤΑ ΕΜΙΡΑΤΑ, ΤΟ ΚΑΤΑΡ , ΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ ,  ΚΑ.Η ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. .ΤΟ 2016 ΕΙΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ/ΑΖΟΡΕΣ.ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ/ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ RIMPAC ,ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑ ΔΙΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΕΣ-ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ ΟΠΩΣ Η ΜΑΛΑΙΣΙΑ, ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ, ΤΟ ΠΕΡΟΥ, Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ,Ο ΠΑΝΑΜΑΣ, Η ΧΙΛΗ,Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, Η ΚΟΛΟΜΒΙΑ  ΚΛΠ./ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ.ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟ/PACIFIC COMMAND/ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΧΑΒΑΗ/ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΧΙΚΑΜ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗ/ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ SOUTHCOM ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΙΑΜΙ/ΦΛΟΡΙΝΤΑ.
3)ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΡΚΤΙΚΟ- ΒΑΛΤΙΚΗ , ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ Η ΜΕΙΚΤΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (JFC)ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΙ/ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΦΟΓΚΟ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ.
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΣΚΑΓΕΡΑΚ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΑΡΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ 3 ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΗΤΟΙ ΣΕ ΟΠΛΑΝΤ-ΤΡΟΥΝΤΚΛΑΓΚ-ΧΕΝΤΜΑΡΚΙ . Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΕ ΑΕΡΟΣΚΦΗ F-16 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
4)ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΝΤΟΝΜΠΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΕΧΟΥΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΕΙ.ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΙΣΔΥΣΕΙΣ ΒΑΡΕΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ-ΒΑΛΤΙΚΗ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ/ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑ, ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ.
5)ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ, ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΚΕΞΕΜΕΤ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΤΗΣ ΛΙΛΒΑΡΝΤΕ ΣΕ ΛΕΤΤΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΝΕΜ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2019 ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ FYROM/DECIMITATIVE STRIKE.