Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

Προκαλεί ο Erdogan, Ελλάδα και Κύπρο: Δεν θα αφήσουμε κανένα ληστή σε Αιγαίο και Μεσόγειο να μας εκμεταλλευτεί - Τι απαντά η Αθήνα

Προκαλεί ο Erdogan, Ελλάδα και Κύπρο: Δεν θα αφήσουμε κανένα ληστή σε Αιγαίο και Μεσόγειο να μας εκμεταλλευτεί - Τι απαντά η Αθήνα
Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι προειδοποίησε ο Erdogan
Νέες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτόξευσε ο προκλητικός τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης μια νέας κορβέτας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας ενώ η Αθήνα απάντησε σε χαμηλούς τόνους προτάσσοντας την αναγκαιότητα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Όπως τόνισε στην ομιλία του που δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet «η Τουρκία δεν θα αφήσει «κανένα ληστή» να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφερόμενος στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι «τα τουρκικά πλοία δείχνουν την ισχύ μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι «οι εξελίξεις του τελευταίου καιρού στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο μας θύμισαν ότι η χώρα μας πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρή και στις θάλασσες.
Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας.
Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι.
Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας.
Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή».
Και συνέχισε στην ίδια ρητορική λέγοντας:
«Σίγουρα δεν θα δεχτούμε προσπάθειες να στερήσουν τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.
Δεν εποφθαλμιούμε εδάφη άλλων.
Οσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στη Μεσόγειο ή το Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν».

Η απάντηση της Αθήνας

Σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζήτησε η Αθήνα απαντώντας στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
«Ο μόνος  δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα», σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές απαντώντας στον Erdogan και προσθέτουν:
«Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

Η κυπριακή NAVTEX

Μία μέρα νωρίτερα από τις απειλές του Τούρκου προέδρoυ (3/11/2018) οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία δεσμεύουν την περιοχή, στην οποία από τις 10 Νοεμβρίου έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2019 θα πραγματοποιήσει γεώτρηση ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil.
Η αμερικανική εταιρεία σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα ξεκινήσει την πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τη NAVTEX 364/18 από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης  και ως εκ τούτου καλούνται όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή όταν πλησιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο.
H γεώτρηση θα γίνει με το γεωτρύπανο Stena IceMax της Εxxon Mobil, που αναχώρησε από τις Κανάριες νήσους για την Κύπρο.
Το Stena IceMax φέρει βρετανική σημαία, έχει διπλό πύργο και τρυπάνι + 1Α1.
Κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries.
Το IceMAX σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργήσει στις πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες του κόσμου - κυρίως στην Αρκτική, και διαθέτει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς, αλλά και σε μεγάλες γεωλογικές πιέσεις.
Είναι ικανό να λειτουργεί σε βάθη νερού έως και 10.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας(3048m).
Έχει μήκος 228 μέτρα, πλάτος 42, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 180 άτομα προσωπικό και έχει και ελικοδρόμιο.

www.bankingnews.gr