Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018

Ο Ερντογάν αδυνατεί να κινηθεί στη Μεσόγειο και ξεσπά στο εσωτερικό: Το “STOP” των Αμερικανών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL
Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σκορπάει τα χρήματα της παραπαίουσας τουρκικής οικονομίας σε εταιρίες έξορυξης που είτε του πουλάνε γεωτρύπανα είτε τα μισθώνει έναντι ιλιγγιωδών ποσών, τα σχέδια του παραμένουν εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας, διότι οι Αμερικανοί εξήγησαν στην Άγκυρα ότι “δεν παίζουν”…


Αυτή την ώρα και παρά τις απειλές, είναι αδύνατο για τον πρόεδρο της Τουρκίας να δημιουργήσει προβλήματα στους Αμερικανούς της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Κατά τα φαινόμενα είναι και δύσκολο να κινηθεί και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς οι Αμερικανοί έκαναν σε όλους σαφές ότι όσο η διαδικασία των γεωτρήσεων συνεχίζεται δεν θέλουν προβλήματα και ενοχλήσεις. “Έβγαλαν απογορευτικό”, μας είπε διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή -και μετά τις απειλές εναντίον της Exxon Mobil- έφτασε ηχηρότατο μήνυμα στην Άγκυρα από την Ουάσιγκτον για να μην τολμήσει την παραμικρή παρενόχληση.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ρωτήθηκε από το κανάλι OPEN και την ιστοσελίδα μας, συγκεκριμένα για την απειλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αποδοκίμασε τις απειλές και επανέλαβε τα εξής:
  • «Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Την ίδια ώρα μη έχοντας πολλές λύσεις ώστε να εξευμενίσει το λαϊκό του έρεισμα, φροντίζει το υπουργείο δικαιοσύνης της Τουρκίας, να προχωρά με ιδιαίτερα ταχύς ρυθμούς σε δίκες πολιτών ή και στρατιωτικών που η κυβέρνηση της Άγκυρας και οι αρχές ασφαλείας τους έχουν κατηγορήσει ως μέλη της FETO.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα,μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 289 δίκες από τις οποίες τελεσιδίκησαν οι 220, ενώ τ´αποτελεσματα αυτών ήταν η καταδίκη 2.724 προσώπων. Μάλιστα για πάνω από τους μισούς, ο πέλεκυς της Τουρκικής δικαιοσύνης ήταν ιδιαίτερα βαρύς καθώς 1809 άτομα, καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά.
Ανάμεσα τους, ξεχωρίζουν οι δίκες τουλάχιστον δέκα πρώην Στρατηγών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, 285 Αξιωματικών, 100 υπαξιωματικών, 125 ειδικευόμενων λοχιών και τέλος 11 άνδρών της Τουρκικής Αστυνομίας.