Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Συρία: Μήνυμα σε ΗΠΑ και κυρίως στο Ισραήλ τα Su-57 και οι S-300, S-400

Παρά τις ρωσικές διευκρινήσεις τα δυτικά ΜΜΕ αναζητούν ακόμα το πώς τα ρωσικά μαχητικά 5ης γενιάς Su-57 ενεπλάκησαν στην Συρία. Σύμφωνα με τους Γκασάν Καντί και τον Κρίστοφερ Άσαντ τα Su-57, οι S-300 και οι S-400 στέλνουν ιδιαίτερο μήνυμα σε ΗΠΑ και Ισραήλ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ρωσικό Sputnik.

Την 1η Μαρτίου 2018 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι μαχητικά Su-57 δοκιμάστηκαν στην Συρία τον Φεβρουάριο. Η Μόσχα ανέφερε ότι τα μαχητικά εκτέλεσαν 10 εξόδους επιχειρώντας σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες.
Στις 19 Νοεμβρίου η Μόσχα δημοσιοποίησε και σχετικό βίντεο. Σύμφωνα με τον Καντί τα ρωσικά μαχητικά πήγαν στην Συρία για να δοκιμάσουν τα αμερικανικά ραντάρ και πράγματι δεν εντοπίστηκαν. Ζήτησε μάλιστα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να μη δημοσιοποιεί τέτοιες πληροφορίες.
Ο δε Άσαντ είπε ότι η αποστολή των μαχητικών έδωσε ισχυρό μήνυμα στο Ισραήλ, καταρχήν. «Θεωρώ ότι ήταν μήνυμα κυρίως προς το Ισραήλ περισσότερο από ότι στις ΗΠΑ. Η αποστολή των μαχητικών απλώς σημαίνει πως μαζί με την κάλυψη από τους πυραύλους S-300 και S-400 το Ισραήλ έχει, πρακτικά, χάσει τη δυνατότητα εξαπόλυσης πληγμάτων στην Συρία και τον Λίβανο κατά βούληση», είπε.
Δήλωσε επίσης πως η δυνατότητα του Ισραήλ να διατηρήσει τις «παράνομες» κατακτήσεις του τίθεται εν αμφιβόλω. Ο ίδιος βλέπει αυξημένες πιθανότητες ειρήνευσης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας λόγω της ρωσικής παρέμβασης και τον συνδυασμό ενεργειών Μόσχας, Δαμασκού, Τεχεράνης.
Στις 24 Νοεμβρίου όμως σημειώθηκε επίθεση με χημικά στην Συρία. Ρωσία και Συρία κατηγόρησαν τους αντικαθεστωτικούς και ρωσικά αεροσκάφη εκτέλεσαν σειρά επιδρομών στο Ιντλίμπ.
Καντί και Άσαντ ανέφεραν πως οι αντικαθεστωτικοί έχουν χάσει τη μάχη για την Συρία. Σοβαρότερο δε είναι το πλήγμα κατά των Ουχαμπιτών που υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Μουσουλμανική Αδελφότητα που στηρίζεται από Τουρκία και Κατάρ.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι η Τουρκία έχει στραφεί κατά του ουχαμπιτικού στρατοπέδου και για αυτό ο Ερντογάν παίζει τόσο ισχυρά το χαρτί του Κασόγκι με σκοπό να υπονομεύσει τους Σαούντ. «Όσον αφορά το Ιντλίμπ είναι μια μάχη που κανείς δεν θέλει να δώσει, αλλά αν τελικά αποφευχθεί θα αποτελέσει διπλωματικό άσο στο μανίκι του Ερντογάν», ανέφεραν.
Και οι δύο θεωρούν πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από Συρία όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και φωνές εξ Αμερικής. Πιστεύουν όμως πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί πριν εξασφαλιστεί η αποχώρηση των Ιρανών από την Συρία.

https://www.defence-point.gr