Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018

Φωτό-ντοκουμέντο: Οι ΗΠΑ «προσκάλεσαν» την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ με κοινή ναυτική άσκηση

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κύπρο η κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας η οποία πραγματοποιήθηκε νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός Κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη τουρκική Navtex την περασμένη Δευτέρα.

Η κοινή αμερικανο-τουρκική άσκηση, όπως όλα δείχνουν σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης της Ουάσινγκτον καθώς για πρώτη φορά αγνόησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομιμοποίησε τον τουρκικό “Αττίλα”.
Το γεγονός δημιουργεί σειρά ερωτημάτων αφού μαρτυρεί συμμετοχή του ναυτικού των ΗΠΑ σε κατάφωρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εμφανές είναι το θέμα που τίθεται, λόγω του γεγονότος ότι η κοινή αμερικανο-τουρκική άσκηση έγινε πρώτον σε περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεύτερον έγινε μέσω παράτυπης Navtex, που όχι μόνο παραβίασε τις διαδικασίες έκδοσης τέτοιων ειδοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβίαζε και τις Navtex προστασίας της περιοχής πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης της αμερικανικής ExxonMobil στο τεμάχιο 10.
Επιπλέον παραβίασε και άλλη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή για πολυεθνική άσκηση στην οποία κατά διαστήματα συμμετέχουν και πάλι οι ίδιες οι ΗΠΑ.
Την κοινή άσκηση, με παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε με ανακοίνωση αλλά και με tweet του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου αλλά και το tweet συνοδεύνται και από σειρά φωτογραφιών τουρκικών πλοίων και αμερικανικής πυραυλακάτου να πλέουν δίπλα-δίπλα.
Σύμφωνα με το τουρκικό tweet, «στις 17 Δεκεμβρίου 2018 διεξήχθησαν θαλάσσιες ασκήσεις στα διεθνή ύδατα, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων. Συμμετείχαν οι φρεγάδες TCG GOKCEADA και TCG GEMLIK, ένα ελικόπτερο και αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, όπως και η πυραυλάκατος του αμερικανικού ναυτικού USS D. COOK»