Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018

Αιγαίο: Κοκτέιλ τουρκικής επιθετικότητας με ρεκόρ υπερπτήσεων δεκαετίας!!

Στα ύψη το θερμόμετρο στο Αιγαίο με την Τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα να μην έχει όριο και να σπάει ημερήσιο ρεκόρ δεκαετίας (!) στις υπερπτήσεις.

Το τουρκικό κρεσέντο προκλητικότητας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αιγαίο, έσπασε το ημερήσιο ρεκόρ υπερτήσεων από το 2009, καθώς σήμερα οι Τούρκοι έκαναν συνολικά 10 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάκρεια του Ιουνίου, οι Τούρκοι είχαν πραγματοποιήσει συνολικά 11 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Οι τουρκικές προθέσεις φάνηκαν από νωρίς καθώς στα νοτιοδυτικά, κοντά στα Δωδεκάνησα υπήρχε ιπτάμενο ανεφοδιαστικό αεροσκάφος και 8 μαχητικά F-16. Προφανώς, προετοιμάζονταν για τις παραβιάσεις που ακολούθησαν.

Η αρχή του του τουρκικού κρεσέντο προκλητικότητας ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 το πρωί και μόλις 8 λεπτά μετά την αναχώρηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου από τη νήσο Μεγίστη, λιγότερο από μία ημέρα μετά την δήλωση του ΥΕΘΑ, ότι εντός των επόμενων μηνών η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, σχηματισμός 2 τουρκικών μαχητικών F-16 εισήλθε στις 08:42πμ στο FIR Αθηνών και στις 08:43πμ εκτέλεσε υπέρπτηση πάνω από τη Μεγίστη σε ύψος 4,000 ποδών και εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 08:44πμ.

Δύο ώρες αργότερα, στις 10:43πμ ένας ακόμα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησε 5 υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά, στις 10:43πμ, 10:48πμ, 10:51πμ και 10:59πμ.

Στη συνέχεια, στις 11:00πμ ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών.

Σε λιγότερο από μισή ώρα, και συγκεκριμένα στις 11:25πμ, άλλα δύο τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν για δεύτερη φορά υπέρπτηση πάνω από την νήσο Μεγίστη και τη νήσο Ρω.

Όμως, η τουρκική προκλητικότητα δεν σταμάτησε εκεί. Στις 14:10μμ, ένα ακόμα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε δύο ακόμα υπερπτήσεις πάνω από την Μεγίστη. Έξι λεπτά αργότερα τα δύο τουρκικά μαχητικά εξήλθαν του FIR Αθηνών.

Καθόλη την διάρκεια της ημέρας, οι πιλότοι και τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονταν σε επιφυλακή, πετώντας πάνω από το Αιγαίο και αναχαίτιζαν τα τουρκικά μαχητικά που παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Οι 107 παραβιάσεις της Δευτέρας
Η πρόθεση της Τουρκίας να κλιμακώσει την κατάσταση στο Αιγαίο φάνηκε από την αρχή της εβδομάδας, καθώς την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 107 παραβιάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από περιοχές που είχε επισκεφτεί προηγουμένως ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.

Συγκεκριμένα, επτά σχηματισμοί αποτελούμενοι από συνολικά δώδεκα F-16, δύο F-4 καθώς και μεμονωμένα ένα CN-235, προέβησαν σε είκοσι τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε εκατόν επτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (όλες από τους σχηματισμούς των μαχητικών αεροσκαφών). Επίσης σημειώθηκαν τέσσερις εμπλοκές, ενώ δέκα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Οι χθεσινές δηλώσεις Καμμένου και Α/ΓΕΕΘΑ

Εχθές από το Καστελόριζο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, εξέπεμψε αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα: κατά την επίσκεψή του στη ΔΑΝ Μεγίστης, απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό: "Εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας."

Αυστηρή προειδοποίηση, για την κόκκινη γραμμή των ελληνικών ΕΔ, απηύθυνε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης: «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Οι δηλώσεις Ακάρ και Ντονμέζ
Την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούσαν ρεκόρ υπερπτήσεων πάνω από το Αιγαίο και τα Ελληνικά νησιά, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ εξαπέλυαν απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Ντόχα του Κατάρ, διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Μεσόγειο.

Ενώ κατά την διάρκεια συνέντευξης του σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, έβαλε στο κάδρο των προκλήσεων και την Κύπρο, απειλώντας την εκ νέου πως αν δεν σταματήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες
 
onalert.gr