Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018

Συναγερμός Α/ΓΕΝ για την ενίσχυση του Στόλου και μήνυμα στους Τούρκους ότι το ΠΝ ΠΟΤΕ δεν χάνει

Προβλημάτισε και συγκίνησε η ομιλία του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νίκου Τσούνη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων,για την εορτή του Προστάτη του ΠΝ, Αγίου Νικολάου. Προβλημάτισε γιατί το καμπανάκι που χτύπησε για την ανάγκη ενίσχυσης του Στόλου, ήχησε πολύ δυνατά. Συγκίνησε, γιατί παρά την περιγραφή των δραματικών γεγονότων στην περιοχή, ορισμένα από τα οποία απειλούν τα εθνικά μας συμφέροντα, αναφέρθηκε με θερμά λόγια για το προσωπικό και το ηθικό του , διαβεβαιώνοντας ότι το ΠΝ είναι έτοιμο αν κάνει ανά πάσα στιγμή εφικτό το ανέφικτο.

Ο Α/ΓΕΝ χρησιμοποίησε λόγια του Χαρίλαου Τρικούπη για να επισημάνει την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Στόλου:
«Κάθε ημέρα που παρέρχεται άνευ ναυτικής παρασκευής αποτελεί καταστροφή για τον τόπο μας», είχε πει και ο Α/ΓΕΝ επικαλέστηκε αυτά τα λόγια για να επισημάνει ότι “οι προσπάθειες για τη θωράκιση του Στόλου, μέσω της απόκτηση νέων μονάδων και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών, πρέπει να είναι διαρκείς, παρά τους περιορισμένους πόρους”.
Ο Α/ΓΕΝ είπε ακόμη ότι επιβάλλεται “η διατήρηση υψηλής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας από το Πολεμικό Ναυτικό, για την αποτροπή όλων των πιθανών προκλήσεων και για την άμεση αντίδραση έναντι οιονδήποτε απειλών, απ’ όπου και αν προέρχονται. «Το αντίπαλον και ελεύθερον καθίσταται» αναφέρει ο Θουκυδίδης, καταδεικνύοντας ότι η αποτροπή διασφαλίζει την ελευθερία. Τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν καταχτιέται χωρίς θυσίες. Και αν συχνά αναλογιζόμαστε τις πραγματικά δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η οδυνηρή πραγματικότητα της περιοχής μας, οι υπαρκτοί κίνδυνοι, η απαίτηση για εξασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας και η υποχρέωση να παρέχουμε αίσθημα ασφαλείας, που αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας”, τόνισε ο κ.Τσούνης.
Για το προσωπικό του ΠΝ είπε:

“Περισσότερο από τα όπλα μετρά ο ανθρώπινος παράγοντας. Ζωή στα σκαριά, νόημα στα συστήματα που διαθέτουμε, μαχητικό πνεύμα στο Στόλο, δίνουν οι άντρες και οι γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού.Όχι μόνο δεν δικαιούμαστε να μην εοιτύχουμε, αλλά οφείλουμε να καταστήσουμε εφικτό το ανέφικτο”.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους ο Α/ΓΕΝ ανέφερε στην ομιλία του:
“Όσους δε ερμηνεύουν την ώριμη και ψύχραιμη στάση ως αδυναμία προτρέπουμε να το ξανασκεφτούν γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι ξέρουμε, μπορούμε και αν απαιτηθεί θα απαντήσουμε όπως πρέπει και σίγουρα εμείς δεν θα είμαστε αυτοί που θα βγουν χαμένοι”.