Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018

Συρία: Έναρξη απόσυρσης "κεραυνός"!

Η κατάσταση μεταβάλλεται ταχύτατα στη βόρεια Συρία, όπου εδώ και 48 ώρες υπήρξαν ασυνήθιστες κινήσεις προς την Τουρκία.
Μια συνοδεία οχημάτων που συνοδεύονταν από ελικόπτερα εκκένωσε το πολιτικό και συναφές προσωπικό που είχε αναπτυχτεί στις αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις στη αλ Χασάκα και την Αφρίνη.
Αυτή η εκκένωση- κεραυνός συνέπεσε με την έναρξη διαδηλώσεων από συγγενείς και οικογένειες των «σκοτωμένων» και των θυμάτων του πολέμου που ανήκουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Hêzên Sûrya Demokratîk), μια συμμαχία κουρδικών, αραβικών, της ασσυριακών και τουρκμενιστικών δυνάμεων που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, διαμαρτυρόμενους έντονα κατά την αποχώρηση των δυνάμεων πεζοναυτών των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζουν ως προδοσία και διεκδικώντας  αποζημιώσεις για τις οικογένειες των πολεμιστών ή θεωρήσεων παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Κούρδοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις και τις λεηλάτησαν.
Κανένας παρατηρητής δεν περίμενε τόσο γρήγορη απόσυρση του προσωπικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του τσούρμου των πρακτορείων που σχετίζονταν περισσότερο ή λιγότερο με τη πληθωρική κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ.

Πρόκειται πιθανώς για μία από τις ταχύτερες αποσύρσεις στην Ιστορία.

Προς το παρόν και μέχρι τη σύνταξη αυτών των γραμμών (23/12/2018), ο αμερικανικός στρατός που εδρεύει στο αλ-Τανφ παραμένει επί τόπου. Ωστόσο, παράνομα στρατόπεδα εξοπλισμένα με ad hoc πιστές αεροδρόμιου κατά μήκος του Ευφράτη εκκενώνονται μέσω ενός σταθερού μπαλέτου ελικοπτέρων μεταφοράς στρατευμάτων σε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις θέσεις των φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών, κοντά στα ιρακινά σύνορα.

Επίσημα, λίγο περισσότερο από 4.000 αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στη Συρία. Η τύχη του βαρέως εξοπλισμού και των υλικών παραμένει αβέβαιη. Κατά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εκατοντάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού επί τόπου.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις μυστικές αποστολές τους στο Βορρά, στην Ανατολή και στα Νότια της Συρίας, αλλά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν θα παρεμβαίνει πλέον. Το πρόγραμμα των επιθετικών drones διαχειρίζεται η CIA και ξεφεύγει επομένως από το μη παρεμβατισμό.

Οι στρατιώτες των χωρών του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία και κυρίως στο πλευρό των Κούρδων αυτονομιστών– ορισμένοι παρουσιάζονται  ως απλοί εθελοντές που συμμετείχαν στον αγώνα των Κούρδων κατά του Ντάες, την όμορφη και αστήρικτη κάλυψη-, ανησυχούν πολύ για την ταχιά εκτέλεση της απόφασης της διοίκησης Τραμπ να εκκενώσει τους τόπους. Ειδικά δεδομένου ότι ανακοινώνεται σε λειτουργία Flash.

Οι αρχές στη Δαμασκό παρακολουθούν την εξέλιξη αυτή με ικανοποίηση ενώ διατηρούν σκληρή εκστρατεία ενημέρωσης κατά της Τουρκίας. Μια διαταγή από τη στρατιωτική διοίκηση της Συρίας δίνει εντολή στο Συριακό Αραβικό Στρατό να ανακαταλάβει τις εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Η Δαμασκός επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητα της να ανακτήσει ολόκληρη την επικράτειά της στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της και να μην δεχθεί καμία κουρδική ανεξαρτησία. Το ζήτημα του ανταρτικού θύλακα της Ιντλίμπ στο βορρά θα αποτελέσει αντικείμενο κοινής στρατιωτικής αντιμετώπισης με τους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους σε περίπτωση συγκαλυμμένου επεκτατισμού ή στρατιωτικής επίθεσης.
Το ζήτημα του Γκολάν παραμένει προτεραιότητα.

Τέλος, ένα σημείωμα που απεστάλη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας σε όλες τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο Βορρά τους διατάζει να παρακολουθούν και να συλλάβουν κάθε αλλοδαπό που εισέρχεται στη Συρία παράνομα από το ανταρτικό κυβερνείο της Ιντλίμπ.

 http://infognomonpolitics.blogspot.com