Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Ελλάς, Αμερική, Συμμαχία; Η στρατηγική σχέση των δύο χωρών είναι πλέον μία πραγματικότητα

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο στρατηγικός διάλογος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης και κράτησε έξι και πλέον ώρες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αυτό δεν σημαίνει ότι επιλύθηκαν όλα τα θέματα, ούτε ότι αύριο η Αμερική θα προστατεύσει τη χώρα μας από κάθε επιβουλή. Όχι. Διότι δεν γίνονται έτσι οι «καλές δουλειές». Χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και έντιμη και καλή συνεργασία.  • Όμως, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι πλέον στρατηγικοί σύμμαχοι και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η συνεργασία αφορά πολλούς τομείς, αλλά κανείς πρέπει να σταθεί στην άμυνα, την ασφάλεια, την ενεργειακή συνεργασία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ίδια η σημασία της περιφερειακής Πολιτικής και της Οικονομίας, του κράτους Δικαίου, του εμπορίου, των επενδύσεων και της καινοτομίας, αλλά και οι επαφές των Πολιτών.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, και την Αίγυπτο στη Μεσόγειο και τις χώρες της γειτονιάς των Βαλκανίων, μέσα από τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, αναδεικνύεται σε περιφερειακό παράγοντα. Θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε περιφερειακή δύναμη εάν οι Έλληνες πολιτικοί αντιμετωπίσουν τη νέα συνεργασία με την Αμερική, με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα, και όχι με τον ωχαδερφισμό που τους διακρίνει.
Στη διάρκεια των συζητήσεων καλύφθηκαν τα πάντα. Έγινε μία ανοικτή και χωρίς όρια συζήτηση και όπως μας είπαν διπλωμάτες και των δύο χωρών, οι διαφωνίες ήταν ελάχιστες.
  • Τα ονόματα δύο χωρών που ακούστηκαν πολύ στις εξάωρες συζητήσεις ήταν αυτά της Ρωσίας και της Τουρκίας. Θα μπορούσα να υποστηρίξω -χωρίς να υπάρχει περίπτωση διάψευσης- ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι άκουσαν τις θέσεις των Αμερικανών ομολόγων τους για τα θέματα αυτά με ικανοποίηση.
Θα ήταν ανεύθυνο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή των συζητήσεων να γίνουν αποκαλύψεις χάριν της δημοσιογραφικής επιτυχίας. Διότι σημασία έχει να είναι καλό το αποτέλεσμα για την Πατρίδα μας.

 https://hellasjournal.com