Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018

Ο Πέτρος Κασιμάτης στη ΜΠΟΥΧΑΡΑ των αστρονόμων και των παραμυθάδων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στο Ουζμπεκιστάν με ήρωες, κακοποιούς, χοτζάδες και σαγηνευτικές γυναίκες

Μπουχάρα: μια βουτιά στο παρελθόν. Μπήκαμε ξαφνικά στο μεσαίωνα κι ολόγυρά μας στροβιλίζονταν ιστορίες, αφηγητές, παραμυθάδες κι όμορφες γυναίκες της Ανατολής.Είμαστε στο μακρινό Ουζμπεκιστάν. Είμαστε στα χρόνια του Ταμερλάνου!


Aποστολή Πέτρος Κασιμάτης
Το ταξίδι στη Μπουχάρα είναι ένας μύθος με αντιφατικές γνώμες. Σε κάποιους αρέσει το ταξίδι στον κήπο του ζεν σε κάποιους άλλους υπερισχύει η βαρεμάρα από την αυτογνωσία. Λίγοι ξέρουν ότι η Μπουχάρα είναι ένα αναχωρητήριο για να μιλήσεις σ’ έναν θεό που δεν γνωρίζεις. Λίγοι ξέρουν ότι ξαφνικά και απρόσμενα είσαι το κεντρικό πρόσωπο σ’ ένα σκηνικό παραμυθιού του 14ου αι. Χοτζάδες, περιηγητές, αστρονόμοι, αγωγιάτες που τους ακολουθούν αγέλες μουλαριών, σοφιστές, γητευτές φιδιών, παραμυθάδες, παράξενοι τύποι της Ανατολής, όλοι είναι εδώ συγκεντρωμένοι σ’ αυτήν την ιερή πόλη του Ισλάμ.


Ο πάπυρος έγραφε ότι για χάρη μου μπορούν να χορέψουν οι κοπέλες της πόλης, μπορώ ν’ αποκτήσω ό,τι αντικείμενο επιθυμώ φτάνει να το εκφράσω, μπορούν να με περιβάλλουν με τιμές όλοι οι κάτοικοι αυτής της μεσαιωνικής πολιτείας… ΄Ώσπου είδα την ημερομηνία τα βουλοκέρια και τις υπογραφές και έμεινα έκπληκτος γιατί η χρονολογία αφορούσε το 1424 μ.Χ. Ήταν ο υπολογισμός της Εγίρας των μουσουλμάνων. Ζούσα ένα παραμύθι; Ή μια παραμυθένια πραγματικότητα;

Όπως και να ‘χει για αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, υπάρχουν 5 λόγοι που αξίζει να επισκεφθείτε το μακρινό Ουζμπεκιστάν και να αναφωνήσετε από θαυμασμό αντικρίζοντας τη φοβερή Μπουχάρα που λατρέψαμε στα βιβλία.
1. Για να επισκεφθείτε το περίφημο κάστρο του 4ου αιώνα π.Χ Αρκ και να δείτε το πήλινο φλασκί απ’ την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου αλλά και τα ασημένια νομίσματα της Ελληνο-βακτριανού βασιλείου. Σε περίοπτη θέση στο μουσείο θα δείτε το χρυσό νόμισμα της θεάς Αρτέμιδος.
2. Για να δείτε τις χορεύτριες απ’ την Ανατολή να χορεύουν πάνω στο δρόμο του μεταξιού υπό τους ήχους των πνευστών σουμάν και των Ουζμπέκικων ταμπούρλων ντόιρα. Αν δείτε κανένα ιπτάμενο χαλί Μπουχάρα δεν θα είναι αντικατοπτρισμός. Αγοράστε το…


3. Για να βρεθείτε κάτω απ’ τον μιναρέ Καλόν που λογχίζει τον ουρανό. Για την κατασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκε νερό αλλά γάλα καμήλας γι’ αυτό και η τεράστια αντοχή του αφού κανένας σεισμός δεν κατάφερε να τον πλήξει. Ολόγυρα έχετε την αίσθηση πως ακούτε τα ποδοβολητά του αλόγου του Ταμερλάνου.
4. Να θαυμάσετε το πέτρινο μαυσωλείο του Ισμαήλ Σαμάνι. Το αρχαιότερο που διασώζεται στη Μπουχάρα. Αλλάζει χρώματα ανάλογα με τη θέση του ήλιου. Τις νύχτες με πανσέληνο η ομορφιά του είναι ανυπέρβλητη. Αφήστε που μέρα-νύχτα ολόγυρα κρώζουν παραδείσια πουλιά.
5. Εκεί στη μακρινή στέπα ρωτήστε για την 8χρονη Ναντίρα το παιδί –θαύμα του Ουζμπεκιστάν που παίζει πιάνο από τα έξι της χρόνια και διαπρέπει σε διεθνείς διαγωνισμούς κλασσικής μουσικής. Οι παραμυθάδες της Μπουχάρα με τη σοφία της Ανατολής θα σας πουν παραβολές γι’ αυτό το κορίτσι με τα μαγικά χέρια που καλεί τους ήχους πάνω απ’ το πιάνο της.


https://goldentraveller.org