Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

Η μεγάλη απόφαση του Ερντογάν: Θα διατάξει στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη;

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
 
Ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, Μεχμέτ Ατζέτ  αποκάλυψε (10/12/2018) ότι οι τουρκικές  Ένοπλες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν τα σχέδια  και τις προετοιμασίες για την πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη.
Ισχυρίστηκε επίσης, ότι βάσει των σχεδίων που εκπονήθηκαν  η Αεροπορία θα μπορέσει να πλήξει τους 150 στόχους που επιλέχθηκαν και βρίσκονται σε βάθος 30 χλμ των συριακών εδαφών, χωρίς να χρειαστεί να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της γειτονικής τους χώρας.
Ακριβώς δυο μέρες μετά ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες. …
Ο έμπειρος διπλωμάτης Σουκρού Ελγκνταγ σε συνομιλία που είχε με τον δημοσιογράφο Ουγούρ Ντουντάρ στις 14/11/2018 αναφέρθηκε στο θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης και είπε τα εξής:”Η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη που συνορεύει   με την Τουρκία ελέγχεται από το PYD/PKK που καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ. Κατά μήκος των συνόρων (περίπου 500χλμ),  οι Αμερικανοί έχουν 12 στρατιωτικά φυλάκια. Οι Αμερικανοί στρατιώτες αποτελούν ζωντανή ασπίδα για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση από το εξωτερικό. Όπως είπαμε και άλλη φορά οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ιδρύσουν εδώ ένα κράτος σαν αυτό της κουρδικής διοίκησης στο Β.Ιράκ.  Προειδοποιεί την Τουρκία μην εισβάλετε εδώ.  Για αυτό το λόγο οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη για να εκδιώξουν τους Κούρδους του PYD/PKK χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι θα πολεμήσουν με τις ΗΠΑ. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι μπορούν να το κάνουν ξεχνούν φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις Cerabulus  και Ασπίδα του Ευφράτη έγιναν με τη συναίνεση των ΗΠΑ. Πέρα από αυτό μια πιθανή ένταση  στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία, όπως έγινε και με τον ιερέα Μπρόνσον.
Οι φωνασκίες “θα εισβάλουμε ξαφνικά , μια νύχτα ανατολικά του Ευφράτη” δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από μια εκλογική προπαγάνδα για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Βέβαια, η Άγκυρα ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική κάνει επενδύσεις στη βόρεια Συρία με σκοπό να εδραιώσει την παρουσία της εκεί. Στην προσπάθεια της αυτή άνοιξε γραφεία εύρεσης εργασίας, έφτιαξε αυτοκινητόδρομο που συνδέει την περιοχή ElBab  με την Τουρκία, ίδρυσε ταχυδρομική υπηρεσία κ.α
Ο Σύρος ειδικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας του  Μουτλού Τσιβιρογλου, δηλώνει ότι στο Αφρίν επικρατεί χάος. Επιτροπή των Η.Ε και της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε παραβιάσεις της νομοθεσίας, βασανιστήρια, απαγωγές και λεηλασίες. Η περιοχή πριν την έλευση των τούρκων ήταν υπόδειγμα σταθερότητας και αρμονικής συμβίωσης Κούρδων και Αράβων.
Μετά την εισβολή των Τούρκων απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από την πόλη τους και στη θέση τους μεταφέρθηκαν στην Αφρίν Σύριοι από την Άγκυρα.
Ο Τσιβίρογλου χαρακτήρισε κατοχική δύναμη την Τουρκία, η οποία αντί να φέρει την ειρήνη προκάλεσε αστάθεια.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία James Jeffrey συναντήθηκε με Κούρδους , που δεν μετέχουν στο PYD/PKK, αλλά απαρτίζουν το εθνικό Συμβούλιο των ομοεθνών τους στην Συρία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πόλη Γκαζίαντεπ, όπου παρέστησαν πέντε Κούρδοι και 8 στελέχη του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών με επικεφαλής τον  Jeffrey.
Η συνάντηση έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.  Οι συνομιλίες διήρκεσαν μια ολόκληρη μέρα, στο τέλος της οποίας δεν έγινε η παραμικρή ανακοίνωση.
Προφανώς οι πρόσφατες δηλώσεις του Jeffrey και οι ενέργειες του ενόχλησαν τον σουλτάνο , ο οποίος άρχισε ξανά να απειλεί. Θα τολμήσει, όμως να κάνει την επιχείρηση; Γνωρίζει καλά ποιους έχει απέναντι του και σίγουρα το διεθνές κλίμα δεν τον ευνοεί να κάνει αυτά που έκαναν Ετζεβίτ και Ερμπακάν στην Κύπρο.