Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018

Νέες απειλές Erdogan σε Κύπρο: Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - Είναι δικαιούχοι των υδρογονανθράκων

Νέες απειλές Erdogan σε Κύπρο: Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - Είναι δικαιούχοι των υδρογονανθράκων
Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί τα κύρια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όσο θα εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα 
Νέες απειλές κατά της Κύπρου εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan από τη Σύνοδο των G20 στο Μπουένος Άιρες, με αιχμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.Όπως μεταδίδει το Κυπριακό sigmalive ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «να καταπατηθούν με τετελεσμένα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι από τους κύριους δικαιούχους των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου»
Προσέθεσε δε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο.
«Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί τα κύρια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και όσο συνεχίζει την επιθετική της πολιτική τόσο θα εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα « υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Εν τω μεταξύ ο Erdogan συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin στο περιθώριο της συνόδου των G20.
«Οι συνομιλίες μας σχετικά με τον TurkStream έχουν μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Erdogan πριν από τη συνάντησή του με τον Putin.
Το έργο του TurkStream είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία στην Τουρκία και θα επεκταθεί στα σύνορα της Τουρκίας με γειτονικές χώρες.
Μιλώντας για τη σύνοδο κορυφής τεσσάρων χωρών της Κωνσταντινούπολης στο βορειοδυτικό Idlib της Συρίας, είπε ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα.
«Θεωρώ πολύ κατάλληλο να έχουμε μια συνάντηση για το Idlib, ακόμη και αν πρόκειται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στις 27 Οκτωβρίου, η Τουρκία φιλοξένησε σύνοδο κορυφής τεσσάρων χωρών, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να σταματήσουν την αιματοχυσία στη Συρία.
Από την πλευρά του, ο Putin χαιρέτισε τη «σημαντική πρόοδο» στη συνεργασία με την Τουρκία. Υπενθύμισε επίσης μια συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Νοεμβρίου, όπου παρακολούθησαν μια τελετή για την ολοκλήρωση των εργασιών θαλάσσιου τμήματος για τον TurkStream.
Τονίζοντας την «σταθερή αύξηση» των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, ο Putin επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι ένας «αξιόπιστος εταίρος» στο παγκόσμιο εμπόριο και τη συνεργασία.
www.bankingnews.gr