Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ -ΠΟΤΑΜΟΣ/ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ/MARGIL CALL/ ΜΕΡΟΣ Β/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΡα ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ε ΔΡΟΥΓΟΥΣε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη  ο γνωστός  στρατηγικός αναλυτής-διεθνολόγος και ειδικός στα θέμτα παγκόσμιας ασφάλειας Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος απαντά στα ερωτήματα της εφημερίδας/περιοδικού  μας για τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα, καθώς και για ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την χώρα μας και τον κόσμο.Επίσης δεν αποφεύγει-όπως πάντοτε κάνει-να επικεντρωθεί  σε καίρια ζητήματα με προτάσεις και επισημάνσεις.Ο Θανάσης Δρούγος είναι πολύ γνωστός σε διεθείς κύκλους, έχει μιλήσει σε κορυφαία συμπόσια ανά τον κόσμο, έχει επισκεφθεί 55 κράτη σε όλες τις ηπείρους, μέλος δεκάδων διεθνών Ινστιτούτων  στρατηγικών , διεθνών και αμυντικών σπουδών, ενώ από το 2003 δίνει διαλέξεις σε όλες τις σχολές και τα Επιτελεία του ΝΑΤΟ.Συγγραφέας εκατοντάδων μελετών και άρθρων τα τελευταία χρόνια σε διάφορες γλώσσες, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε όλες τις Σχολές των Ένόπλων Δυνάμεων,σε  Επιτελεία ως και σε μείζονες σχηματισμούς των Γενικών  Επιτελείων.Τα τελευταία 4 χρόνια έχει επικεντρωθεί σε μελέτες για το μέλλον του ΝΑΤΟ, τις νέες διαστάσεις της διεθνούς τρομοκρατίας, τις Ρωσικές υβριδικές και παραπληροφορικές επιχειρήσεις, το Κοσοβαρικό, καθώς και τις νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια.Έχει μιλήσει μέχρι σήμερ στα Γενικά Επιτελεία 11 κρατών-μελων του ΝΑΤΟ  ως και

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Δρούγο πως εκτιμάτε την κατάσταση στα ευρύτερα βόρεια σύνορα μας και ειδικά στο Κόσοβο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στο Κόσοβο έχω πάει πάνω από  10 φορές από το 1999 και πάντοτε με απασχολεί  γιατί υπάρχουν προεκτάσεις κα επιπτώσεις  του σε πολλές και ασταθείς γωνιές του πλανήτη, όπως στην Αμπχαζία και νότια Οσσετία της Γεωργίας, στην Υπερδνειστερία  της Μολδαβίας, σε Ντονμπάς και Κριμαία της Ουκρανίας, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαιτζάν , αλλά και σε διαφορετικά σημεία της υδρογείου, όπως οι περιπτώσεις της Ταιβάν , του Θιβέτ, της Σομαλιλάνδης, του Ξινιάνγκ στην δυτική Κίνα κα.Έχω μετρήσει σε μελέτη μου το 2016  ότι συνολικά τα τελευταία χρόνια ,69 περιοχές  του πλανήτη  τελούν υπό απόσχιση και ζητάνε διεθνή αναγνώριση, ενώ η μόνη από τις περιοχές που έτυχε διεθνούς αποδοχής και κατέστη το 193ο κράτος-μέλος του ΟΗΕ  ήταν το νότιο Σουδάν..Τώρα έρχομαι στο Κόσοβο-Μετόχια.
Υπό την "σκέπη" της ΕΕ οι προέδροι της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς και του Κοσόβου-Μετόχια Χασίμ Θάτσι διαπραγματεύονται την ανταλλαγή περιοχών , και ειδικότερα το βόρειο τμήμα του Κοσόβου(δηλαδή βόρεια του ποταμού Ιμπάρ) με περιοχές της νότιας Σερβίας(δηλαδή της κοιλάδας του Πρέσεβο και των βορειότερων πόλεων του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέντα.)Στην περιοχή του βορείου Κοσόβου ο πληθυσμός είναι περίπου 80.000 άτομα εκ των οποίων οι 70.000 είναι Σέρβοι, οι 7000 Αλβανοί κα οι υπόλοιποι, Βόσνιοι, Ρομά κα.
Στην περιοχή της νότιας Σερβίας ο πληθυσμός είναι Αλβανόφωνοι(έντονοτατη η παρουσία τους στην κοιλάδα του Πρέσεβο και πολύ πιο αραιή στις άλλες δύο πόλεις).
Παρά την κινητικότητα που παρατηρείται από το 2013 με την διμερή συμφωνία των Βρυξελλών,, υπό την αιγίδα της ΕΕ, και στα δύο στρατόπεδα υπάρχουν διαφωνίες και δυσκολίες  για γρήγορη μετάπτωση   σε ΄αλλα γεωγραφικά δεδομένα..Οι Αμερικανοί παρακολουθούν τις εξελίξεις και δια στόματος του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζων Μπόλτον εμφανίζονται τώρα ως θετικοί σε μία τέτοια αλλαγή . Και η Μόσχα δεν είναι αρνητική παρά την περίπτωση εμφάνισης ενδεχόμενων ντόμινο σε άλλες περιοχές και μέσα στον γεωγραφικό της χώρο. Αρνητικό είναι το Βερολίνο, ενώ σκεπτικισμός κυριαρχεί σε πολλά Ευρωπαικά κράτη, γιατί είναι  πολλή  πιθανή υποτροπή σε άλλες περιοχές ,όπως στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και στην FYROM.Πάντως την χώρα μας δεν φαίνεται να την απασχολεί, ενώ θα έπρεπε γιατί μία τέτοια  δυναμική εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις και να προκαλέσει αποσταθεροποίηση ,λόγω της Αλβανικής τάσης να ενωθούν τα εδάφη τους και κάποια στιγμή να αποτελέσει πραγματικότητα το  αλυτρωτικό και μεγαλοιδεατικό σχέδιο για Μεγάλη Αλβανία..
Η ιστορία με τις ανταλλαγές εδαφών δεν είναι και η καλύτερη δυνατή . Μια τέτοια περίπτωση ήταν η Σοβιετο-Πολωνική συμφωνία του 1951 που τραυμάτισε ακόμα πιο πολύ τις πάντοτε ψυχρές διμερείς σχέσεις, μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας.
Στην περίπτωση της κυοφορούμενης Κοσοβαρικο-Σερβικής ανταλλαγής εδαφών, οι περιοχές του Ζβέτσαν , του Λεπόσεβατς, της Άνω Μιτρόβιτσα και του Ζούμπιν Ποτόκ θα ενσωματωθούν στον Σερβικό εδαφικό κορμό, ενώ η κοιλάδα του Πρέσεβο (γνωστή ως ανατλικό Κόσοβο στο κατά βαση Αλβανόφωνο Κόσοβο)

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μία τέτοια επιλογή με πιθανή ανταλλαγή εδαφών πως επηρεάζει τις όποιες προβληματικές ρυθμίσεις έχουε υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με το Κόσοβο ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  Κοιτάξτε μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τους Σέρβους που ζούνε νότια του ποταμού Ιμπάρ και σε περιοχές εντονότατα Αλβανοελεγχόμενες του Κοσόβου(πχ σε Στρέπτσε). Με αυτούς τι θα συμβεί; Θα μεταφερθούν στον βορρά; Θα αποζημιωθούν και θα καταλήξουν αλλού;Θα παραμείνουν υπό κάποιο ειδικό καθεστώς 'νησίδων μέσα σε Αλβανική θάλασσα"; Aς μην λησμονούμε ότι η ιστορική απόφαση 1244 του ΣΑ/ΟΗΕ του 1999 επισημαίνει ότι το Κόσοβο ως χώρος ανήκει στην Σερβία(άσχετα από την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Φεβρουαρίου του 1998), ενώ περίπου 75 χώρες από τις 193 του ΟΗΕ δεν το έχουνε επίσημα αναγνωρίσει ,μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία.Κάθε μία για τους δικούς της λόγους(πχ η Ισπανία λόγω Βασκωνίας και Καταλωνίας).Δηλαδή 5 κράτη-μέλη της ΕΕ και 4 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουνε εκφράσει αρνητικές θέσεις απέναντι στην Κοσοβαρική μονομερή ενέργεια.Πάντως η Αθήνα, το Βουκουρέστι και η Μπρατισλάβα έστειλαν μονάδες στην Δύναμη του ΝΑΤΟ.
  Ο Θάτσι ελπίζει ότι μία συμφωνία με το Βελιγράδι θα ανοίξει τις πόρτες του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο , ενώ η χώρα του θα τύχει γενικότερης υποστήριξης σε διεθνείς οργανισμούς ως και επίσημης αναγνώρισης(και από το Βελιγράδι) .Παράλληλα αυτό τον καιρό έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Πρίστινα το σχετικό νομοσχέδιο για την σύσταση Κοσοβαρικού στρατού με οροφή τους 5000 άνδρες και προφανώς υπό Δυτικό έλεγχο και εκπαίδευση. Η αρχική θέση του σχεδίου Αχτισαάρι(1996-1997) για το ανεξάρτητο Κόσοβο είναι ότι αυτό δεν τεμαχίζεται, ούτε ενσωματώνεται με την Αλβανια και ούτε "εξαυλώνεται". Άρα θα πρέπει να λάβουν χώρα σημαντικές αλλαγές σε εσωτερικό και εξωτερικό πλαίσιο. και να ληφθούν νέες αποφάσεις , ενώ θα πρέπει να ρυθμιστούν ζητήματα διασυνοριακά με Σκόπια-Μαυροβούνιο και Σερβία.
Τέλος με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες , διαφωνεί η ιστορική Σερβική Εκκλησία , αφού γνωστά μοναστήρια στο Πετς , στην Γκρατσάνιτσα και στο Ντέσανι, γεωγραφικά βρίσκονται εκτός βορείου Κοσόβου, ενώ προστατεύονται από την UNESCΟ, και υπάρχει προβληματισμός  για ενδεχόμενες Αλβανικές αντιδράσεις.... Επίσης "μήλο της έριδας" είναι τα πλούσια ορυχεία της Τρέπτσε στο βόρειο Κόσοβο, καθώς και η λίμνη Γκαζιβόντε(κοντά στο Λεπόσεβατς) που είναι επί του παρόντος χωρισμένη,αλλά το στρατηγικής σημασίας φράγμα ελέγχεται από τους Σέρβους του Β. Κοσόβου.Το φράγμα είναι ζωτικής σημασίας για την ηλεκτροδότηση όλου του Κοσόβου.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Η Ελλάδα πως πρέπει  να κινηθεί επί του Κοσοβαρικού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Η Ελλάδα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα γιατί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ρευστή και πολλά μπορούνε να συμβούν. Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ/KFOR διατηρούμε σήμερα πολλή μικρή στρατιωτική δύναμη εκεί .(Θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη σε αριθμό και με εξειδικευμένα άτομα πχ σε συλλογή πληροφοριών...). Δεν συμμετέχουμε στην εκπαίδευση της Κοσοβαρικής Δύναμης Ασφαλείας(προσωπικά  πιστεύω ότι θα ήταν οριακά θετικό να στέλναμε λόγω  ΝΑΤΟ  2-3 εκπαιδευτές για να παρακολουθούν την κατάσταση, την στιγμή που μεταξύ άλλων η Ιταλική και Τουρκική παρουσία στο Κόσοβο είναι υπολογίσιμη).Αλλά δεδομένης της ευπάθειας και αρνητικών σημείων της Συμφωνίας των Πρεσπών , ως και της  χρόνιας εσωτερικής αστάθειας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη , θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας απέναντι στην όποια απόφαση λάβει το Βελιγράδι και να επιδιώξουμε καλές και λειτουργικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές(λόγω και των κάθετων οδικών αξόνων που διέρχονται από τη νότια Σερβία ).Επίσης η Σερβία δεν διάκειται θετικά απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών(κάτι που εδώ στην χώρα μας δεν έχει επισημανθεί), ενώ πάντοτε υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για τον Αλβανικό μεγαλοιδεατισμό και απύθμενο αλυτρωτισμό  τους στη ΝΑ Ευρώπη.Ας μην αφήνουμε τα πράγματα ανεξέλεγκτα γιατί θα βρεθούμε προ εκπλήξεων....Το Αλβανικό οργανωμένο έγκλημα είναι πολύ διαδεδομένο../..


ΕΡΩΤΗΣΗ

Οι σχέσεις της Δύσης με την Μόσχα και στην εποχή Τραμπ δεν είναι καλές, ενώ κυριαρχεί καχυποψία και το  ΝΑΤΟ παρατηρείται ότι εντείνει την παρουσία του σε ένα μεγάλο τόξο ετοιμότητας απέναντι σε Ρωσικές κινήσεις ενώ  επικεντρώνεται πιο πολύ σε ασκήσεις τύπου ARTICLE 5 που είναι ο κορμός-στήριξης του Ευρωατλαντικού ιστού. Γνωρίζω ότι το θέμα είναι τεράστιο και ασχολείστε χρόνια με τα Νατοικά και την Ρωσία.. Αλλά σε γενικές γραμμές που είναι τα πράγματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια  ότι παρά τα λεγόμενα του Τραμπ, το διπλωματικό-στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ έχει άλλη αντίληψη των πραγμάτων και παραμένει πάντοτε  αντι-Ρωσικό και με εντονότατη καχυποψία σχετικά με τις κινήσεις της Μόσχας σε στρατιωτικό, προπαγανδιστικό, τεχνογνωσιακό και υβριδικό πλαίσιο.
Η παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη είτε με διακρατικές συμφωνίες (της Ευρωπαικής Διοίκησης που εδρεύει στην Στουτγκάρδη)είτε μέσω του ΝΑΤΟ, είναι εξαιρετικά υψηλή, κάτι που αποτυπώνει και τον βαθμό επιρροής της στις ίδιες τις χώρες αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Φυσικά όλη αυτή η παρουσία είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη προς την Ρωσία, ενώ πληροφορίες για τα είδη και δυναμικότητα των βάσεων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, αλλά και ευρύτερα αποκάλυψε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Maria Zakharova, με αφορμή τις πρόσφατες ασκήσεις του ΝΑΤΟ (Trident Juncture 2018  σε Νορβηγικές ακτές μέχρι τον Αρκτικό κύκλο με την συμμετοχή των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ  της Σουηδίας και της Φιλανδίας-που συγκλίνυν όλο και πιο πολύ στο να ενταχθούν στην Συμμαχία-,  αλλά και της πολυεθνικής άσκησης Anaconda σε Πολωνικό έδαφος με την συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων από 10 κράτη -μέλη της Συμμαχίας μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας).
Κατά την ανακοίνωση των στρατιωτικών βάσεων η κ. Zakharova δήλωσε ότι "οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ έχουν μια ξεκάθαρη επιθετική διάταξη και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν την στρατιωτική παρουσία τους πλησίον της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Αυτές οι ενέργειες συμβάλλουν στην στρατικοποίηση της περιοχής και προκαλούν στη Μόσχα  μεγάλη ανησυχία". Η Μσχα κάνει λόγο για 95-96 βάσεις των Δυτικών από τη Νορβηγία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο...
Αναλυτικά οι βάσεις των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα με την Ρωσία αλλά και γενικότερα σύμφωνα με λίστα που έδωσε στην δημοσιότητα το ρωσικό ΥΠΕΞ είναι : 
ΛΕΤΟΝΙΑ : 2 βάσεις σε  Riga και Luznava
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ : 4 βάσεις σε Vilnius, AB Zoknyay, Shaulyai, Mumaychayay, Pabrada
ΕΣΘΟΝΙΑ : 3 βάσεις Tallinn, Thapa, AB «Emari»
ΠΟΛΩΝΙΑ : 11 βάσεις Szczecin, Elblong, Bydgoszcz,  Poznan, Lublin, Zhagan, Ozhesh, Bemovo- Gdynia and Svinousce , Piske, Povidz, Redzikovo,
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ : 3 βάσεις Novo Selo, Haskovo, Varna
ΟΥΓΓΑΡΙΑ : 4 βάσεις Sokeshfehervar, Kecskemet, Varpalota, Bakony
ΡΟΥΜΑΝΙΑ : 7 βάσεις Bucharest, Mikhail Kogalnichanu, Craiova, AB Deveselu, AB “Fetesht, Constanta, Medzhidiya
ΣΛΟΒΑΚΙΑ : 2 βάσεις Bratislava, Leste 
ΤΣΕΧΙΑ : 1 βάση Časlav
ΝΟΡΒΗΓΙΑ : 2 βάσεις Stavanger, Trondheim
ΤΟΥΡΚΙΑ : 4 βάσεις Izmir, Incirlik, Kahramanmarash, Adana
ΣΕΡΒΙΑ (ΚΟΣΟΒΟ): 1 βάση  Bondsteel
ΓΕΩΡΓΙΑ : 2 βάσεις : Krtsanisi, Sachkhere
ΟΥΚΡΑΝΙΑ : 1 βάση Yavoriv στην Δυτική Ουκρανία 
ΜΟΛΔΑΒΙΑ : 1 βάση  συλλογής πληροφοριών /μικρή στο Chisinau
ΓΕΡΜΑΝΙΑ : 13 βάσεις Stuttgart, Wiesbaden, Ramstein, Ulm, Udem, Filzec, Grafenver, Hohenfels, Kaiserslautern, Illesheim, Beblingen, Geilenkirchen, Ansbach
ΙΤΑΛΙΑ : 4 βάσεις Naples, Vicenza, Sicily, Aviano
ΟΛΛΑΝΔΙΑ : 3 βάσεις Brunsum,(Επιτελείο ΝΑΤΟ) Leeuwarden, Eygelshofen

ΒΕΛΓΙΟ : 4 βάσεις Mons, Brussels, Chevre, Zutendal

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ : 11 βάσεις  Lakeenhit, Mildenhall, Alconbury, Fairford, Croton, Menvit Hill, Feltwell, Molsworth, Welford, Waddington

ΙΣΛΑΝΔΙΑ : 1 βάση Keflavik

ΙΣΠΑΝΙΑ : 3 βάσεις Moron, Rota, Torrehon

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : 1 βάση Azores(Λάγιες), στον Ατλαντικό.

ΕΛΛΑΔΑ : Souda,Και  τελευταία ως και προσεχώς συνολικά σε Στεφανοβίκειο Μαγνησίας-Αλεξανδρούπολη -Καλαμάτα και Άκτιο

ΚΥΠΡΟΣ : 2 βάσεις Akrotiri/ Episkopi, Dekelia(δηλαδή οι δύο Βρετανικές βάσεις)

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ : 5 βάσεις Kabul, Mazar-i-Sharif, Herat, Kandahar, Laghman


ΕΡΩΤΗΣΗ

Πάντως παρατηρούμε ένα τεράστιο δίκτυο βάσεων που ο κόσμος ούτε καν γνωρίζει ή φανταζεται ...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτή  είναι η πραγματικότητα Πλέον των παραπάνω στην Βαλτική και στον Ατλαντικό κάτω από την διοίκηση του ΝΑΤΟ δρα η μόνιμη ναυτική δύναμη PFMG και η ναυτική δύναμη ναρκοθέτησης FPMG, που ενεργούν στην Μεσόγειο, ενώ η 2η PFGG και η 2η PFMG (5 έως 8 πλοία έκαστη) από τις ναυτικές χώρες του ΝΑΤΟ, διενεργούν επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας στην Μεσόγειο και επιπλέον δρουν και στο Αιγαίο για παρατήρηση και συλλογή πληροφοριών της παράνομης μετανάστευσης.Σε Πολωνία και Βαλτικές χώρες σταθμέουν μόνιμα στρατιωτικές πολυεθνικές μονάδες του ΝΑΤΟ, ενώ από την Λιθουανία και την Εσθονία Δυτικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εναέριες περιπολίες. Την ίδια στιγμή πολυεθνικές μονάδες αεροχερσαίες ως και επιτελείο έχει αναπυχθεί στην Ρουμανία, ενώ στην Βουλγαρία εξασκούνται και σταθμέυουν Αμερικανικές δυνάμεις..Είναι πολύ συχνές οι επισκέψεις Νατοικών στολίσκων σε λιμάνια της Ουκρανίας και Γεωργίας στην Μαύρη  Θάλασσα.Στο Ντεβεσέλου της νότιας Ρουμανίας εδρεύει μέρος της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ σε ευρύτερη γεωγραφική βάση οι Αμερικανοί και οι λοιπόι Δυτικοί διατηρούν μονάδες στην ΒΑ Συρία, στο Ιράκ, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στο Κουβέιτ, στο Μπαχρείν,στο Πακιστάν, στα ΗΑΕ , στο Ομαν στις Σευχέλλες ,ενώ από το νησιωτικό σύμπλεγμα του  Ντιέγκο Γκαρσία στο κέντρο του Ινδικού Ώκεανού μέχρι την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα οι Αμερικανοί έχουνε 49 βάσεις σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ, Ιαπωνικό αρχιπέλαγος, Νότια Κορέα, Παπούα Νέα Γουινέα, και τυγχάνουν λιμενικών και άλλων διευκολύνσεων σε Ινδονησία-Βιετνάμ και Φιλιππίνες.

Πέραν της Ρωσίας οι Αμερικανοί παρακολουθούν συνεχώς και τις κινήσεις της Κίνας στον παγκόσμιο χάρτη.Μιλάμε ότι σε αυτό το τεράστιο τόξο/γεωγραφικό από το Σεβερομόρσκ στην Ρωσική Αρκτική ζώνη  μέχρι το Βλαδιβοστοκ στην Άπω Ανατολή  εμπλέκονται 3 ανώτατες Διοικήσεις των ΗΠΑ,  δηλαδή η Ευρωπαική , η Κεντρική  ως και η του Ινδικού-Ειρηνικού(ΕUCΟM-CENTCΟM-PACOM). Υπόψη δεν αναφέρομαι σε περίπου 44 βάσεις-αποστολές των ΗΠΑ  σε ισάριθμες Αφρικανικές χώρες ως και σε 16  βάσεις  σε 11 κράτη της Λατινικής Αμερικής(Νότια του Ρίο Γκράντε).Τελευταία  σε απόρρητη μελέτη τους επισημαίνουν όλο και πιο πολύ την παρουσία τους σε Αρκτικό κύκλο αλλά και τις "επιστημονικές"βάσεις ....σε Ανταρκτική. Έχουν εδώ και δύο χρόνια ενεργοποίησει εκ νέου τον 4ο Στόλο στον Κόλπο του Μεξικού  για τις νότιες θάλασσες. Απαιτούνται βιβλία ολόκληρα για να καταγραφούν τα όσα διαδραματίζονται στο νότιο ημισφαίριο από τους Αμερικανούς με την συνδρομή σε ορισμένες περιπτώσεις των Γάλλων και Βρετανών.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι παραμένουν στατικοί ή έχουνε διευρύνει την παρουσία τους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κοιτάξτε η Μόσχα έχει ενισχύσει την παρουσία της στην Συρία με τις δυο βάσεις αεροπορική στην Αλ Χμείμιμ και ναυτική στην Ταρτούς.Επίσης εμφανίζεται να έχει στρατιωτική παρουσία σε Κιργιζία και Τατζικιστάν σε Κεντρική Ασία καθώς και στην Λευκορωσία.Στον Αρκτικό κύκλο, στον δικό της χώρο σχεδιάζει και υλοποιεί την δημιουργία περίπου 45 βάσεων , ενώ εκσυχρονίζει βάσεις της στην Άπω Ανατολή , στο  Καλίνιγκραντ στην Βαλτική , και  μετά την κατάληψη της Νότιας Οσετίας, Αμπχαζίας και Κριμαίας , έχει αναπτύξει-βελτιώσει  στρατιωτικές εγκταστάσεις  σε Τσινκβαλι,,στην Κρίμαια αλλά και στην Αζοφική Θάλασσα. Τέλος ενδιαφέρεται  για επιστροφή στην βάση που είχε  την εποχή του ψυχρού πολέμου στην Κούβα για την παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς των στρατιωτικών ως και άλλων δραστηριοτήτων των ΗΠΑ.

Οι Κινέζοι ανοίγονται  αρκετά. Συμμετείχαν στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας ανοικτά των Σομαλικών ακτών , και  έχουνε για πρώτη φορά μόνιμη ναυτική βάση στο Κέρας της Αφρικής , στο Τζιμπουτί,(πρώην Γαλλική Σομαλία).Οι Κινέζοι ενεργούν πολύ ύπουλα , στα πλαίσια του λεγόμενου "Νέου Δρόμου του Μεταξιού,ενώ μέσω Ιταλίας, Πορτογαλίας, Σερβίας και Ελλάδος έχουνε ενισχύσει τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες σε θέματα ΝΑΤΟ-Ευρωπαικής ασφάλειας-Ενργειακά  κα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Δρούγο  , κατά την γνώμη σας ποιές θεωρείτε  ως  βασικές απειλές  για την Δύση για τα επόμενα χρόνια ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι πολλές και ως επί το πλείστο μη-γραμμικές,μη-συμβατικές, ασύμμετρες πολιτικές ενώ αρκετές είναι μη-εμφανείς.Οι πιο σημαντικές κατά την προσωπική μου άποψη είναι η συνεχώς αναβαθμιζόμενη και μετεξελισσόμενη τρομοκρατία,ο  Ισλαμικός εξτρεμισμός, η μαζική και ανεξέλεγκτη μετακίνηση πληθυσμών, η ανισοκατανομή πληθυσμών (δημογραφικές 'βόμβες' σε διάφορα κράτη),η παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών οι φυσικές καταστροφές - σαρωτικές μεταπτώσεις των κλιματολογικών και άλλων φαινομένων, η διασπορά των Όπλων και Υλικών Μαζικής Καταστροφής(χημικά-ραδιολογικά-βιολογικά-πυρηνικά),ειδικά στην Μέση Ανατολή και την Κορεατική χερσόνησο (εκτός αν το Ιράν και η Β.Κορέα εγκαταλείψουν τα προγράμματα τους),η διασπορά των βαλλιστικών πυραύλων, κα..Δεν μπορώ  να αποκλείσω εντάσεις  και  αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στο νότιο Κινεζική Θάλασσα,(με κύριο υπεύθυνο το Πεκίνο), στην Μαύρη Θάλασσα (λόγω του Ουκρανικού), στην Αντολική Μεσόγειο(λόγω των ενεργειακών εξελίξεων), τον χώρο Ισραήλ-Λιβάνο(λόγω της δράσης της Χεζμπολάχ),ενώ στο μέλλον θα πρέπει να βάλουμε αρκετά στον ευρύτερο χάρτη περιοχές όπως την Αρκτική ζώνη στο φως των συνεχώς μεταβαλόμενων κλιματολογικών συνθηκών.Είμαι ανήσυχος για το πως θα κινηθούν μέσα στα προσεχή χρόνια  οι σχέσεις-αντιπαράθεση του Εβραικού κράτους με την Τεχεράνη.Επιπλέον θα έλεγα ότι μετά την συνάντηση Τραμπ-Κιμ στην Σιγκαπούρη έχε μειωθεί αισθητά η αντιπαράθεση στον 38ο γεωγραφικό παράλληλο στην Κορεατική χερσόνησο, αλλά αυτή καθαυτή  δεν αποκλιμακώνει την ένταση(πάντως δεν παίζει πλέον έντονα η όποιας μορφής προληπτική-επιθετική κίνηση). Βάσει πρόσβασης που έχω σε διαβαθμισμένες διεθνείς πηγές , ως και σχέσεων μου με πολλούς Γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν είμαι βέβαιος ότι είναι σίγουρη η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής  χερσονήσου.Υπάρχει δρόμος μπροστά και ' ο διάολος είναι στις λεπτομέρειες".  Η ενεργειακή ασφάλεια  θα είναι ένα τεράστιο θέμα μέσα στα προσεχή χρόνια,και θα συσχετίζεται πολυδιάστατα με την θαλάσσια ασφάλεια σε ανοικτές /ωκεάνιες  περιοχές αλλά και σε CHOKE POINTS.(Σουέζ-στενά Ινδονησίας-στενά Ερυθράς Θάλασσας-Βαλτική κα). Η τρομοκρατία σε θαλάσσιους χώρους θα εμφανιστεί ενισχυμένη....

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ασχολείστε πολύ τα τελευταία χρόνια με τον υβριδικό πολέμο και τις Ρωσικές μη-στρατιωτικές κινήσεις. Τι βλέπετε ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πράγματι πάρα πολύ .Καθημερινά και ατελείωτα.Τεράστιος πολιτικός πόλεμος με τους Ρώσους να κυριαρχούν..Είναι απίστευτη η εκ μερους τους 'οπλοποίηση της πληροφορίας". Η μετά-σοβιετική προπαγάνδα-παραπληρφόρηση-μασκίροφκα κα βιομηχανία των trolls δεν περιγράφεται στην εποχή Πούτιν.Αν και υπάρχουν πολλοί προηγούμενοι πρωτεργάτες των Ρωσικών ασύμμετρων ως και υβριδικών επιλογών, ο νυν αρχηγός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμωφ είναι το κυρίαρχο όνομα.Αυτά δεν μπορούσαν να τα υλοποιήσουν οι προκάτοχοι του , όπως οι  στρατηγοί Μακάρωφ, Μπαλουγέφσκι κα.Οι Δυτικοί έχουνε αιφνιδιαστεί.Οι Ρώσοι εμφανίστηκαν πολύ δυνατοί σε ζητήματα υβριδικών ενεργειών  όπως της Ανατολικής Ουκρανίας(Κραματόρσκ-Σλαβιάνσκ), της κατάρριψης του Μαλαισιανού Μποινγκ με 298 επιβάτες στο Γκράμποβο του Ντόνετσκ, της απόσπασης-προσάρτησης της Κριμαίας (χωρίς να ΄έχουμε βίαιες ενέργεις), στην επέμβαση τους το φθινόπωρο του 2015  σε υποστήριξη του  εγκληματικού καθεστώτος Άσαντ  στην Δαμασκό  κα.ΗΔύση πρέπει να προσέξει πολύ. Το επισημαίνω συνέχεια.Είναι η υβριδική μορφή άλλων διαστάσεων  ως και σύγχρονη μορφή πολέμου με περαιτέρω εξειδίκευση των ψυχολογικών επιχειρήσεων..Μπορεί να παραλύσεις κράτη και κοινωνίες,ειδικά στην Δύση που υπάρχει μεγάλη ανοχή.Έχω συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συμποσίων  τα τελευταία χρόνια και δίνω συνέχεια διαλέξεις.Η Μόσχα  εχει επαναστατικοποίησει τον υβριδικό πόλεμο κατά του  ΝΑΤΟ  και της ΕΕ.Από πλευράς Δυτικών έχουνε ληφθεί κάποια συντονισμένα μέτρα αντιμετώπισης μέσω της ενίσχυσης των κυβερνοαμυντικών επιλογών,με την σύσταση Κέντρων Αριστείας σε Εσθονία, Λετονία κι Φιλανδία, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της Τσεχίας  και της Αυστραλίας  μέσω ειδικών προγραμμάτων, δεξαμενών εγκεφάλων κα.Έχουμε περάσει σε άλλα πεδία μάχης , και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να το καταλάβουμε πιο έντονα και αισθητά γιατί υστερούμε πολύ σε πληροφορικό πόλεμο,υβριδικές επιχειρήσεις ως και  σε  αντίστοιχες ψυχολογικές. Πάντα το έλεγα και το λέω. Η εμφανής αδυναμία μας στο εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας καθώς και στα ζητήματα με την Τουρκία το αποδεικνύουν περίτρανα...Από άσχετους και πραπληροφορητές επί χρόνια δεχόμουνα κριτική....ενώ πάντα επεσήμανα τον ύπουλο ρόλο των Πανσλαβιστών , της Μόσχας  και των διαφόρων κύκλων τους. Δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών στα εθνικά μας θέματα  και δυσκολευόμαστε να πείσουμε σε ένα πασιφανέστατο ζήτημα που είναι η απόλυτη, διαχρονική και κρυστάλλινη Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.'Εχουνε επανέλθει στο προσκήνιο τα φαντάσματα των Σλάβων κομιτατζήδων που ενεργούσαν επί δεκαετίες κατά των Ελλήνων.Η προπαγανδιστική εκστρατεία τους εναντίον μας είναι τεράστια και δεν είμαι καθόλου ικανοιποιημένος από την νωχελική μας αντίδραση.Είμαστε υποτονικοί και αδιάφοροι.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μία συζήτηση-συνέντευξη μαζί σας Κύριε Δρούγο είναι ατελεύτητη .Είναι γνωστό ,αφού οι εμπειρίες,γραπτά σας, ταξίδια, διεθνείς συμμετοχές με στοιχεία και όχι με λόγια  δεν τελειώνουν.Όπως επίσης και οι τιμητικές πλακέτες και διακρίσεις στους τοίχους του σπιτιού σας από όλα τα κράτη που έχετε επισκεφθεί. Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας κάνω δύο προσωπικές ερωτήσεις , αφού γνωρίζω ότι δεν είσθε από τα άτομα που δεν απαντούν.. Σας χαρακτηρίζει ετοιμότητα,λεβεντιά και ντομπροσύνη, στοιχεία που σπανίζουν στην χώρα μας.. Η ευαισθησία σας στα εθνικά θέματα είναι  πολλή γνωστή και παραμένεται βαθιά ανήσυχος. Πως βλέπετε τις συζητήσεις που γίνονται(εννοώ τις δημόσιες για αυτά) ως και τι άλλο κάνετε στον όποιο διαθέσιμο χρόνο σας(αναφέρομαι πέραν μελετών -ταξιδιών -διαλέξεων κα)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να σας πω.Άσχετοι,ημιμαθείς,αντιγραφάκηδες και 'κλέφτες ιδεών και σκέψεων' στην πατρίδα μας μιλάνε για όλα.Κακής ποιότητας ξερόλες.Επί 25 χρόνια ασχολούμαι με το ΝΑΤΟ σε ευρύτατη γκάμα  επιμέρους θεμάτων.  Γνωστό .Και πάντα λέω και γράφω ότι δεν γνωρίζω πάρα πολλά επιμέρους θέματα της Συμμαχίας (είναι φύσει αδύνατο, ειδικά στο μεταψυχροπολεμικό  ΝΑΤΟ). Εδώ κάποιοι αυτοχρησθέντες  ως αναλυτές και γεωστρατηγιστές(!)  εμφανίζονται και εκμεταλλεύονται  τον όποιο διαθέσιμο χρόνο. στα ΜΜΕ.Ασυναρτησιολογούν ,παραπληροφορούν και λένε τα ίδια και τα ίδια(γιατί δεν έχουνε να πούνε τίποτα).Αυτό επειδη συνεργάζομαι με μεγάλο αριθμό  ραδιοτηλεοπτικών δικτύων -κρατών τηλεφωνικά με παρεμβάσεις-αναλύσεις-συνεντεύξεις  μου , δεν γίνεται  στο εξωτερικό..Είναι σαν να τοποθετηθώ εγώ σε ιατρικά,καλλιτεχνικά  και   νομικά θέματα καθημερικών υποθέσεων. Άποψη μπορεί να έχω. Δεν έχω όμως ενδελεχή γνώση..Μιλάνε όλοι για όλα .Η αντιγραφή είνα πρωτοφανής(Θου Κύριε...) Έχω σκεφθεί καμία δεκαριά απο δαυτούς να τους ξεμπροστιάσω και θα είναι συντριπτικό πλήγμα.... Φιλικά  πρόσωπα μου λένε να μην το κάνω.Και προς στιγμή  αυτή  η θέση υπερτεοεί ,αλλά κάποια στιγμή -που εγώ θα διαλέξω- θα γίνει. και θα  το κάνω....Ασφαλώς  υπάρχουν και σοβαρά άτομα ως και πολιτικοά πρόσωπα  με θέσεις-γνώσεις-σοβαρότητα  και αξιοπρέπεια. Εδώ έχουμε φθάσει σε σημείο αντισυνταγματάρχες , ταξίαρχοι και υποστρατήγοι (εα) να  εμφανίζονται ως 'παντογνώστες"των Νατοικών, Κορεατικών και παγκόσμιας ασφάλειας θεμάτων και του δικαίου της Θάλασσας ....Ο κόσμος τους γνωρίζει....και φαίνεται από τα σχόλια που καθημερινά λαμβάνω από την προσωπική μου επαφή σε δημόσιους  χώρους  ως επίσης και από  τον τεράστιο αριθμό email, και την έντονη παρουσία μου στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης κα. Ειδικά οι γυναίκες είναι σφοδρότατες στην κριτική  για τους "πειρατές  και παντογνώστες των διεθνών ζητημάτων"(πολίτες κα μη....). Οι σωστοί και μετρημένοι άνθρωποι σέβονται πρώτα από όλα  τον εαυτό τους.. Αυτό μου έλεγαν προ ημερών σε δείπνο που μου παρέθεσαν 24 ανώτατοι αξιωματικοί εα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας  (μεταξύ των οποίων πρώην Αρχηγοί- Γενικοί Επιθεωρητές-Υπαρχηγοί- Σωματάρχες ,Μέραρχοι δηλαδή άνθρωποι που πραγματικά διοίκησαν μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς  και που είχαν την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης να τους ενημερώσω. κα)..Ήταν πραγματικά συγκινητική αυτή η εκδήλωση για εμένα, αφού επί χρόνια συνεργάστηκα μαζί τους, με είχαν διαλέκτη σε Σχολές Επιτελών  κλπ και συζητήσαμε εκτενώς  για όλα.Όπως γνωρίζετε προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια,που πηγαίνει βαθιά στον χρόνο....Αυτά μου αρέσουν πολύ..Είπα ότι δεν  με αφορούν και ενδιαφέρουν τα πρόσωπα που εμφανίζοντα σε ορισμένα ΜΜΕ...Οι δημοσιογράφοι απλά στοχεύουν να καλύψουν τον διαθέσιμο χρόνο τους άρα δεν επικεντρώνονται στην ποιότητα  και στην ουσία ..Το μόνο που με ενδιαφέρει-ειλικρινά απο τα βάθη της ψυχής μου και εντιμότατα τοποθετούμαι -είναι η  διάχυση παραπληροφόρησης και η ασχετοσύνη...(σε αυτό έχω επηρεαστεί και από το εξωτερικό, και το παραδέχομαι).Δεν μπορώ τα ανερμάτιστα, αντιγραφικά  και συνωμοσιολογικά. Σε θέματα στρατιωτικά ο άθλιος Στάλιν έλεγε στους Μολότωφ-Βορόσιλωφ-Μαλινόφσκι-Ζούκωφ  κα ότι"πρέπει να έχουμε δεκάδες χιλιάδες άρματα , αεροπλάνα κλπ'.Πρόσθεσε ότι ' η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα!!!".Αυτά έγραφε τότε  και  η εφημερίδα του Κόκκινου Στρατού.Ο Γκορμπατσώφ ήταν ο μόνος από τους Σοβιετικούς ηγέτες που διαφώνησε στα τέλη της δεκαετίας του 80 με τις συσσωρευτικές και μονολιθικές  Σταλινικές αντιλήψεις...Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους πάντα έλεγαν ότι "η ποιότητα έχει την δική της ποσότητα'.Και το έλεγαν συνέχεια κορυφαίοι πολιτικοί  και στρατιωτικοί των ΗΠΑ  , όπως ο επί πολλά χρόνια Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ  αείμνηστος στρατηγός Μπέρναρντ Ρότζερς. Είμαι υπέρ της γνωστικής ποιότητας..Και μόνο.Δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα. Το τι λένε με ενδιαφέρει.

Στο δεύτερο ερώτημα σας ασχολούμαι με πολλά  θέματα (και αρκετά). Οι φίλοι μου λένε πως τα προλαβαίνω!!! Είμαι ποδοσφιρόφιλος και παρακολουθώ πολύ ξένο ποδόσφαιρο, . Ένθερμος υποστηρικτής της Μπάγερν Μονάχου  και της Γιουβέντους.Επίσης παρακολουθώ μπάσκετ (ειδικά Αμερικανικό), φυσικά Ολυμπιακά αθλήματα, κα. Ακούω πολλή μουσική (Ελληνικά και ξένα και ιδιαίτερα Λάτιν και από όλο τον κόσμο. Στο σπίτι μου παίζει συνέχια μουσική . Διαβάζω περιοδικά γενικών γνώσεων όταν βρίσκομαι σε διάφορους χώρους.Ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα ως και ταινίες δράσης-μυστηρίου κα.Αγαπημένη μου  τρέχουσα σειρά η CRIMINAL MINDS,και στο παρελθόν οι Επικίνδυνες Αποστολές . Πάντα βρίσκω χρόνο για καλή παρέα με εκλεκτές φίλες και φίλου με ενδιαφέροντα .Με απασχολούν πολλά πράγμτα και όλα είναι στο τραπέζι...σχετικάμε τους προσεχείς στόχους μου . Πάνω από όλα υγεία  και προσοχή στην πατρίδα μας. Γιατί τα απειλητικά "σύννεφα"αυξάνονται.....και παρά το ότι είμαι από την φύση μου αισιόδοξο άτομο, βλεπω να έρχονται απειλητικά κύματα.... Με την συνδρομή του Θεού ελπίζω να τα υπερκεράσουμε...,Και να διαβάζουμε ιστορία, γεωγραφία και να έχουμε ανοικτές όλες τις αισθήσεις μας... για να μην έχουμε παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις

ΚΥΡΙΕ ΔΡΟΥΓΟ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΑΤΕ .


Χαρά μου .Και εγώ θερμότατα ευχαριστώ. Ότι καλύτερο  σε όλα τα στελέχη των Εκδόσεων σας. Υγεία-Δύναμη και επιτυχίες.