Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΠΟΤΑΜΟΣ ΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ε ΔΡΟΥΓΟΥ/ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟMARGIN CALL/ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη  ο γνωστός  στρατηγικός αναλυτής-διεθνολόγος και ειδικός στα θέμτα παγκόσμιας ασφάλειας Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος απαντά στα ερωτήματα της εφημερίδας/περιοδικού  μας για τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα, καθώς και για ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την χώρα μας και τον κόσμο.Επίσης δεν αποφεύγει-όπως πάντοτε κάνει-να επικεντρωθεί  σε καίρια ζητήματα με προτάσεις και επισημάνσεις.Ο Θανάσης Δρούγος είναι πολύ γνωστός σε διεθείς κύκλους, έχει μιλήσει σε κορυφαία συμπόσια ανά τον κόσμο, έχει επισκεφθεί 55 κράτη σε όλες τις ηπείρους, μέλος δεκάδων διεθνών Ινστιτούτων  στρατηγικών , διεθνών και αμυντικών σπουδών, ενώ από το 2003 δίνει διαλέξεις σε όλες τις σχολές και τα Επιτελεία του ΝΑΤΟ.Συγγραφέας εκατοντάδων μελετών και άρθρων τα τελευταία χρόνια σε διάφορες γλώσσες, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε όλες τις Σχολές των Ένόπλων Δυνάμεων,σε  Επιτελεία ως και σε μείζονες σχηματισμούς των Γενικών  Επιτελείων.Τα τελευταία 4 χρόνια έχει επικεντρωθεί σε μελέτες για το μέλλον του ΝΑΤΟ, τις νέες διαστάσεις της διεθνούς τρομοκρατίας, τις Ρωσικές υβριδικές και παραπληροφορικές επιχειρήσεις, το Κοσοβαρικό, καθώς και τις νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια.Έχει μιλήσει μέχρι σήμερα στα Γενικά Επιτελεία 11 κρατών-μελων του ΝΑΤΟ  ως και άλλων χωρών.

Ερώτηση Κύριε Δρούγο πως τα προλαβαίνετε όλα;Σας παρακολουθούμε χρόνια...

Απάντηση

Πρώτα  από όλα ευχαριστώ για την φιλοξενία στα έντυπα σας και από πλευράς μου  σας συγχαίρω για το έργοσας , στους τομείς που επικεντρώνεστε.πάντοτε στην ζωή μου έκανα και κάνω μία καλή διαχείρηση του χρόνου. Ειδικά όταν είχα κι έχω ταξίδια.Θέτω στόχους και εκμεταλλ΄θομαι τον χρόνο,όπου καιαν βρίσκομαι.Ακόμα και σε αίθουσες αναμονής σε αεροδρόμια!! Προσδίδω καθημερινά αυξημένο ενδιαφέρον στα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη σε διεθνή ζητήματα.Ενδελεχώς παρακολουθώ από πάρα πολλές πηγές τα εθνικά μας θέματα και χωρίς καθυστέρηση γράφω ΄άρθρα στις ιστοσελίδες μου καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ,των οπόιων είμαι εραστής.. Προσπαθώ στα μέτρα του εφικτού να απαντώ στους πλείστους φίλους (ειδικά στο facebook που ξεπερνούν τις 22.000 οι φίλοι που με ακολουθούν στα 5 χρονολόγια μου) Διατηρώ την αμεσότητα, την ευέλικτη σύνθεση σκέψεων, και συνεχώς ενημερώνομαι και μαθαίνω.Δεν σας κρύβω ότι είμαι 12-13 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο,ενώ συνέχεια δίνω ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντέυξεις. και συμμετέχω στις πλείστες κοινωνικές εκδηλώσεις διπλωματικών ποστολών στην χώρα μας.Σκεφθείτε ότι συνολικά με καλούνε τηλεφωνικά  από  ΜΜΕ 14 κρατών, κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος,που συνήθως με παρακολουθεί εδώ στα Ελληνικά ΜΜΕ. Συμπερασματικά κινούμαι ψύχραιμα, χωρίς άγχος και με συνεχείς επαφές με διάφορες πηγές πληροφοριών. Πάντοτε σοβαρές και αξιόπιστες.Δεκάδες στρατιωτικοί επικοινωνούν μαζί μου για να έχουνε τις απόψεις-εκτιμήσεις μου για τα εθνικά-Νατοικά κα διεθνή ζητήματα.
 Ερώτηση
Ας  αρχίσουμε από τα εθνικά μας θέματα και πρώτα από όλα από την δολοφονία του ομογενή μας στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου.Καταθέσατε προτάσεις για τις σχέσεις μας με τα Τίρανα και επικρίνατε τους χειρισμούς μας...

Απάντηση


Η Αλβανία είναι ο μικρός "ταραξίας" των Βαλκανίων..παρά τις εμφανέστατες αδυναμίες της σε όλους τους τομείς, Εμφανίζεται προκλητική και με επιθετική συμπεριφορά. Είναι και αχάριστη απέναντι μας ,που είναι ότι χειρότερο. Γιτί μετά την πτώση του άθλιου καθεστώτος Χότζα- Αλία και το τέλος στην κουλτούρα της "φρουροποίσης' της χώρας, τα Τίρανα έχουνε συνεχώς υποστηριχθεί από την Αθήνα. Δεν αναφέρομαι μόνο στους χιλιάδες  Αλβανούς που ζούνε και εργάζονται εδώ.Κάνω λόγο για πολιτική-οικονομική-τεχνογνωσιακή και στρατιωτική υποστήριξη.Δεκάδες στρατιωτικοί τους έχουνε εκπαιδευτεί σε στρατιωτικές μας σχολές.Όταν διελύθη ο στρατός τους το 1998 με το σκάνδαλο των πυραμίδων , εμείς προστρέξαμε και δώσαμε χέρι βοήθειας και στείλαμε στρατιωτική δύναμη  στο Ισμπερίς για την ανασυγκρότηση της χώρας.Παρείχαμε υγειονομική υποστήριξη στα νοσοκομεία Τιράνων και Αργυροκάστρου..Σε όλες τις κυβερνήσεις τους. Η συμπεριφορά τους απέναντι σε μία διεθνώς αναγνωρισμένη  εθνική μειονότητα στην μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο είναι απαράδεκτη, ρατσιστική , θρασύτατη και καταπιεστική. Το Βορειοηπιρωτικό είναι θέμα ανοικτό και εκκρεμές από την Πρεσβευτική Σύνοδο των Παρισίων του 1946-1947. Το Γερμανικό και το Αυστριακό επιλύθηκαν με τις συμφωνίες του 1955 και του 1990. Το θέμα της Β.Ηπείρου δεν έχει επιλυθείι. Όπως και το θέμα των Μαγυάρων  σε κράτη γειτονικά με την Ουγγαρία.Και το δικό μας είναι σε χειρότερη φάση. Και όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν το έχουνε χειριστεί σωστά. Το αντιμετωπίζουν φοβικά και με περίεργα συμπλέγματα.Επίσης οι ομογενείς μας δεν είναι ενωμένοι. Αυτό το εκμεταλλέυονται οι Αλβανοι, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται και υπηρέτες στην ευρύτερη προπαγανδιστική μηχανή της Άγκυρας. Δεν εμφανιστήκαμε με σκληρή γραμμή. Ας μην ανφερθώ σε εκφυλιστικά, ανθελληνικά και κομπλεξικά σχόλια διαφόρων Ελλήνων πολιτικών και ψευτοαναλυτών που εμφανίζνται στους τηλεοπτικούς δέκτες..Θα έλεγα ευθέως ότι "όλοι αυτοί καίτοι είναιΈλληνες υπέρ βαρβάρων μάχονται". Απαράδεκτο.Ενώ λένε τόσα στα κανάλια  τελικά δεν προτείνουν τίποτα. Με την στάση μου πρότεινα σειρά επιλογών.Αν αφήνεις τα Τίρανα να βρίσκονται σε φάση ανθελληνικού παραληρήμτος, και δεν αντιδράς το βλέπουν ο άλλοι που είναι και σαφέστατα ισχυρότεροι και αποθρασύνονται...

 Ερώτηση .Τι ακριβώς έχετε προτείνει για να ενημερωθεί και ο κόσμος;

Απάντηση

. Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες, ενός γεγονότος που θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό. Και δεν είναι άλλο από τη δολοφονία του Ελληνικής καταγωγής βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, η οποία προήλθε από πυρά των ειδικών δυνάμεων της Αλβανικής αστυνομίας.
. Η κατά γενική ομολογία ασθενής έως υποτονική Ελληνική αντίδραση, σε καμία των περιπτώσεων δεν προκάλεσε ανησυχία στην Αλβανική πλευρά. Αντιθέτως θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκδηλώθηκε για να καλυφθεί η συμβατική υποχρέωση.
. Ως χώρα με διεθνή υπόσταση και με συμμετοχή σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ίσως και κινούμενοι και στα όρια των απειλών σε πολλαπλά επίπεδα, από απειλές εμπάργκο μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών και εμβασμάτων μέχρι και μαζικές συλλήψεις και απελάσεις σεσημασμένων κακοποιών, διακινητών και εμπόρων ναρκωτικών, εμπόρων λευκής σαρκός, μελών της Αλβανικής μαφίας κλπ.
. Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Συμβούλιοτης Ευρώπης  για την απαράδεκτη συμπεριφορά των αλβανικών αρχών προς την ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου και κατάθεση πρότασης ψηφίσματος για την καταδίκη της Αλβανίας.
. Επιβολή κυρώσεων σε επιφανείς Αλβανούς υπηκόους (πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες), πάγωμα των όποιων καταθέσεων Αλβανών πολιτών σε Ελληνικές τράπεζες.
. Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα εισερχόμενα από Αλβανία και εξερχόμενα από Αλβανία φορτηγά οχήματα και πολύωρες καθυστερήσεις. Επιβολή μεγάλων προστίμων στους οδηγούς νταλικών αλλά και ΙΧΕ οχημάτων με αλβανικές πινακίδες για παραβάσεις του ΚΟΚ συνήθους μορφής.
. Πάγωμα των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την αλβανική πλευρά. Παράλληλα να υποβληθεί εναλλακτική διαδρομή του ΤΑΡ, με απόληξη στην περιοχή Φιλιατών ή Ηγουμενίτσας.
. Αύξηση των ναυτικών περιπολιών του ΛΣ και του ΠΝ στην περιοχή των διαπόντιων νήσων και ιδιαίτερα στην αμφισβητούμενη από τους Αλβανούς θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής ΑΟΖ.
. Ενίσχυση των στρατιωτικών και αστυνομικών περιπόλων στην ελληνο-αλβανική μεθόριο, με το πρόσχημα της πάταξης του λαθρεμπορίου και των ναρκωτικών. Αύξηση του αριθμού των ασκήσεων συνεργασίας ειδικών δυνάμεων των Ε.Δ. και της ΕΛ. ΑΣ. στην περιοχή και ιδιαίτερα σε οικισμούς πλησίον της μεθορίου.
. Ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλων των βορειοηπειρωτικών σωματείων και οργανώσεων ανά τον κόσμο, με έμφαση στις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας με κορύφωση τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα.
.Επανεξέταση διαφόρων επιλογών ως κα επαναφοράς στο προσκήνο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας του 1914, περί αυτονομίας της Βορέου Ηπέιρουως καιι των μετέπειτα πορισμάτων της ιστορικής Διάσκεψης των Μεγάλων Δυνάμεων του 1946.

 Ερώτηση
Για τα εθνικά μας θέματα έχετε μία αυξημένη ανησυχία , παρατηρώ ειδικά  το τελευταίο διάστημα . Και το θέμα των Σκοπίων σας προβληματίζει έντονα. Ανησυχείτε για κάτι;


Απάντηση


Η Συμφωνία των Πρεσπών από πλευράς Σκοπίων δείχνει (εκτός απρόοπτων εξελίξεων) ότι θα περάσει από το Κοινοβούλιο της χώρας και θα έρθει για τα επόμενα βήματα στην Αθήνα,όπου αναμένονται από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο σοβαροί εσωτερικοί πολιτικοί και κυβερνητικοί κραδασμοί.Την ίδια στιγμή στα Σκόπια ο Ζάεφ φέρεται να ελέγχει την κατάσταση με την ενεργό  υποστήριξη των Δυτικών χωρών, ενώ η εθνικιστική αντιπολίτευση εμφανίζεται διαιρεμένη, και αδύναμη να παρουσιάσει ισχυρά αντισώματα απέναντι στις τροπολογίες που αφορούν τις αλλαγές σε προκλητικά και αποσταθεροποιητικής αναφοράς άρθρα του Συντάγματος. Πάντως αρκετές από τις αλλαγές εξακολουθούν να έχουνε 'κενά" , που μπορούνε να ερμηνευτούν ή παρερμηνευτούν ανάλογα.Οι επικείμενες συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να τύχουν διεξοδικής ανάλυσης γιατί  'ο διάολος είναι πάντοτε στις λεπτομέριες'.Δεν μπορεί  μάλιστα να αποκλειστεί υποτροπή στο μέλλον γιατί παρά την κυοφορούμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ , όπως και με την  ανάλογη περίπτωση της Αλβανίας από το 2009 δεν έχουνε σταματήσει οι απύθμενοι αλυτρωτισμοί των ψευδομακεδόνων..Η Συμφωνία ακόμα και με τις προτεινόμενες τροπολογίες εγκυμονεί κινδύνους...για την συμπαγή μορφή ως και  γενικότερη ακεραιότητα της Μακεδονίας μας.Κοιτάξτε έχω καταγράψει 36 ισχυρότατες  ενστάσεις αναφορικά με τις Πρέσπες, που ασφαλώς απαιτούν μία ξεχωριστή συνέντευξη.Δεν σταματούν τον αλυτρωτισμό των ψευδομακεδόνων. Πηγαίνω πολύ πέραν της εκ μέρους  μας αποδοχής ύπαρξης Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας.Αυτά είναι  γνωστά οχήματα παραφροσύνης και αποσταθεροποιητικών θέσεων των Σκοπιανών. Αυτοί  έχουνε πάγιες διεκδικήσεις σε βάρος εθνικού μας χώρου. Αυτοί βλέπουν προς Αιγαίο, από τις ακτές της Πιερίας μέχρι την Καβάλα. Κινούνται ύπουλα.Θα τα βρούμε μπροστά μας . Πάντως  στοχεύουν σε πνευματική γενοκτονία της Μακεδονίας μας.Λυπάμα που άνθρωποι των γραμμάτων ως και  άσχετοι και ακατανόμαστοι πολιτικοί είναι τόσο συμβατικοί και υποστηρίζουν τις Πρέσπες. Κρίμα.Βλέπουν τα δενδράκια και έχουνε χάσει το πυκνό δάσος. Μόλις οι Σκοπιανοί ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, να το θυμηθείτε , ότι θα κυκλοφορούν λέγοντας ότι αυτοί ειναι οι Μακεδόνες.Από τις συνολικές αντιδράσεις μας δεν είμαι ευχαριστημένος. Είναι όμως παρήγορο ότι ο κόσμος,οι νέοι άνθρωποι και η ομογένεια ευαισθητοποίηθηκαν και υπάρχει εγρήγορση. Στην εποχή των ασύμμετρων και υβριδικών απειλών μπορεί να χάσεις το δίκαιο και την εδαφική σου ακεραιότητα με μη-στρατιωτικές επιλογές.Δείτε πως χάθηκε η Κριμαία για την φίλη μου την Ουκρανία...οι πόλεμοι είναι πλέον πολιτικοί, μη-γραμμικοί, μη-συμβατικοί , παραπληροφορικοί και χτυπάνε τα πιο ευαίσθητα σημεία μιας χώρας και ενός λαού.Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλαπλότητα υβριδικών απειλών από τον όρμο της Φτελιάς στα Ελληνοαλβανικά σύνορα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο..


Ερώτηση
Τις διάφορες τριμερείς  συναντήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο( με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ) καθώς και τις τετραμερείς με την Σερβία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία πως τις αξιολογείτε

Απάντηση

Κοιτάξτε κατ αρχήν θετικά. Αλλά πρέπει να περάσουμε σε θέματα ουσίας.Πχ σε ζητήματα άμυνας,ασφάλειας, αντιμετώπισης υβριδικών και ασύμμετρων απειλών-τρομοκρατίας  κα. Δεν μπορεί να συζητάμε για  συνεργασίες στην αγροτική-επιστημονική και τουριστική βιομηχανία και να μην επικεντρωνόμαστε σε θέματα ασφάλειας και διακλαδικής  στρατιωτικής συνεργασίας.Επίσης μην ξεχνάμεότι και οι Τούρκοι πραγματοποιούν αντίστοιχες τριμερείς με την Γεωργία και το Αζερμπαιτζάν. Με την Σερβία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη., κα. Είμαι θετικός αλλά επιμένω στην ουσία των θεμάτων που συζητούνται. Για εμένα πολύ καλές τριμερείς είναι οι μεταξύ των ΗΠΑ-Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας.ή η τετραμερής ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Αυστραλίας και Ινδίας. Η τετραμερής των Βαλκανίων αγγίζει κυρίως τα θέματα των συγκοινωνιών, τεχνολογιών, επικοινωνιών , υποδομών, δικτύων  ,καταπολέμησης  διακίνησης ναρκωτικών κα.Όμως δεν δίνει λύσεις στα θέματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων(προσφυγικό-μεταναστευτικό) ή σε ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας. Δεν φθάνει μία άσκηση καταδρομών που έγινε μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των 4 χωρών στο Μεγάλο Πεύκο. Όλες οι χώρες έχουνε τα δικά τους συμφέροντα και αντικειμενικούς στόχους. Δείτε τις θέσεις τους σε Σκοπιανό, Κοσοβαρικό και Βοσνιακό. Διαφέρουν ουσιαστικά.όπως και εγώ είμαιπολύ σκεπτικός σε ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που συζητείται έντονα τελευταία μεταξύ των προέδρων της Σερβίας και του Κοσόβου από κοινού με τηνΕΕ.

Ερώτηση

Αυτό το ενδιαφέρον ως και ανακίνηση του ζητήματος της 'πλωτοποίησης"  και ποτάμιας σύνδεσης του Δούναβη-Μοράβα και Αξιού πως το εκτιμάτε ;

Απάντηση

Aυτά είναι παλιά, γνωστά κι Φαραωνικά σχέδια.Δύσκολα υλοποιούνται σε μία 20ετία.Πολλοί τα εγείρουν χωρίς να γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από αυτά.Προφανώς  για λόγους εντυπωσιασμού.Ανούσιοι.Στο παρελθόν ο είμνηστος στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος στα απομνημονευματα του , είχε θεωρήσει ως ύπουλο το θέμα της εκτροπής της κοίτης του Μοράβα πρς Αξιό.Θυμάμαι συζητήσεις με τον μακαρίτη πατέρα μου για αυτά τα σχέδια,που τα είχε χειριστεί ως νεαρός αξιωματικός στην δεκαετία του 60. Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογηθεί στο σήμερα τι κερδίζουμε. Ποιοί ευνοούνται και ποιοι μη.Με στοιχεία και όχι στηριζόμενοι σε μια μελέτη κάπου 20-25 σελίδων δύο Σέρβων αναλυτών.Η πλωτοποίηση είναι πολλή δύσκολη περίπτωση.Έχω σταθεί αρκετά ψύχραιμα και διεισδυτικά στο συγκεκριμένο θέμα. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες.Μην το βλέπουμε μόνο από την σκοπιά παρόμοιων παραποτάμιων και ποτάμιων διασυνδέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Σε ότι αφορά τους γεωπολιτικούς σχεσιασμους των Μεγάλων θεωρώ ότι. η πλωτότητα του Αξιου δεν θα καταστεί εφικτή καθοσον η 'οποια εκτροπή υδάτινων όγκων του Δούναβη προς Αξιό - Αιγαίο θα επιφέρει και πτώση της στάθμης από το σημείο διασυνδεσης με Αξιο μεχρι τις εκβολες του στον Ευξεινο Ποντο και θα επηρεάσει το όλο οικοσύστημα ιδίως των χωρών Σερβίας Βουλγαρίας και Ρουμανίας, τις οποίες και διασχίζει  αλλά και προβλήματα προσχώσεων στο Δέλτα του Αξιού και στονευρύτερο χώροτου λιμνιού της Θεσ/κης  'οπως συμβαίνει  και με το Δέλτα του Έβρου και το θαλάσσιο χώρο της Αλεξανδρούπολης  ,  για αυτό και γίνονται συνεχείς εκβαθύνσεις λόγω  μεταφοράς ποτάμιων υλικών από τις προσχώσεις.
Τέλος, η αξιοποίηση των δευτερευόντων λιμένων οι οποίοι ειναι μικρής δυναμικότητας (Ασπροβάλτα, Σερραϊκή Ακτή, εμπορικό λιμάνι Καβάλας, Πορτο-Λάγος, Μαρώνεια) με εξαίρεση τα κύρια λιμάνια Καβάλας και Αλεξ/πολης, θα χρειαστούν αρκετές οικονομικές παρεμβάσεις 'ηπιας μορφής για τη διαμόρφωση τους ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις 'οποιες ανάγκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα. Ενας άλλος λόγος είναι το ανάγλυφο του έδαφους αλλά και το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο το οποίοείναι χαμηλής απόδοσης.
Οι στρατηγικές μεταφορές απαιτούν δίκτυα συγκοινωνών μεγάλης απόδοσης και μεταφορικής ικανότητας, σιδηροδρόμους αεροδρόμια και λιμάνια με τις ανάλογες υποδομές και φυσικά η διασύνδεση 'ολων αυτών μεταξύ τους.
Ένα τέτοιο έργο φαραωνικών προδιαγραφών απαιτεί χρήμα και χρόνο. Και δεν ξέρω αν υπάρχει η βούληση των ΗΠΑ να αλλάξουν το γεωπολιτικό τοπίο ιδίως στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, επενδύοντας αρκετά δις δολάρια. Προσωπικά θα ηθελα να έβλεπα μια σιδηροδρομική Εγνατία, από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα ως την Ηγουμενίτσα και τη σιδηροδρομική διασύνδεση Αλεξανδρούπολης - Μπουργάζ και Καβάλας - Βάρνας (μεσω Ξάνθης - Κομοτηνής - Πότκοβα- Κίρτζαλι), που ειναι πιο εφικτός στόχος και σε κάθε περίπτωση αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της περιοχής. Κοιτάξτε υτά τα θέματα πέραν γεωπολιτικής-γεωοικονομικής και γεωστρτηγικής ανάλυσης  άπτονται υδροποπολιτικής- υδροποταμογραφικής  ως και ευρύτερων  κατασκευαστικών μελετών.Δεν νομίζω ότι έχουνε αυτά τα σχέδια να κάνουνε με το ονοματολογικό της FYROM.

Ερώτηση

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. πόσοπιθανή είναιη εκδήλωση κάποιου θερμού επεισοδίου λόγω των Τουρκικών ναυτικών κινήσεων ;

Απάντηση

Από το ΒΑ Αιγαίο μέχρι τις εσχατιές της ελεύθερης Κύπρου η Τουρκική προκλητικότητα είναι στο κόκκινο.Ειδικότερα λόγω των επικείμενων γεωτρήσεων σε οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπρικής Δημοκρατίας , η Άγκυρα προκαλεί λεκτικά  ρητορικά , ενώ παράλληλα εμφανίζεται με λίαν υπολογίσιμη και αναβαθμισμένη ποιοτικά  και ποσοτικά ναυτική παρουσία στην Αττάλεια, στην Μερσίνα  στα κατεχόμενα εδάφη από τον Κορμακίτη μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα,  ως και με παράνομες δραστηριότητες ερευνητικών πλοίων μέσα σε μη-αδειοδοτημένα ενεργειακά οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου .Η παρουσία πολυεθνικών ναυτικών δυνάμεων , στολίσκων γειτονικών κρατών, αλλά κυρίως της πανίσχυρης Αμερικανικής αεροναυτικής  παρουσίας μπορεί να εγγυάται τις ασφαλείς γεωτρήσεις των ΗΠΑ-Κατάρ  στο οικόπεδο 10, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδήλωση θερμού επεισοδίου στο θαλάσσιο χώρο από την Μαρμαρίδα μέχρι το Καστελόριζο και από εκεί πιο ανατολικά προς τον  κόλπο/περιοχή  του Άκαμα. Οι τριγωνικές συναντήσεις-'οπως προανέφερα  είναι θετικές αλλά στα θέματα ασφάλειας θα πρέπει να προβλέπουν ρήτρες  στρατιωτικής υποστήριξης εγγράφως για  συνδρομή στην Μεγαλόνησο(από Ισραήλ-Γαλλία-ΗΠΑ).Και ασφαλώς μην αναμένουμε ότι η Αίγυπτος ή το Ισραήλ με τα τόσα δικά τους προβλήματα 'θα βγάλουν για χαρη της Λευκωσίας  τα κάστανα από την φωτιά . Αρκετά με τις θεωρητικολογίες . Η επανεργοποίηση τυ Ενιαίου Αμυντικού Χώρου  καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση ως και ουσιαστικοποίση των αμυντικών-αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Κύπρου είναι εκ των ουκ ανευ, ενώ η Αθήνα καλείται να παρακολουθεί τις Τουρκικές κινήσεις νότια της Κρήτης.Οι δηλώσεις του δυναμικού Αμερικανού πρέσβη για την χώρα μας ως στρατηγικού  εταίρου είναι προς την θετική κατευθυνση, αλλά εγώ θα ήθελα να δω υπογραφές.Εχω βαρεθεί να ακούω λόγια για το Κυπριακό ή το Παλαιστινικό. Έργα περιμένω .Το ίδιο αφορά και για  την παραχώρηση βάσεων στις ΗΠΑ.Και εδώ χρειάζετα μια σοβαρή προσέγγιση και ουσιαστικές συμφωνίες για το Στεφανοβίκειο/Μαγνησίας, για  την  Ανδραβίδα, για την  Αλεξανδρούπολη κα.
Ως εκ τούτου οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα  έντονοι για τις διμερείς μας σχέσεις με πολλές εντάσεις από τη νότια Αδριατική(λόγω και των Τουρκο-αλβανικών σχέσεων) μέχρι το ακρωτήρι του Αποστόλου Άνδρεα της  μαρτυρικής Κύπρου. Πάντως παραμένω ανήσυχος αναφορικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου σε Αιγαίο και Κύπρο.

 Ερώτηση

Πως αξιολογείτε Κύριε Δρούγο τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας πέραν των διμερών εντάσεων με Ελλάδα και Κύπρο ; Πόσο θα πρέπει να μας προβληματίζει ;

Απάντηση

Η Τουρκία συστηματικά ενεργεί εκτός των  συνόρων της προωθώντας σειρά διευρυμένων συνεργασιών με διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη για να έχουμε μία πλήρη εικόνα των επιδιώξεων  της.Η Τουρκία σε υπολογίσιμη εκτασιακά περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας μέσω των διαδοχικών επιχειρήσεων "Ασπίδα του Ευφράτη" και "Κλαδί Ελιάς" σε Γιαραμπλούς -Νταμπίκ, Αλ Ράι και Αλ Μπαμπ (η πρώτη) και σε Αφρίν (η δεύτερη) σην πραγματικότητα "Κυπροποιεί" τους συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους υιοθετώντας τα όσα έκανε και κάνει  πριν 44 χρόνια με την εισβολή της στην Κύπρο..Οι ενέργειες μέσα στο Συριακό και Ιρακινό έδαφος έχουν συντελέσει στο να αλλάξουν πολύπλευρα την σύνθεση των συγκεκριμένων ζωνών , ενώ το επιτελείο Ερντογάν , καθώς και τα Αρχηγεία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προτίθενται να αποσύρουν  δυνάμεις του Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής από  τις παραπάνω περιοχές.Μάλιστα χρησιμοποιούν ορολογία που δείχνει ότι  ήρθαν για  να μείνουν με απώτερο σκοπό να αποτρέψουν την όποιας μορφής επιστροφή Κουρδικών ως και άλλης πληθυσμιακής σύνθεσης ανταρτικών τμημάτων και μονάδων.Φυσικά με επιδέξιο τρόπο επικαλούνται ότι  με τη παρουσία της εκεί  αποτρέπει  διεισδύσεις τρομοκρατικών και τζιχαντικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα προστατέυει  τον  ευάλωτο τοπικό πληθυσμό από ενέργειες τρίτων.

Ειδικότερα-σύμφωνα με εκτενή μελέτη μου επί της κατάστασης που έχε δημιουργήσει η Άγκυρα εκτός συνόρων της , έχω καταγράψει μεταξύ άλλων τα κάτωθι:

* Επίσημα η Τουρκία έχει αναλάβει την καταβολή των μισθών των εργαζομένων στους διαφόρους τομείς στις δύο ζώνες της Βόρειας Συρίας που είναι υπό κατοχή.Πληρώνει όλα α άτομα που έχουνε προσληφθεί για τους τομείς  μεθοριακού ελέγχου, εξαγωγής αγροτικών προιόντων , τις Τουρκμενικές παραστρατιωτικές ομάδες ,καθώς και άλλες φίλα-διακείμενες προς την Άγκυρα οργανώσεις.

*Στις συγκεκριμένες περιοχές η Άγκυρα προωθεί σταδιακά την δημιουργία ειδικών βιομηχανικών κέντρων σε συνεργασία με γνωστές βιομηχανικές μονάδες της.

*Συστηματικά αλλάζει τις επικρατούσες δημογραφικές συνθήκες και αριθμούς  μετακινώντας κόσμο  στις περιοχές του Αφρίν, της Αλ Ζαχάρ, της Γιαντέρις,και της Γιααμπλούς.Επαναπροωθεί  πρόσφυγες που είχαν καταφύγει τα τελευταία χρόνια σε Τουρκικό έδαφος λόγω του Συριακού εμφυλίου πολέμου, στοχεύοντας καθαρά  στην μείωση του  εναπομείναντος Κουρδικού πληθυσμού.

*Αγοράζει τοπικά αγροτικά προιόντα , και τα εισάγει στην Τουρκική εσωτερική αγορά.Ειδικότερα στις τοπικές αγορές της διασυνοριακής ζώνης.. Στις συναλλαγές χρησιμοποιείται μόνο το Τουρκικό νόμισμα

*Στα σχολεία των περιοχών που έχει υπό τον έλεγχο της , έχει εισαχθεί η διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας, , ενώ Τουρκοποιούνται όλα τα συστήματα της υπάρχουσας δημόσιας διοίκησης.Ο  εκ μέρους της Άγκυρας έλεγχος είναι πλέον εμφανέστατος στα νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, ταχυδρομεία, κα.

*Παρέχει υποτροφίες και επιδοτήσεις σε νέους από τις ανωτέρω περιοχές  να σπουδάσουν σε Τουρκικά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα..Επιπλέον υποστηρίζει ποικιλοτρόπως νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν το Ισλάμ, με προφανή σκοπό να αποδυναμώσει τις 'οποιες εναπομείνασες  Γκιουλενικές σχολές που ήσαν διάσπαρτες σε πολλά σημεία της Μεσοποταμίας.(στα οπόια διατηρεί επιρροή)

*Όπως έχει  επισημάνει ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ  σε πρόσφατη ειδική συγκέντρωση των κορυφαίων στρατιωτικών  διοικητών και επιτελών της χώρας , αλλά και σε αντίστοχη ενημέρωση ανώτατων απόστρατων αξιωματικών  'ενεργούμε σε βάθος μέσα στην βόρεια Συρία και υιοθετούμε σειρά μοντέλων για τον τοπικό  πληθυσμό  που διαχρονικά έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία στην Βόρεια Κύπρο'. στις συγκεκρινμένες περιοχές σταθμέυουν Ειδικές Δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής καθώς και τμήματα επιμέρους σχηματισμών της Β Στρατιάς της Μαλάτειας. Αυτές οι μονάδες συνεργάζονται με τοπικές παραστρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται σε αστυνομικές ακαδημίες της Τουρκικής ενδοχώρας.Η Τουρκική αστυνομική σχολή στην Γιαραμπλούς εκπαιδεύει πολλούς Τουρκμένιους για αστυνομικά και μεθοριακού ελέγχου καθήκοντα. Η επί του παρόντος ανώτατη  στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας έχει επί χρόνια συνεργαστεί σε ειδικά προγράμματα Στρατού-Στρατοχωροφυλακής  , τα οποία υιοθετεί και στις κατεχόμενες αλλά  και μεθοριακές ζώνες.

*Οι Τούρκοι κάνουνε πάντοτε αναφορά σε τρεις επιχειρήσεις μέσα στο Συριακό έδφος.Πέραν των παραπάνω δύο ,προσθέτουν και την επιχείρηση στην περιοχή Ειρ αν Αιντίν /Μπιριτσέκ/,όπου έθεσαν στα τέλη του 2015  πάλι υπό τον έλεγχο τους το  ιστορικό μνημείο του Σουλειμάν Σαχ.

Αυτή την στιγμή η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις-πέραν της κατεχόμενης από τον Αττίλα βόρειας πλευράς της Κύπρου- σε ΒΔ Συρία, Ιρακινό Κουρδιστάν , Κατάρ(βάση στην Ντόχα), Σομαλία(εκπαιδεύει τον στρατό και την αστυνομία της νόμιμης κυβέρνησησ στο Μογκαντίσου) , ενώ μετά τις επισκέψεις μέσα στην τρέχουσα χρονιά των Ερντογάν και Ακάρ σύντομα θα έχει πρόσβαση στο  νησάκι Σουακίν  του Σουδάν μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα.Το στυγκεκριμένο νησάκι έχει για την Τουρκία ιστορικές μνήμες από την εποχή των Οθωμανών.
*Τέλος η Άγκυρα μέσω διαδοχικών ταξιδιών τα τελευταία χρόνια του Ερντογάν σε 17 κράτη της Αφρικής προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Αφρικανική ήπειρο και ειδικότερα σε κράτη που είναι μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης , όπως τη Νιγηρία,τη Τανζανία,το Σουδάν  τις Κομόρες, το Μάλι, το Τσαντ, αλλά και με κράτη-κλειδιά της Αφρικής όπως την Σενεγάλη, την Ρουάντα,την Αλγερία, και την Τυνησία.Διατηρεί στενούς δεσμούς με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη ,ενώ σε ότι αφορά τα βόρεια συνορα της Ελλάδος , οι σχέσεις της Άγκυρας έχουνε ενδυναμωθεί τελευταία με τα Τίρανα, το Σεράγεβο, την Πρίστινα ως και με Μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο Σαντζάκι της Σερβίας (Νόβι Παζάρ), τους Γκαγκαούζους της Μολδαβίας και τους  Τατάρους τησ Κριμαίας.Πέραν λοιπόν του Εκστρατευτικού  Ιμπεριαλισμού η Άγκυρα ενισχύει τους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς της με διάφορα κράτη και πληθυσμιακές ομάδες, σε πολλά σημεία του ευρύτερου γεωπολιτικού της χώρου.


Ερώτηση

Κάτι τελευταίο αναφορικά  με το πρώτο μέρος της συνέντευξης μας.
Πως βλέπετε την κρίση στις τάξεις της Ορθοδοξίας λόγω του 'σχίσματος' ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Μόσχας

Απάντηση

.
 Κοιτάξτε οι δραματικές εξελίξεις στην επί μήνες αντιπαράθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας αναφορικά με την πρόθεση-απόφαση του πρώτου να παραχωρήσει και αποδεχθεί το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας και συνεπώς την απόσχιση της από τον ασφυκτικό έλεγχό της από  Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, πέραν των αποκλειστικά θρησκευτικών προεκτάσεων , έχει και βαθύτατες γεωπολιτικές ως και άλλες επιπτώσεις  Η περίπτωση του Κιέβου  και ειδικότερα ο αγώνας για απεγκλώβιση από την Μόσχα και τον έλεγχο του Πούτιν , ενός μεγάλου μέρους των Ορθοδόξων της Ουκρανίας επιφέρει νέα δεδομένα στην Ανατολική Ευρώπη και στον γεωχώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ παράλληλα βαθαίνει την ήδη ψυχροπολεμική αντιπαράθεση της Μόσχας με το Κίεβο, , που έχει σημαδευτεί από την εκ μέρους του Πούτιν παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, και τις πολεμικές ως και υβριδικές ενέργειες του Ρωσικού καθεστώτος στις ανατολικές επαρχίες Ντόνετσκ και Λούκανσκ της Ουκρανίας. Άλλωστε οι δύο προεξέχοντες της Ουκρανικής Εκκλησίας κκ Φιλάρετος και Μακάριος επεδίωκαν εδώ και καιρό την απαγκίστρωση από τον Ρωσικό παράγοντα, που ήταν πάντοτε πιεστικός επί διαδοχικών Πατριαρχώ ,αλλά πιο πολύ επί των δύο τελευταίων Αλέξιου και Κύριλλου  είτε απ' ευθείας ή  μέσω του εκλεκτού τους Ονούφριου στην Ουκρανική πρωτεύουσα. Υπόψη οι ορθόδοξοι στην Ουκρανία αριθμούν πολλά εκατομμύρια, ειδικά στα Κεντρικά και Ανατολικά  της χώρας. Συνεπώς από πλευράς εκκλησιαστικής και αριθμητικής η Μόσχα χάνει λίαν υπολογίσιμη επιρροή.

Η απόσχιση των δύο Ουκρανικών Εκκλησιών από την Μόσχα υποστηρίζονταν και υποστηρίζεται  έντονα από τον Δυτικό παράγοντα και ειδικά από τους Αμερικανούς που έχουν πολυδιάστατα συμφέροντα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο( το Κίεβο επισκέφθηκε πρόσφατα  ο ειδικός πρέσβης των ΗΠΑ για τις διεθνείς θρησκευτικές υποθέσεις Σάμουελ Μπράντμπεικ, ενώ για το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουνε εκφράσει την έντονη υποστήριξη τους ο πρώην Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν , ο πρώην υπεξ Τζων Κέρι, αλλά και στο παρελθόν ο αείμνηστος Γερουσιαστής Τζων Μακέιν ως και πολλοί άλλοι), από πολλές Μητροπόλεις των λεγόμενων Νέων Χωρών σε διάφορα κράτη, καθώς και από τον φιλοδυτικό Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροτσένκο, που διεκδικεί εκ νέου την επόμενη χρόνια την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Ασφαλώς η εντονότατη κρίση που ξέσπασε αμέσως μετά τις πρόσφατες  Συνόδους του Οικουμενικού Πατριαρχείου , καθώς και των φιλορωσικών εκκλησιών στο Μινσκ της Λευκορωσίας , δεν αποκλείεται προσεχώς να δούμε εκφράσεις ακραίων τάσεων (πχ καταλήψεις Εκκλησιών κα), γιατί ειδικά στην Ουκρανία η δράση των Ρώσων αποσχιστών στο Ντονμπάς και οι επιχειρήσεις του Ουκρανικού στρατού έχουνε προκαλέσει χιλιάδες θύματα από το 2014  καθώς και μίσος στο εσωτερικό της χώρας...

Οι Ουκρανοί επικρίνουν σφοδρότατα τον πατριάρχη Μόσχας , ότι έχει ταχθεί υπέρ του Πούτιν και των επεκτατικών γεωπολιτικών του σχεδίων και επιδιώξεων, ενώ μέσω ειδικών ιστοσελίδων καθώς και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης  πραγματοποιεί επιχειρήσεις προπαγάνδας, παραπληροφόρησης ως και ψυχολογικές με στόχο την πρόκληση εντάσεων και την αποσταθεροποίηση  στο εσωτερικό της χώρας. Η απόσχιση  και σύσταση Αυτοκέφαλης Εκκλησίας από την Ουκρανία βάζει τέλος στα ισχύοντα από το 1686 , που ο Πατριάρχης Μόσχας όριζε τον Μητροπολίτη Κιέβου
.Στο εξής οι λειτουργίες στις Εκκλησίες της Ουκρανίας θα γίνονται στην Ουκρανική γλώσσα, ενώ πιθανότατα σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνονται στην Ρωσική ως και  πιθανότατα σε κάποιες άλλες Σλαβικές γλώσσες. Από την πλευρά της η Μόσχα με το να μην έχει πλέον άμεση επαφή και κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη ενεργεί διασπαστικά και δείχνει να μην αποδέχεται τον Κανόνα 28 της Δ" Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας του 451μχ επί αυτοκράτορα Μαρκιανού  και αυτοκρατόρισσας  Αυγούστας Πουλχερίας , βάσει του οποίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει τον προεξέχοντα ρόλο.

Ασφαλώς σε ευρύτερο πλαίσιο η σφοδρότατη διένεξη ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη και Μόσχα (που πάντοτε επιθυμούσε να  καταστεί η Τρίτη Ρώμη σε επιδίωξη των Τσαρικών, και άλλων Ρωσικών διαχρονικών συμφερόντων), έχει επιπτώσεις στις επόμενες κινήσεις άλλων Μητροπόλεων που επιδιώκουν το Αυτοκέφαλο, όπως είναι της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου ,αλλά και της αποσχιστικής των Σκοπίων-Οχρίδας της FYROM. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται το Πατριαρχείο Σερβίας τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Ρουμανίας  ενώ προβλήματα θα εμφανιστούν και στην Εκκλησία της χώρας μας γιατί αρκετοί παράγοντές της βλέπουν θετικά την Μόσχα (συν διάφορα επιχειρηματικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά συμφέροντα), ενώ υπάρχουν μοναστήρια που υποστηρίζονται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα). Την ίδια στιγμή ανάμεσα στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους είναι η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος( Ρωσικό Μοναστήρι), που είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

Συνεπώς έχουμε να δούμε πολλά κεφάλαια ακόμα στο συγκεκριμένο "σχίσμα".που έχει τις δικές του γεωπολιτικές και διευρυμένες παραμέτρους και επιπτώσεις. Η Δύση θεωρεί την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως βραχίονα της φιλόδοξης εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν και άρα η διένεξη χαρακτηρίζεται από βαθύτατο χάσμα. Μπορεί να μην είναι το Σχίσμα του 1054 ανάμεσα σε Δυτική και Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά η εν εξελίξει αντιπαράθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και απρόβλεπτη.