Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

Βρετανία: Παραδοχή ήττας από τη May, ακυρώνει την αυριανή (11/12) κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit - Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες

Βρετανία: Παραδοχή ήττας από τη May, ακυρώνει την αυριανή (11/12) κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit - Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες
Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Βρετανία έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το Brexit χωρίς να ζητήσει την έγκριση από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ
(upd) Καθοριστικές είναι οι σημερινές εξελίξεις για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May θα ακυρώσει την αυριανή (11/12) κρίσιμη ψηφοφορία προκειμένου να αποφύγει μια «καταστροφική ήττα». Επισήμως, το γραφείο της May υποστηρίζει ότι η αυριανή ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαβουλεύσεις, προκειμένου η πρωθυπουργός της Βρετανίας να οριστικοποιήσει την απόφασή της.
Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες, η ακύρωση της ψηφοφορίας θα αποτελέσει παραδοχή της May ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου για το Brexit.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοίνωση ενώπιον των βουλευτών στις 17.30 ώρα Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρείου στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ ήδη βρίσκεται σε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες, την ώρα πάντως που η ΕΕ διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης.
Σε περίπτωση αναβολής, η ψηφοφορία αναμένεται να μετατεθεί είτε για την επόμενη εβδομάδα, είτε για τις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Guardian.
Υπό αυτό το πρίσμα, η στερλίνα δέχεται ισχυρές πιέσεις, με το βρετανική νόμισμα να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, στα 1,266 δολ.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: H Βρετανία μπορεί να ακυρώσει μονομερώς το Brexit
Το δικαίωμα να ακυρώσει το Brexit χωρίς να ζητήσει την άδεια των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, το Brexit μπορεί να ανακληθεί με την μονομερή απόσυρση του άρθρου 50 από το Λονδίνο.
Βάσει της απόφασης, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να αλλάξει τίποτα στους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην Ένωση.
Μέχρι σήμερα, τόσο η Κομισιόν όσο και παράγοντες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριζαν ότι εάν η Βρετανία θελήσει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης με το άρθρο 50 και ακολούθως να διατυπωθεί αίτημα για την επανεκκίνηση διαδικασίας εισόδου στην ΕΕ με το άρθρο 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Η απόφαση, όμως, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποδομείται πλήρως το αφήγημα της υποχρεωτικής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - ECJ - απόφαση - ακύρωση - Brexit
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - ECJ - απόφαση - ακύρωση - Brexit

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επιθεωρηθεί τώρα από το αστικό δικαστήριο της Σκωτίας, αφού εκεί θα διεξαχθεί η τελευταία νομική μάχη κατά της κεντρικής βρετανικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται πως θα φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Michael Gove, επεσήμανε «δεν θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ και θα αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου.
Εξάλλου, αύριο (11/12/2018) η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, θα θέσει την πρόταση της στην κρίση του βρετανικού κοινοβουλίου.

H «απάντηση» της Κομισιόν

Από την πλευρά της, πάντως, η Κομισιόν αποκλείει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και διαμηνύει ότι «υπάρχει συμφωνία για το Brexit».
Μάλιστα, εκπρόσωπος της Επιτροπής επαναλαμβάνει παλιότερη δήλωση του προέδρου Jean Claude Juncker ότι «αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη και η μόνη εφικτή».
Ειδικά για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva σχολίασε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση του Δικαστηρίου.
Από όσο γνωρίζουμε, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ στις 29/3/2018».

Νέο δημοψήφισμα ζητά ο Corbyn

Από την πλευρά του, πάντως, ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, σε συνέντευξη του πριν την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος που θα περιλαμβάνει την επιλογή «Remain» (την παραμονή δηλ. στην ΕΕ).
Μάλιστα, δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει την πρόταση μομφής κατά της May, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Brexit «γελοία» τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να δουλέψει. Όλοι το ξέρουν αυτό».