Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

Γενική παράκρουση στην Άγκυρα: Εξέδωσε νέες Navtex εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL
Συνεχίζει το «πρεσινγκ» στην Κυπριακή ΑΟΖ και εντός του FIR Λευκωσίας η Τουρκία θέλοντας να δοκιμάσει τις αντοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εκδίδοντας νέες NAVTEX για ασκήσεις σε περιοχές που έχουν ηδη δεσμευθεί για ασκήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, και στις οποίες μαλιστα χθες ήταν σε εξέλιξη κοινή άσκηση της Κύπρου με το Ισραήλ.
ΧΑΡΤΗΣ2: Ο χάρτης αυτός δείχνει την Κυπριακή ΑΟΖ


Την Κυριακή είχε εκδώσει την NAVTEX 1322/18 δεσμεύοντας την μεγάλη περιοχή νότια της Κύπρου για εξαιρετικά εκτεταμένο διάστημα, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2019. Χθες εξέδωσε δυο ακόμη NAVTEX  1333/18 για ασκήσεις δυτικά της Παφου στις 20 Δεκεμβρίου και την 1332/18 για ασκήσεις νότια της Λεμεσού για την 21η Δεκεμβρίου.

Οι δεσμεύσεις αυτές της Τουρκίας εκδίδονται ενώ έχει σταλεί το μήνυμα των ΗΠΑ για αποφυγή προκλήσεων εναντίον των δραστηριοτήτων που γίνονται για λογαριασμό αμερικανικών εταιριών στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενώ κορυφώνονται οι τριμερείς συνεργασίες με την συναντηση σε επίπεδο  υπουργών Εξωτερικών, στην Λευκωσία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας και την Πεμπτη στην Μπερσεβά του Ισραήλ με τη συνάντηση Κορυφής της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραηλ.
O χάρτης αυτός δείχνει τις τουρκικές Navtex.
Οι παράνομες δεσμεύσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο FIR Λευκωσίας προκαλούν όμως σοβαρούς κινδύνους για απρόβλεπτα γεγονότα καθώς την ίδια στιγμή εκτός από τις Κυπριακές ΝΟΤΑΜ για τις πτήσεις των ελικοπτέρων προς το γεωτρύπανο της Exxon Mobil είναι σε ισχύ μια σειρά ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις, μια εξ αυτών πραγματοποιήθηκε σήμερα σε συνεργασία των δυνάμεων της Κύπρου και του Ισραήλ και προέβλεπαν χαμηλές πτήσεις ακόμη και πάνω από το έδαφος της Κύπρου (ο μεγάλος χάρτης 2 δείχνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναγγελθεί από τις Κυπριακές Αρχές).
Παντως η «Πολυεθνής ασκηση» που ειχε αναγγείλει χθες η Τουρκία δεν ήταν και τόσο Πολυεθνής καθώς συμμετείχαν μόνο μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή «προστατεύοντας» το Barbaros.